Empat Collboni-Trias amb el 50% del vot escrutat a Barcelona

El candidat del PSC i el de Junts sumen 10 regidors cadascun, mentre que Colau cau fins a la tercera posició amb 9 edils; Maragall perd la meitat de representants en un consistori amb el PP i Vox dins

Jaume Collboni, amb Illa i Batet a la seu del PSC.
Jaume Collboni, amb Illa i Batet a la seu del PSC. | Adrià Costa Rifà
28 de maig del 2023
Actualitzat a les 21:46h

Empat entre Jaume Collboni i Xavier Trias amb el 50% de vot escrutat a Barcleona. El candidat del PSC i el de Junts sumen 10 regidors cadascun, mentre que Ada Colau queda momentàniament despenjada amb 9 representants. Pel que fa a Ernest Maragall, perd la meitat dels edils obtinguts el 2019 i es queda amb només 5 en un consistori en què el PP i Vox entren amb 4 i 3 regidors. Amb aquest resultat, Collboni podria governar en solitari.

Què va passar fa quatre anys? ERC va guanyar les eleccions amb 10 regidors, els mateixos que Barcelona en Comú, però amb més vots. El PSC va quedar segon amb 8 representants, dos més dels que va obtenir la plataforma de Manuel Valls (6) -auspiciada per Ciutadans- i tres més dels que va obtenir Junts (5). El PP va treure 2 regidors. Després de les eleccions, els comuns van pactar amb el PSC, però la seva majoria era insuficient per situar automàticament Colau a l'alcaldia. Van ser necessaris tres vots de la plataforma de Valls perquè l'alcaldessa fos reescollida i barrar el pas de Maragall cap a Sant Jaume. El pacte entre els comuns i els socialistes ha arribat fins al final, tot i que Collboni se n'ha volgut desmarcar en la recta final cap al 28-M.

La campanya de Barcelona, a diferència de fa quatre anys, ha estat exclusivament centrada en els grans debats de la ciutat, mentre que el procés ha ocupat un paper testimonial. N'han parlat més els partits de la dreta espanyolista, de fet, que no pas els candidats independentistes. La seguretat, la neteja i -sobretot- la mobilitat han centrat el cos a cos entre els candidats. Les superilles, per exemple, han fet topar Colau amb la resta de candidats, ja sigui perquè estan en contra de projectes com aquest o bé per la manera com s'han executat en l'últim mandat.