Degoteig de dimissions pels mals resultats de les municipals

Els alcaldes republicans de Lleida i Sant Cugat abandonen la primera línia de la política després de veure's abocats a l'oposició

Els líders locals que han presentat la seva dimissió després dels resultats electorals.
Els líders locals que han presentat la seva dimissió després dels resultats electorals. | Nació
13 de juny del 2023
Actualitzat el 14 de juny a les 14:07h

L'endemà de l'endemà de les eleccions municipals van arribar les dimissions. Els resultats dels comicis locals del diumenge 28 de maig van començar a passar factura en alguns municipis de Catalunya. La baixada generalitzada d'ERC va provocat que el mateix dimarts al matí comencés un degoteig de dimissions de líders locals republicans com el cas del paer en cap de Lleida, Miquel Pueyo, l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, l'alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, el de Tarragona, Pau Ricomà, o el candidat de Sant Just Desvern, Sergi Seguí, que han anunciat la seva dimissió.

També ho han fet els candidats de Junts de Lleida, Toni Postius, i de Granollers, Àlex Sastre, davant la pèrdua de suports. I fins i tot, el líder del PSC de Sant Cugat, Pere Soler. 

I és que tots ells s'han vist sorpresos per una davallada de vots que fa quatre anys els va donar ales per liderar "els governs del canvi" -a Lleida i Sant Cugat- o ser a l'oposició amb voluntat de guanyar la confiança de la ciutadania. Sense més dilacions han volgut apartar-se de la primera línia de la política i cedir els seus llocs a cares renovades i lideratges nous. 

Lleida: desfeta del paer en cap republicà i el líder de Junts 

En el cas de Lleida, Pueyo ha anunciat la dimissió amb un comunicat a l'assemblea i que farà de forma pública dimarts. El candidat republicà ha pres aquesta decisió després dels mals resultats d'ERC a les urnes, on ha perdut dos dels set regidors que l'any 2019 li van permetre esdevenir el paer en cap de la capital de Ponent en un govern municipal amb Junts. Pueyo ha qualificat els resultats obtinguts de "dolents" i ha admès que "no seria una bona idea començar aquest mandat". 

Precisament, a la capital del Segrià, el candidat de Junts, Toni Postius, també ha dit que posa punt final com a servidor públic i se'n va a l'empresa privada. El seu partit ha perdut un regidor, respecte del 2019, però tampoc són imprescindibles per formar govern, que els pròxims quatre anys quedaran en mans dels socialistes, amb Fèlix Larrosa al capdavant. Qui agafarà les regnes Junts a Lleida serà l'exconsellera de Drets Socials, Violant Cervera, que anava de número dos. 
 

Sant Cugat: adeu a l'alcaldessa republicana i al primer secretari del PSC 

La fins ara alcaldessa de Sant Cugat (Vallès Occidental), Mireia Ingla, també ha decidit plegar. Ho ha anunciat aquest migdia en una atenció als mitjans de comunicació on ha expressat que "avui toca marxar amb el mateix convenciment i el compromís intacte".  ERC assumeix que "no han estat els resultats que esperàvem" i és que el partit ha perdut més de 3.800 vots (dos regidors); o el que és el mateix, el 45,5% de la massa electoral que li va fer confiança als anteriors comicis del 2019. Uns números que impossibiliten reeditar el govern d'esquerres -juntament amb PSC i la CUP- i serà Junts qui lideri la ciutat els pròxims quatre anys. L'exsenador i número dos de la formació republicana, Bernat Picornell, agafa el relleu d'Ingla a la ciutat.

També ha decidit plegar el líder i primer secretari del PSC local, Pere Soler, després de 12 anys al Consistori vallesà. "No agafaré l'acta de regidor pel proper mandat, s'ha acabat una etapa abans del que jo voldria", ha confessat davant la voluntat personal davant les pressions internes -tant de la comitiva nacional com de l'assemblea local- que han fet insostenible que Soler es mantingués al capdavant de la secció municipal del PSC després d'uns comicis on s'han perdut més de 1.000 vots (-20% de l'electorat respecte a l'any 2019) i una regidoria. 
 

Sant Just Desvern: ERC aposta per nous lideratges  

L'alcaldable d'ERC a Sant Just Desvern (Baix Llobregat), Sergi Seguí, ha anunciat que després de la patacada a les eleccions municipals, ha posat el seu càrrec a disposició de l'executiva i que no recollirà l'acta de regidor. Els republicans, en aquestes eleccions municipals, han passat de tres a un regidor i de tercera a quarta força. "No hem sabut explicar la feina dels darrers quatre anys a l'oposició", ha escrit en un fil de Twitter, on també ha apuntat que per recuperar la confiança de la gent, calen noves estratègies, objectius, maneres de fer i lideratges. 
 

Granollers: s'acaben 12 anys de regidor per Junts

Al Vallès Oriental, el candidat de Junts a les tres últimes eleccions municipals de Granollers, Àlex Sastre, també ha dit prou. Ha anunciat que deixa l'Ajuntament i no prendrà l'acte de regidor després que el seu partit perdés un miler de vots i un regidor als comicis de diumenge. Una decisió "honesta i coherent" ha dit el que ha estat regidor primer amb Convergència i després amb Junts, durant 12 anys. A la capital del Vallès Oriental, Albar Barnusell, ha aconseguit tornar a la majoria absoluta socialista, com a hereva de l'històric Josep Mayoral. 
 

La Garriga: pleguen els quatre primers noms d'ERC 

Les quatre primeres persones que es van presentar a la llista d'ERC a la Garriga (Vallès Oriental) no recolliran l'acta de regidor i renuncien a formar part del ple. Els republicans van patir una forta derrota a les urnes, passant de sis a dos representants, i de ser la primera a la tercera força, tot i haver governat durant el passat mandat.
 

La Ràpita: l'acalde d'ERC marxa per responsabilitat

L’alcalde i candidat d'ERC a la Ràpita (Montsià), Josep Caparrós, també ha decidit fer un pas al costat i deixar la política municipal. Els mals resultats del 28-M on els suports als republicans van passar de 10 a 4 regidors, ha estat el motiu. "No són els resultats que esperàvem", ha afirmat Caparrós qui ha anunciat que "és el moment de tancar un cicle i iniciar-ne un de nou amb més força, il·lusió i capacitat per impulsar la Ràpita". 
 

Tortosa: el candidat i el número tres d'ERC fan un pas al cosat

Els mals resultats dels republicans també han fet que el candidat de Tortosa (Baix Ebre), Xavier Faura, hagi decidit fer un pas al costat i tampoc recollirà l'acta de regidor. En el seu cas, diu, que "no ha estat capaç de transmetre la il·lusió i l'empenta" que tenia pel seu projecte i que "no se sentiria còmode" presidint i governant l'Ajuntament de Tortosa amb el 13% dels vots obtingut. L'any 2019 tenien el 19% de suports i un regidor més (4).

El fins ara número tres d'Esquerra Tortosa, Josep Rima, tampoc agafarà l'acta de regidor el proper dissabte 17 de juny en la constitució del nou govern municipal de la ciutat. Enginyer Industrial per l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Industrial de Barcelona ha estat regidor de L'Ajuntament de Tortosa des de 2019 fins el 2023. Després de les renúncies, Mar Lleixà es converteix en la cap de llista. 
 

Amposta: de la política municipal a l'espanyola

El fins ara regidor de Festes i Governació de l’Ajuntament d’Amposta i regidor electe de l’Ajuntament, Ramon Bel, ha anunciat que no prendrà possessió de l’acta de regidor per al mandat 2023-2027. Bel, que formarà part de les llistes d’Esquerra Republicana a les eleccions al Congrés, ha anunciat, així que deixa la política municipal per centrar-se amb altres projectes personals i professionals.
 

Tarragona: L'alcalde en funcions deixarà la política després del 23-J

L'alcalde en funcions de Tarragona, Pau Ricomà, ha anunciat que deixarà la política "de manera activa" en els pròxims mesos, una vegada s'hagin celebrat les eleccions espanyoles del pròxim 23 de juliol. Assegura que ho fa per facilitar el relleu de l'equip republicà, tenint en compte que no es presentarà a les pròximes eleccions municipals.
 

Vendrell: el candidat de Junts diu adeu a la política 

El candidat de Junts a l'Ajuntament del Vendrell, Josep Maria Llasat, ha presentat la seva renúncia a recollir l'acreditació de regidor de cara al pròxim mandat. Llasat ha argumentat la decisió pel fet de no haver obtingut els resultats esperats a les eleccions municipals.