Sánchez fa un cop de timó i avança les eleccions espanyoles al 23 de juliol

El president del govern espanyol mou fitxa després de la victòria del PP a l'Estat i accelera una nova cita amb les urnes

Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu
Pedro Sánchez, en una imatge d'arxiu | Europa Press
29 de maig del 2023
Actualitzat el 30 de maig a les 18:30h


La patacada del PSOE a les eleccions municipals i autonòmiques, amb l'única excepció de Catalunya, ha obligat Pedro Sánchez moure's. El president del govern espanyol ha fet una compareixença institucional sense preguntes des de la Moncloa després que el PP hagi atropellat els socialistes arreu de l'Estat i ha tirat pel dret. Sánchez ha convocat eleccions després de consultar-ho amb el rei. "Les eleccions es faran el diumenge 23 de juliol", ha anunciat. El Consell de Ministres es reunirà aquesta tarda per dissoldre les Corts Generals.

La decisió s'explica pels resultats de les eleccions del 28-M. La primera conseqüència, ha dit Sánchez, és que dirigents socialistes es veuran "desplaçats" malgrat haver fet una gestió "impecable", encara que alguns hagin vist millorats els seus resultats. "Nombroses institucions seran administrades per noves majories de PP i Vox", ha constatat. Les votacions d'ahir traslladen un missatge que va més enllà dels territoris concrets, i Sánchez ha dit que assumeix els resultats en primera persona. "Hem de donar una resposta i sotmetre el nostre mandat democràtic a la voluntat popular", ha dit.

Sánchez ha dit que Espanya està a punt de superar una etapa de crisi després de pandèmia de la Covid i la guerra a Ucraïna. En aquesta nova etapa, el president del govern espanyol ha destacat que s'han tirat endavant les principals reformes compromeses en el debat d'investidura i el programa de govern. Sánchez tindrà la presidència de torn del Consell de la Unió Europea. Davant d'aquesta situació, el president ha demanat una "clarificació" per part dels ciutadans sobre quines polítiques s'han de fer i qui les ha de liderar. "L'únic mètode infal·lible per resoldre els dubtes és la democràcia i els espanyols han de prendre la paraula i definir el rumb del país", ha reblat. 

Per ara, el PP afronta amb optimisme aquestes noves eleccions. La primera volta l'han guanyada clarament els conservadors tant en vots com en regidors arreu de l'Estat. Han quedat 2,5 punts per sobre del PSOE i han conquerit grans ciutats, només amb l'excepció de Barcelona. També destaquen les victòries en feus socialistes, com les Illes Balears, el País Valencià o l'Aragó. Amb aquests resultats, el mapa d'Espanya es tenyeix de blau i Alberto Núñez Feijóo referma el seu lideratge al capdavant del partit, a l'espera de què passi al juliol.
 

Yolanda Díaz i Podem ja treballen "per guanyar" junts

Al seu torn, la vicepresidenta segona del govern espanyol, Yolanda Díaz, ha afirmat davant l'anunci que "assumeix el repte". "Des d'aquest mateix moment estem treballant per guanyar el pròxim 23 de juliol", ha dit en una piulada a Twitter després de la declaració institucional de Sánchez. Díaz, que va presentar la candidatura electoral de Sumar fa menys de dos mesos, ha opinat que el missatge del 28-M ha estat "molt clar". "Cal fer les coses d'una altra manera. Sense distraccions", ha assegurat.

I, per la seva banda, la secretària general de Podem i ministra de Drets Socials i Agenda 2030, Ione Belarra, ha anunciat en una roda de premsa el matí d'aquest dilluns que ja estan treballant perquè l'espai polític darrerament representat pel partit lila concorri de manera unitària als comicis espanyols. "Vull comunicar que estem treballant per donar la notícia que la ciutadania progressista fa tant temps que espera: que anem junts i sortim a guanyar", ha clamat.

Sumar i Podem només tindran 10 dies per pactar des de la convocatòria d'eleccions generals anticipades si volen concórrer junts el 23 de juliol. La decisió de Sánchez d'avançar els comicis obliga a accelerar la negociació si la candidatura de Díaz i la formació lila volen agrupar-se en una mateixa llista. Segons estableix l'article 44 de la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG), els partits i federacions que facin un pacte de coalició per anar plegats als comicis hauran de comunicar-ho a la Junta Electoral competent "en els deu dies següents a la convocatòria".

De moment, amb el que ja pot comptar Díaz és amb l'adhesió dels comuns. El portaveu d'En Comú Podem, David Cid, ho ha anunciat aquest migdia: "Ens posem a plena disposició de Yolanda Díaz perquè sigui la primera presidenta de l'Estat de la història". Cid, que ha insistit que amb aquest canvi els comuns opten a "guanyar" les eleccions del 23 de juliol, també ha apuntat "no s'entendria" que els comuns no s'haguessin unit de manera inequívoca al projecte de la vicepresidenta econòmica.