Cau la participació sobretot als barris més independentistes

L'abstenció augmenta entre un i dos punts més a aquells districtes que van votar més a ERC, Junts i la CUP als darrers comicis locals i nacionals

El descens de la participació no és homogeni.
El descens de la participació no és homogeni. | Lídia López
28 de maig del 2023
Actualitzat a les 21:09h
El descens de la participació a les eleccions municipals d'aquest diumenge és notable. Però no ho és homogèniament, sinó que, a dins de les ciutats, l'abstenció augmenta sobretot a aquells barris que, en els anteriors comicis locals i nacionals, van votar més a formacions independentistes. Així aquells districtes que més van optar per ERC, Junts o la CUP veuen com la participació cau entre un i dos punts més del que ho fa a aquelles zones que menys confiança els van fer. En canvi, els barris que més van votar PSC i Cs són aquells que més resisteixen.

Així ha caigut la participació a les ciutats, en funció del suport a cada partit a les eleccions més recents

El descens es mostra en punts percentuals respecte la participació de les 18h del 2019.

El càlcul anterior s'ha fet en aquells municipis amb quatre o més districtes censals, ordenats en funció del percentatge de vots a cada partit. D'aquesta manera, s'agrupen en relació a si, dins de cada ciutat, aquestes formacions hi tenen més o menys suport que la mitjana local. Això permet identificar quins són els barris que estan més o menys actius en aquests comicis, d'acord amb si estan més o menys decantats políticament per a cada color polític, independentment de la dinàmica municial.

Aquestes dades no impliquen que els suport cap a un o altre partit baixi, ja que poden abstenir-se precisament els electors d'altres formacions, a banda que, a més de la participació, també hi ha transferències de vot entre partits. Ara bé, aquests canvis de vots es donen sobretot a dins dels blocs polítics independentista i unionista, i no tant entre un i altre bloc. Una activació baixa d'aquests districtes, per tant, no és a priori una bona notícia en clau independentista, sobretot pel fet que les diferències de mobilització són estadísticament significatives.

Si l'anàlisi es fa a nivell de perfil sociodemogràfic, els barris amb més o menys percentatge de gent jove o gran no presenta caigudes diferenciades en la participació. En canvi, sí que baixa més allà on hi ha una major quantitat de persones riques (enteses com que dupliquen el salari medià de l'Estat) i, per contra, el descens és menor als districtes amb més població nascuda a la resta de l'Estat. Aquests darrers barris, de fet, acostumen a votar més al PSC.

Així ha caigut la participació a les ciutats, en funció del percentatge de...

El descens es mostra en punts percentuals respecte la participació de les 18h del 2019.