El PSC guanya a Vilafranca del Penedès però l'independentisme podria governar

Junts i ERC, que només van quedar separats per un vot, aconsegueix cinc regidors i juntament amb els dos de la CUP arriben a la majoria absoluta

Un pacte independentista podria deixar el PSC sense l'alcaldia del municipi
Un pacte independentista podria deixar el PSC sense l'alcaldia del municipi | Ajuntament de Vilafranca del Penedès
Nació
29 de maig del 2023
Actualitzat a la 13:10h

El PSC ha guanyat les eleccions municipals de Vilafrancadel Penedès d'aquest diumenge 28 de maig amb el 30,08% dels vots. D'aquesta manera, Francisco Romero aconsegueix prendre la primera posició a Junts, que aquesta vegada empata en la segona posició amb ERC, cadascun amb 5 regidors, i s'imposa als republicans per un sol vot de diferència.

Tot plegat després que els juntaires perdessin el que ha estat alcalde els últims quatre anys, Pere Regull, que va renunciar a repetir mandat, i presentessin en el seu lloc Aureli Ruiz. La CUP amb 2 regidors i Vilafranca En Comú Podem amb 1 tanquen l'arc consistorial, i deixen fora Ciutadans, que perd el regidor que va aconseguir el 2019. A les eleccions del 2019, Regull va aconseguir revalidar l'alcaldia imposant-se amb 7 regidors. Per darrere, ERC i el PSC van empatar amb 5 regidors.

Tot i governar amb el PSC des de fa deu anys, nacionalistes i socialistes evitaven donar per feta la continuïtat d'aquest pacte. Tots dos obrien l'opció de negociar amb ERC, un escenari que amb els resultats que hi ha hagut queda més obert que mai. Amb aquest escenari, i tenint en compte que només un vot separa Junts i ERC, la CUP podria decidir donar suport a un govern independentista, però caldria veure qui l'encapçala.