Ciutadans constata la seva mort i no es presentarà a les eleccions espanyoles

La duríssima desfeta als comicis del 28-M motiva la decisió de la direcció; a Catalunya, el partit va passar de 244 regidors a 10 i va perdre 240.000 vots respecte al 2019

Arrimadas, Rivera i Bal, algunes de les cares visibles de Ciutadans durant la seva història
Arrimadas, Rivera i Bal, algunes de les cares visibles de Ciutadans durant la seva història | Núria Garrido
30 de maig del 2023
Actualitzat a les 14:40h

Ciutadans no es presentarà a les eleccions espanyoles del 23-J, constatant així la mort definitiva d'un projecte que va començar a Catalunya fa una dècada i mitja amb Albert Rivera i que ha acabat de la pitjor manera, amb una duríssima desfeta als comicis municipals del passat diumenge després d'una etapa d'Inés Arrimadas en què no ha pogut reviure el partit. És precisament el paper en aquestes últimes votacions -amb resultats nefastos també a les autonòmiques de l'Estat- el que ha motivat a la direcció a no presentar candidatura per al 23-J, una decisió que el comitè nacional ha ratificat hores després.

A Barcelona, Anna Grau va superar amb prou feines l'1% dels suports, quedant només 150 vots per sobre del PACMA. A Catalunya -on Ciutadans va ser primera força al Parlament el 2017-, la formació ha passat de 244 regidors a 10 i ha perdut uns 240.000 vots respecte als comicis municipals del 2019. Pel que fa a l'Estat, ha quedat fora de tots els parlaments autonòmics en què també es van celebrar eleccions.

Ciutadans va tocar la glòria fa només quatre anys, quan totes les enquestes li somreien. Rivera, líder indiscutit, aspirava a tot mentre Arrimadas feia de cap de l'oposició a la cambra catalana. Però el cicle electoral del 2019 va enrunar totes les ambicions. Encegat pels elogis de la premsa madrilenya, Rivera va demostrar que l'ambició requereix més que l'aplaudiment dels cortesans i va quedar ben retratat davant del mirall.

L'ensorrament de novembre del 2019, quan el grup taronja del Congrés va quedar relegat a deu diputats, va ser l'inici d'una inflexió cap a l'infern. Ciutadans no va ser capaç de respondre a les expectatives, i durant els últims mesos només li ha quedat triar qui era el seu enterrador. Finalment, han estat les urnes qui han posat data a la defunció del partit.