Més de 200 diputats podran cobrar fins a 9.000 euros per la dissolució del Congrés

La indemnització, que s'ha de demanar expressament, correspon a la retribució que cobrarien els parlamentaris si seguissin en actiu durant el període preelectoral i electoral

El Congrés dels Diputats, en una imatge d'arxiu
El Congrés dels Diputats, en una imatge d'arxiu | Europa Press
Nació
30 de maig del 2023
Actualitzat a les 8:04h
Els 212 diputats que deixaran de ser-ho a partir de la matinada d'aquest dimarts, quan es faci efectiva la dissolució del Congrés dels Diptuats, podran cobrar una indemnització de transició en un pagament únic sempre que no tinguin altres ingressos. A falta d'un acord exprés de la Mesa del Congrés, la previsió és que aquesta quantitat correspongui a 52 dies de sou, com en legislatures anteriors, i oscil·laria entre els 6.800 i els gairebé 9.000 euros, en funció dels complements.

Es tracta, concretament, dels 212 parlamentaris que no formen part de la Diputació Permanent, l'únic òrgan de la cambra que continuarà existint fins a la constitució del nou Congrés que sorgeixi de les eleccions del 23 de juliol i que està format per 137 persones entre titulars i suplents. Aquesta liquidació, que els potencials beneficiaris han de sol·licitar expressament, és incompatible amb qualsevol altre ingrés.

Correspon a la retribució que cobrarien els diputats si seguissin en actiu entre el dia de la dissolució i el de reflexió. Inclou la denominada retribució constitucional (3.126,89 euros), la indemnització per cobrir despeses de la seva activitat parlamentària (958,75 euros per als de Madrid i 2.008,61 per a la resta), i també els complements que poguessin rebre en funció de les seves responsabilitats al Congrés. Així doncs, aquest pagament serà de 6.800 euros pels diputats de Madrid i fins a 9.000 euros pels parlamentaris de la resta de l'Estat.

Un cop celebrades les eleccions del 23-J, els diputats que no repeteixin escó i que no percebin cap altre sou públic podran demanar una indemnització per cessament, sempre que hagin estat al Congrés dels Diputats un mínim de dos anys. Aquest pagament serà l'equivalent a una mensualitat, fixada actualment a 3.126,89 euros, per cada any de mandat i amb un màxim de 24 mesos.