La nova fiscal de Barcelona insta a aplicar el codi penal envers el procés amb una visió «restaurativa»

Neus Pujal defensa en la presa de possessió del càrrec que "la llei no es jutja, es compleix", però cal tenir en compte la problemàtica social

La nova fiscal en cap de Barcelona, Neus Pujal, en la presa de possessió
La nova fiscal en cap de Barcelona, Neus Pujal, en la presa de possessió | Pol Solà / ACN
Nació
30 de maig del 2023
Actualitzat a les 16:37h
La nova fiscal en cap de Barcelona, Neus Pujal, ha anunciat aquest dimarts que la intenció del seu mandat serà aplicar la legislació penal i el compliment de les penes de forma "humanitarista" i amb l'objectiu de la reinserció dels condemnats, també en el marc del procés sobiranista català. Ho ha fet en la presa de possessió, en què ha clamat que "la llei no es jutja, es compleix", però s'ha d'aplicar tenint en compte la problemàtica social que provoca el seu incompliment, i mantenint "la pau i la concòrdia".

Al Palau de Justícia de Barcelona i sota l'atenta mirada del fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz, i el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres, Pujal ha defensat que "sempre que la llei és transgredida, s'oculta un conflicte social", i que tot i que la llei s'ha de complir, "el procés penal no és una finalitat en si mateix". En aquest sentit, ha recordat les juristes Clara Campoamor i la Concepción Arenal per tenir una visió rehabilitadora de les penes.

Tanmateix, un altre dels seus objectius en el càrrec és revertir el "dèficit estructural" de plantilla, i ha dit que demanarà reforços tant de fiscals com de funcionaris. També vol enfortir la cohesió interna dels fiscals de Barcelona, a qui tindrà sempre les portes obertes, i reunir més sovint les juntes de fiscals perquè debatin qüestions. També vol agilitzar els procediments perquè la justícia no sigui tan lenta. Aposta també per la protecció dels menors, els discapacitats, les persones vulnerables i les víctimes de tota mena, com les de violència de gènere o les de delictes d'odi, de la mateixa manera que per enfortir la protecció dels drets fonamentals en l'àmbit civil.

Amb tot, ha recordat que la fiscalia és un "servei públic" que defensa la "dignitat" de la ciutadania, resol conflictes i protegeix els vulnerables i els consumidors, però ha admès que encara han de fer més esforços. García Ortiz ha elogiat la seva trajectòria en diverses especialitats, ha qualificat la Fiscalia de Barcelona com a "referent" a l'Estat i ha recordat que té un "enorme capital humà" amb 178 fiscals i 184 funcionaris.

Pujal és fiscal des del 1989 i sempre ha exercit a Catalunya. Va començar a Cerdanyola del Vallès, va seguir a Sabadell, on va ser fiscal d'àrea del 2008 al 2022, i on, per exemple, s'ha instruït el "cas Mercuri" de corrupció municipal contra l'exalcalde de la ciutat Manuel Bustos. A Barcelona va estar adscrita a diversos serveis especialitzats com el contenciós-administratiu, menors, família, registre civil, jurat o sinistralitat laboral. Des del maig del 2022 ha estat en comissió de servei a la Fiscalia Superior i, per exemple, ha dut el judici contra la consellera d'Exteriors, Meritxell Serret.

Altres autoritats que han assistit a l'acte de presa de possessió de la nova fiscal en cap de Barcelona han estat la consellera de Justícia, Gemma Ubasart; la síndica de greuges, Sílvia Giménez-Salinas; el director de l'Oficina Antifrau, Miguel Ángel Gimeno; el tinent d'alcaldia de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle; diversos comandaments policials, com el comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent; el fiscal superior de Catalunya, Francisco Bañeres; i altres responsables judicials i fiscals.