Ada Colau descarta liderar la llista de Yolanda Díaz a Barcelona el 23-J

Tot i mantenir contactes amb la vicepresidenta espanyola en els últims dies, la líder dels comuns no serà candidata de Sumar a les eleccions espanyoles i prioritza esgotar les opcions d'un govern d'esquerres a l'Ajuntament abans de decidir el seu futur

Ada Colau, la nit del 28-M.
Ada Colau, la nit del 28-M. | Paula Roque
David Cobo / Joan Serra Carné
30 de maig del 2023
Actualitzat a les 19:15h


Ada Colau descarta presentar-se com a cap de llista de Sumar per Barcelona a les eleccions espanyoles del 23 de juliol. Tal com ha avançat El País i ha confirmat Nació, l'encara alcaldessa de Barcelona no reforçarà el projecte polític de Yolanda Díaz i, fonts del seu entorn constaten que està centrada en fer possible un govern d'esquerres a l'Ajuntament que eviti l'accés a l'alcaldia de Xavier Trias, guanyador dels comicis municipals. Colau, doncs, no deixarà el consistori per iniciar carrera a la política espanyola. En tot cas, després de la constitució del nou consistori i si no ha assolit l'objectiu d'un govern progressista, prendrà una decisió sobre el seu futur.

Fonts de l'entorn de Colau apunten que la líder dels comuns i Díaz han estat en contacte en els últims dies. Tanmateix, les mateixes fonts puntualitzen que, en cap moment, l'alcaldessa i la vicepresidenta espanyola han afrontat una conversa sobre la composició de les llistes electorals dels comicis espanyols, convocats de forma oficial aquest dimarts. Colau està centrada en l'últim intent per salvar un govern progressista a la capital catalana.
 
2/257414
Barcelona en Comú ha posat molt interès en el recompte definitiu de l'escrutini, que podria fer que l'alcaldessa fos la segona candidata més votada per davant de Jaume Collboni. La diferència entre el PSC (segon) i els comuns (tercers) és ara mateix de només 141 vots. Un canvi en el recompte permetria a Colau pressionar ERC per sumar amb el PSC i construir una alternativa a Trias. Fins ara, la cúpula republicana ha rebutjat aquesta opció i Ernest Maragall fins i tot s'ha reunit amb el cap de files de Junts per analitzar l'escenari postelectoral.  

Colau encara no s'ha pronunciat en públic sobre què farà si Trias es converteix finalment en alcalde. En la seva compareixença la nit electoral, va prioritzar explorar les opcions d'una aliança d'esquerres a la ciutat i, en les jornades del Cercle d'Economia -aquest dilluns- va expressar que contribuiria a formar governs progressistes des de Barcelona. 

La llunyania de Colau amb Madrid té diverses explicacions. Una és la coincidència temporal amb una lluita encara incerta sobre la governabilitat de Barcelona. També és cert, però, que hi ha altres factors de pes en la valoració que fa l'alcaldessa sobre el seu futur. S’hi barregen motius com el desgast polític de vuit anys al capdavant del consistori o la seva realitat familiar, amb dos fills en etapa de creixement. Tot plegat fa que, a hores d’ara, diverses fonts pròximes a Colau constatin que la líder de Barcelona en Comú no ha fet cap mena d’aproximació a les llistes de Díaz sinó tot el contrari.