El PSC arrenca la campanya del 23-J amb una crida al vot a favor de la «política útil i el diàleg»

Salvador Illa aplaudeix l'avançament electoral de Sánchez i qualifica la decisió com a "valenta i democràtica": "Els ciutadans triaran quin camí ha de seguir Espanya"

Salvador Illa va fer unes declaracions desafortunades fa uns dies en un acte a Terrassa
Salvador Illa va fer unes declaracions desafortunades fa uns dies en un acte a Terrassa | PSC
29 de maig del 2023
Actualitzat a les 14:40h


L'avançament electoral de Pedro Sánchez ha sacsejat l'endemà de les eleccions municipals. La derrota del PSOE a l'Estat només ha quedat maquillada a Catalunya, on el PSC ha estat el partit més votat tot i quedar-se a les portes de guanyar a Barcelona. El primer secretari dels socialistes, Salvador Illa, ha fet una valoració positiva de la decisió de Sánchez, que ha definit com a "valenta i encertada, i profundament democràtica". "És donar la veu als ciutadans perquè triïn el camí que ha de seguir Espanya", ha constatat.

El PSC sortirà a guanyar les eleccions del 23 de juliol i Illa ha identificat dos camins: "o progrés, política útil i diàleg, o bé retrocés, política estèril i confrontació". "Demanem concentrar el vot en el camí del progrés, la política útil i el diàleg", ha dit. El PSC posarà en marxa la maquinària electoral a partir d'avui mateix, per elegir les candidatures i decidir qui dirigirà la campanya a les espanyoles. El PSC no farà primàries per escollir qui liderarà la candidatura catalana dels socialistes al 23-J.

"La gran lliçó de les municipals és que cal concentrar el vot", ha dit. Per això ha insistit als ciutadans que cal que concentrin el vot en el PSC de cara a les eleccions espanyoles, per evitar que la divisió de les esquerres afavoreixi els partits de la dreta. "El PP ha fet bons resultats perquè ha concentrat el vot", ha indicat el dirigent socialista.
 

La prioritat és un pacte progressista a Barcelona

Pel que fa a les eleccions municipals, Illa ha celebrat la victòria del PSC, que ha estat el partit més votat. Ara tocarà traduir els resultats en governs i el criteri que seguiran els socialistes seran prioritzar "l'estabilitat", els governs "progressistes" i els "pactes pensats en clau de poble o ciutat". "No farem servir pobles o ciutats com a moneda de canvi de res", ha assenyalat el candidat.

Els acords i les converses les dirigiran els candidats que es van presentar a les eleccions. A Barcelona, doncs, les pilotarà Jaume Collboni. Tots ells estaran coordinats per Lluïsa Moret, vicesecretària d'Organització del PSC. "Estem al servei de Catalunya i per tant els resultats els posarem al servei de posar Catalunya en marxa", ha assenyalat Illa.

En el cas de Barcelona, el líder del PSC ha dit que cal un govern progressista i estable, pensat en "clau barcelonina". "El PSC ha estat sempre un factor d'estabilitat a la ciutat", ha afirmat, i ha deixat clar que Barcelona "no serà moneda de canvi" per cap altre pacte, tampoc en relació amb les eleccions espanyoles. Sigui com sigui, preguntat per si descarta la sociovergència, Illa ha dit que "no es pot descartar res".
 

No hi haurà moció de censura a Catalunya

La patacada d'ERC a les eleccions municipals ha deixat encara més dèbil el govern de Pere Aragonès, però Illa ha descartat presentar una moció de censura. "Catalunya l'hem d'aixecar entre tots", ha afirmat. El líder del PSC ha dit que respecta la decisió d'Aragonès de no convocar eleccions, però sí que ha demanat posar davant de tot els interessos del país. Illa ha dit que cal estabilitat, i ha apuntat que governar amb 33 diputats no és positiu.