Així s'han resolt les 25 batalles clau a les municipals més enllà de Barcelona

Qui ha guanyat i què passarà a partir d'ara als principals i més significatius ajuntaments del país

Cada municipi del país viu una batalla electoral
Cada municipi del país viu una batalla electoral | Adrià Costa
29 de maig del 2023
Actualitzat a les 2:23h

El 28-M bona part de les mirades estaven posades en Barcelona. Però només al Principat hi ha 946 municipis més, tant o més interessants que la capital. Més enllà de poder consultar tots els resultats –també per comarques i demarcacions-, a Nació ens hem fixat en 25 batalles clau.
 

Una selecció que inclou tant els municipis més poblats com d'altres rellevants per resultats sorprenents fa quatre anys, per ser la plaça simbòlica d'un partit o per la seva importància territorial en la seva àrea d'influència.

 

1. L'Hospitalet de Llobregat

 Què va passar el 2019? Núria Marín (PSC) va recuperar la majoria absoluta en un dels feus històrics del socialisme. ERC va aconseguir un gran resultat aconseguint la segona posició per davant de Ciutadans.

 Qui ha guanyat avui? Núria Marín ha complert els pronòstics i ha guanyat amb claredat, tot i perdre un regidor i la majoria absoluta. L'aposta d'ERC per l'exregidor socialista Jaume Graells no només no ha servit per disputar l'hegemonia sinó que s'ha saldat amb la pèrdua d'un regidor en un consistori on destaca que PP i Vox sumaran set representants.

 I ara què? Núria Marín amb tota probabilitat continuarà com a alcaldessa –acumula 15 anys en el càrrec-, ja que no hi ha cap majoria alternativa.

 

2. Terrassa

 Què va passar el 2019? L'exalcalde socialista Jordi Ballart va irrompre al consistori amb el partit local Tot per Terrassa i va trencar 40 anys de governs del PSC. Els comuns i els socialistes van ser-ne els grans perjudicats. ERC, amb cinc regidors, va permetre l'alternativa amb un acord que s'ha mantingut tot el mandat.

 Qui ha guanyat avui? Tot per Terrassa no només ha repetit victòria sinó que ha guanyat un regidor. El PSC, que es marcava recuperar la cocapital vallesana com un dels grans objectius, ha mantingut els 7 regidors, en un consistori on ha irromput l'extrema dreta de Vox amb tres edils.

 I ara què? Jordi Ballart revalidarà l'alcaldia, ja que no hi ha cap majoria alternativa. En aquesta ocasió, els dos regidors d'ERC –fins ara al govern- no li suposen arribar a l'absoluta.

 

3. Badalona

 Què va passar el 2019? Xavier García Albiol va guanyar les eleccions (11) per davant de la coalició formada per Guanyem —que integra la CUP— i ERC (7). Després dies d'incertesa, l'alcalde socialista Àlex Pastor va poder revalidar el càrrec, però va haver de dimitir després de ser enxampat conduint ebri en ple confinament. Una circumstància que el líder popular va aprofitar per recuperar el càrrec per segona vegada fins que va ser desallotjat per una moció de censura liderada pel socialista Rubén Guijarro arran d'irregularitats fiscals d'Albiol.

 Qui ha guanyat avui? Victòria espectacular del PP de Xavier García Albiol amb 18 regidors i més dels 55% dels vots. Les quatre forces d'esquerra han sumat només 9 edils.

 I ara què? Xavier García Albiol serà alcalde per tercera vegada després de ser-ho entre 2011-2015 i 2020-2021.

 

4. Sabadell

 Què va passar el 2019? El PSC va passar de 5 a 10 regidors i va tallar de soca-rel el parèntesi que havia suposat el mandat anterior quan ERC i la Crida per Sabadell —vinculada a la CUP— s'havien partit l'alcaldia. L'escàndol Bustos els va catapultar però no ho van saber aprofitar. Una regidora de Podem —que després va deixar el partit— va fer alcaldessa Marta Farrés, que ha tingut també suport de Junts.

 Qui ha guanyat avui? Majoria absoluta del PSC (passant de 10 a 14), un dels grans objectius que tenien a l'abast per la desaparició de Cs (3 regidors des del 2015). ERC, que volia intentar configurar una majoria alternativa, ha patit una davallada espectacular passant de 7 a 3 regidors.

 I ara què? Marta Farrés serà alcaldessa per segona vegada i podrà governar en solitari.

 

5. Lleida

 Què va passar el 2019? ERC va protagonitzar la gran sorpresa i va superar el PSC, que governava la ciutat des de 1979 —amb un parèntesi de menys de dos anys—, per 80 vots de marge. Un pacte amb Junts i El Comú, amb qui havien fet pinya en l'oposició a Àngel Ros i al seu relleu Fèlix Larrosa, va permetre que Miquel Pueyo es convertís en paer en cap.

 Qui ha guanyat avui? Gran victòria del socialista Fèlix Larrosa –passant de 7 a 9 regidors- i avanç espectacular del PP, de 2 a 5 edils. El republicà Miquel Pueyo no ha capitalitzat quatre anys a l'alcaldia i ha perdut dos regidors.

 I ara què? Fèlix Larrosa tornarà a ser alcalde de Lleida, ja que no hi ha cap majoria alternativa. Caldrà veure si incorpora al govern altres formacions com el PP o Junts.

 

6. Tarragona

 Què va passar el 2019? El PSC va superar ERC per menys de 500 vots, però el republicà Pau Ricomà va liderar l'onada de canvi —en ple escàndol Inipro— i es va fer amb l'alcaldia compartint govern primer amb En Comú Podem i després també amb Junts i la CUP.

 Qui ha guanyat avui? El PSC ha fet bona l'aposta de presentar Rubén Viñuales, candidat de Cs del 2019, passant de 7 a 9 regidors. ERC, per la seva banda, ha perdut un dels set regidors i es queda sense opcions de retenir l'alcaldia.

 I ara què? Rubén Viñuales serà el nou alcalde de Tarragona, ja que malgrat no tenir majoria absoluta no hi ha cap aritmètica alternativa. Caldrà veure si intenta un govern en solitari o incorpora altres partits.

 

7. Mataró

 Què va passar el 2019? David Bote havia accedit a l'alcaldia el 2015 després de l'únic mandat on els socialistes no havien governat la capital del Maresme. Quatre anys després, no només va revalidar el càrrec sinó que va fregar la majoria absoluta en passar de 6 a 13 regidors. A més, va rebre el suport dels dos representants dels comuns amb qui ha governat tot el mandat.

 Qui ha guanyat avui? Reculada del PSC que, tot i no veure en perill l'alcaldia, ha perdut 2 dels 13 regidors. La notícia de la nit a la capital del Maresme ha estat la irrupció de Vox amb quatre regidors mentre ERC ha perdut la meitat dels seus vuit representants.

 I ara què?David Bote serà alcalde per tercer mandat consecutiu, però no podrà sumar majoria absoluta amb els comuns, amb qui compartien govern.

 

8. Santa Coloma de Gramenet

 Què va passar el 2019?Núria Parlon no només va revalidar la majoria absoluta sinó que va passar de 14 a 17 regidors (d'un total de 27) deixant definitivament enrere el mal tràngol del cas Pretoria. Som Gramenet, vinculada a la CUP, va quedar fora del consistori després d'haver estat segona força el 2015 amb 6 edils.

 Qui ha guanyat avui? Núria Parlon ha repetit l'excel·lent resultat de fa quatre anys i mantindrà els 17 regidors. L'aposta d'ERC per Gabriel Rufián els ha servit per situar-se com a segona força, però sense inquietar un PSC inexpugnable. Ciutadans –en un dels pocs ajuntaments on manté representació-, PP i Vox tindran dos regidors per cap.

 I ara què? Núria Parlon, amb la victòria d'avui, podrà encadenar 18 anys com a alcaldessa de Santa Coloma.

 

9. Reus

 Què va passar el 2019?Carles Pellicer va repetir els set regidors que tenia i va poder revalidar l'alcaldia gràcies a un acord amb ERC que va obtenir els mateixos sis representants que la CUP quatre anys enrere. Les dues formacions independentistes han governat amb coalició amb el partit local Ara Reus, que aquest cop es presenta en un acord amb el PDECat, partit al que fins fa uns mesos estava vinculat Pellicer.

 Qui ha guanyat avui? Victòria del PSC en una ciutat que havia governat des de 1979 fins al 2011. Junts, sense Carles Pellicer, ha passat de primera a tercera força i ha estat superada per una ERC que tampoc podrà accedir a l'alcaldia amb Noemí Llauradó, fins ara presidenta de la Diputació.

 I ara què? Tot apunta que la socialista Sandra Guaita serà la primera alcaldessa de Reus, ja que l'alternativa –la suma d'ERC, Junts, CUP i Ara- és totalment antinatural.

 

10. Girona

 Què va passar el 2019?Marta Madrenas, tot i perdre un regidor, va revalidar l'alcaldia per Junts malgrat que les esquerres —Guanyem Girona (6), PSC (6) i ERC (4)— haurien pogut articular una majoria alternativa. A mig mandat, els republicans es van incorporar a l'equip de govern.

 Qui ha guanyat avui? L'aposta de Junts per l'exconsellera "puigdemontista" Gemma Geis ha estat fallida. La retirada de Marta Madrenas ha suposat que els postconvergents passessin de 9 a 6 regidors. En canvi, gran resultat del PSC de Sílvia Paneque i de Guanyem –la llista vinculada a la CUP- liderada per Lluc Salellas amb 8 regidors.

 I ara què? Escenari obert. Sílvia Paneque i Lluc Salellas tenen opcions d'arribar a l'alcaldia. El líder de Guanyem necessita els vots de la resta de partits independentistes, mentre que la socialista en podria tenir prou amb els del seu partit sinó s'estableix aquesta majoria alternativa.

 

11. Sant Cugat del Vallès

 Què va passar el 2019? Va ser una de les grans sorpreses de la nit electoral. Junts va accentuar el seu declivi i va perdre dos regidors a una ciutat que havia governat amb àmplies majories absolutes. Es va conformar, malgrat els recels de les direccions nacionals d'Esquerra i el PSC, un govern d'esquerres liderat per la republicana Mireia Ingla conjuntament amb els socialistes i la CUP.

 Qui ha guanyat avui? L'aposta de Junts pel periodista Josep Maria Vallès per recuperar el seu bastió metropolità ha estat exitosa. Els postconvergents han mantingut els 9 regidors, però els tres integrants de l'actual tripartit han perdut regidors. Derrota d'ERC, que ha passat de 6 a 4 representants, en una de les seves alcaldies més importants.

 I ara què? Josep Maria Vallès serà el nou alcalde de Sant Cugat del Vallès: malgrat estar a quatre representants de la majoria absoluta perquè no hi ha cap majoria alternativa.

 

12. Manresa

 Què va passar el 2019? Només 10 vots van separar ERC de Junts en un dels resultats més renyits de tot el país. L'empat a vuit regidors es va resoldre, després de dures negociacions, amb un govern en coalició encapçalat durant un any pel postconvergent Valentí Junyent, ara enretirat, i tres pel republicà Marc Aloy.

 Qui ha guanyat avui? Marc Aloy (ERC) ha repetit la victòria, però ha perdut un regidor i només ha pogut superar Junts amb un representant de diferència. Amb PSC i la CUP mantenint resultats, destaca la fragmentació amb l'entrada de dos regidors d'Impulsem, vinculada al PDECat, així com tres edils d'ultradreta: dos del FNC i un de Vox.

 I ara què? Marc Aloy podrà repetir com a alcalde perquè no hi ha cap suma alternativa. El distanciament amb Junts dificulta mantenir un govern de coalició que suma majoria absoluta.

 

13. Vilanova i la Geltrú

 Què va passar el 2019? El PSC va superar ERC per escassos 60 vots, però Olga Arnau es va convertir en la primera alcaldessa republicana des del restabliment de la democràcia gràcies a un acord a última hora amb Junts i la CUP, que ha tingut molts problemes interns durant aquest mandat. 

 Qui ha guanyat avui? Els socialistes, que havien governat la capital del Garraf en sis dels 11 mandats, han aconseguit una gran victòria passant de 7 a 11 regidors. ERC ha patit un greu retrocés perdent quatre dels set edils que tenia en uns comicis on ha destacat la irrupció de la llista municipalista Transformem.

 I ara què?Juan Luís Ruiz es convertirà en alcalde de Vilanova, ja que la fragmentació de l'oposició impedeix qualsevol majoria alternativa. Caldrà veure si els socialistes poden incorporar algun partit per facilitar l'acció de govern.

 

14. Granollers

 Què va passar el 2019? El PSC de Josep Maria Mayoral no només va mantenir el 43% dels sufragis sinó que va guanyar un regidor i va recuperar la majoria absoluta.

 Qui ha guanyat avui? Alba Barnusell, que el març de 2022 va rellevar Josep Mayoral després de 18 anys en el càrrec, ha fet bons els pronòstics i, no només ha vençut, sinó que ha mantingut la majoria absoluta. Una de les singularitats és que Primàries no només es manté al consistori sinó que passa d'1 a 2 regidors.

 I ara què? Alba Barnusell continuarà com a alcaldessa després de la revàlida de les urnes.

 

15. Vic

 Què va passar el 2019? L'alcaldessa Anna Erra va passar de 9 a 11 regidors i Junts va recuperar la majoria absoluta en una ciutat governada per l'espai convergent des de 1979. Els comicis també van suposar la retirada a última hora de l'ultradretà Josep Anglada —havia arribat a obtenir 5 regidors el 2011—, inhabilitat per amenaçar un menor.

 Qui ha guanyat avui? Amb la retirada d'Anna Erra, Albert Castells se la jugava. Ha conservat la primera plaça, però ha perdut 3 dels 11 regidors. Tanmateix, amb una ERC i una CUP a la baixa, les esquerres continuen sense sumar. Josep Anglada, després de superar la inhabilitació, ha tornat al consistori amb dos regidors.

 I ara què? Albert Castells es convertirà en l'alcalde de Vic, ja que no hi ha majoria alternativa. Caldrà veure si intenta incorporar ERC, la llista vinculada al PDECat o, fins i tot, els socialistes, per tenir una governabilitat més fàcil.

 

16. Figueres

 Què va passar el 2019? Figueres va ser un dels escenaris on van tornar els acords d'esquerres. Junts va ser primera força, però Agnès Lladó es va convertir en la primera alcaldessa republicana des del 1979 gràcies a un pacte amb el PSC, el regidor de la coalició vinculada a la CUP i una llista independent.

 Qui ha guanyat avui? Victòria incontestable de l'exalcalde Jordi Masquef. La llista de Junts ha passat de 8 a 14 regidors i s'ha assegurat la majoria absoluta. ERC ha perdut tres dels cinc regidors i ha caigut a la tercera posició.

 I ara què? Jordi Masquef, que ja va ser alcalde del novembre del 2018 al juny de 2019, serà investit gràcies a la majoria absoluta.

 

17. Igualada

 Què va passar el 2019? Marc Castells (Junts) va perdre la majoria absoluta —d'11 a 9 regidors—, però això no va ser impediment per encadenar el tercer mandat com a alcalde, malgrat que les esquerres haurien pogut articular una majoria alternativa. De fet, els dos regidors de la CUP van votar al candidat d'ERC, Enric Conill, que va sumar set suports al ple d'investidura.

 Qui ha guanyat avui? Victòria incontestable de Marc Castells, un dels principals alcaldes del PDECat que, finalment, va decidir incorporar-se a Junts. Ha passat de 9 a 10 regidors i ha fregat la majoria absoluta. El PSC –que inicialment havia pactat una coalició d'esquerres que la direcció nacional d'En Comú Podem va vetar- ha estat segona força i ha superat una ERC que ha vist fracassar l'aposta per Alba Vergés, actual màxima autoritat del Parlament.

 I ara què? Marc Castells podrà encadenar el quart mandat com a alcalde excepte que una improbable suma de les esquerres –PSC, ERC i CUP- el desallotgi del càrrec.

 

18. Berga

 Què va passar el 2019? Montse Venturós va revalidar la principal alcaldia de la CUP —passant de 6 a 8 regidors— després de superar la inhabilitació per no haver despenjat l'estelada del consistori. Una majoria que es va ampliar a mig mandat amb l'entrada d'ERC al govern. L'acord va arribar ja amb el cupaire Ivan Sánchez al capdavant del govern —primer interinament i després de manera definitiva— a causa de la baixa per depressió de l'alcaldessa.

 Qui ha guanyat avui? La ciutat és un símbol per a la CUP i, per tercera vegada, els anticapitalistes han aconseguit la victòria. Això sí, perden dos regidors, la mateixa caiguda que ha patit Junts. L'increment del PSC i l'entrada d'un grup independent provoquen una major fragmentació del consistori.

 I ara què? L'alcalde cupaire Ivan Sànchez no en té prou amb ERC –amb qui compartien govern- per sumar majoria absoluta. Caldrà veure si Junts pot intentar una majoria alternativa, que necessitaria un mínim de tres partits.

 

19. Tortosa

 Què va passar el 2019? Junts va perdre un dels regidors que havia obtingut CiU, però l'alcaldessa Meritxell Roigé —que un any abans havia rellevat Ferran Bel— va poder revalidar el càrrec tot i l'existència una majoria alternativa entre comuns —segona força—, ERC i el PSC. De fet, els socialistes durant part del mandat van formar part del govern, tot i que van trencar a pocs mesos de les eleccions.

 Qui ha guanyat avui? Gran victòria de Meritxell Roigé (de 7 a 10 regidors), que fa pocs mesos va deixar el PDECat per presentar-se amb Junts (amb Ferran Bel tancant la llista). Tot i això, la coalició de socialistes i comuns ha avançat fins als set representants, en un consistori sense cap de les quatre forces de dreta i ultradreta espanyolistes.

 I ara què? Meritxell Roigé és favorita per revalidar el càrrec, però també cal tenir en compte que la llista de socialistes i comuns, ERC i la CUP sumen majoria absoluta. 

 

20. Mollerussa

 Què va passar el 2019? Junts va perdre dos regidors (11 a 9), però Marc Solsona no només va revalidar l'alcaldia sinó la majoria absoluta amb un espectacular 49,6% dels vots, quasi el doble que ERC, segona força.

 Qui ha guanyat avui? Marc Solsona és l'únic dels grans alcaldes postconvergents que ha resistit l'OPA de Junts i s'ha presentat amb la llista Mollerussa Primer, vinculada al PDECat. El vot postconvergent s'ha dividit a parts quasi iguals, però Solsona ha vençut per 11 vots, en un consistori on han entrat fins a sis forces polítiques. 

 I ara què? Marc Solsona només té quatre regidors, però per desallotjar-lo de l'alcaldia caldria, com a mínim, un pacte entre Junts, ERC i el PSC o la CUP.

 

21. Tremp

 Què va passar el 2019? El PSC va repetir com a primera força, però com quatre anys no li va servir per governar. Si el 2015 l'alcaldia va ser pel convergent Joan Ubach amb el suport dels republicans, en aquesta ocasió la vara d'alcaldessa va ser per a Maria Pilar Cases (ERC), gràcies a un pacte de govern amb Junts que s'ha mantingut tot el mandat. 

 Qui ha guanyat avui? El PSC ha tornat a guanyar, però aquesta vegada ha aconseguit el setè regidor que li garanteix la majoria absoluta. Derrota contundent de l'alcaldessa republicana Maria Pilar Cases que ha perdut dos dels quatre representants.

 I ara què? Sílvia Romero serà la nova alcaldessa de Tremp i els socialistes recuperaran l'alcaldia perduda el 2015.

 

22. La Seu d'Urgell

 Què va passar el 2019? A la Seu, com a Tremp, la primera força va ser per al PSC, però insuficient per recuperar una alcaldia que havien ocupat del 1983 al 2003. Jordi Fàbrega (Junts), tot i perdre dos regidors (de 7 a 5), va revalidar el càrrec gràcies a un acord amb ERC que incloïa el canvi a mig mandat en favor del republicà Francesc Viaplana.

 Qui ha guanyat avui? El PSC ha repetit primera força passant de 6 a 8 regidors, amb una clara baixada tant de Junts com d'ERC mentre la CUP ha repetit resultats.

 I ara què? Joan Barrera es convertirà en alcalde excepte que les tres forces independentistes sumin els seus vots.


 

23. Ripoll

 Què va passar el 2019? Junts va perdre tres regidors (d'11 a 8) i la majoria absoluta, però sense cap majoria alternativa Jordi Munell va poder encadenar el tercer mandat com a alcalde. Dos anys després dels atemptats de Barcelona i Cambrils, una llista d'extrema dreta independentista va aconseguir un regidor.

 Qui ha guanyat avui? Campanada electoral a Ripoll. L'extrema dreta independentista d'Aliança Catalana ha aconseguit la victòria en passar d'1 a 6 regidors en una desfeta històrica de Junts –l'alcalde Jordi Munell es retirava- que ha perdut cinc dels seus vuit representants. 

 I ara què? Impedir que Sílvia Orriols esdevingui la nova alcaldessa de Ripoll implicaria un pacte entre almenys quatre dels altres cinc partits amb representació. En una situació excepcional, caldrà estar molt atent els moviments polítics al bressol de Catalunya els propers dies.

 

24. Montblanc

 Què va passar el 2019? L'històric Josep Andreu és alcalde de Montblanc des de 2007. Ho feia liderant l'Acord Catalanista de Montblanc, llista vinculada a ERC, però que agrupava diverses sensibilitats independentistes. L'afiliació a la Crida de Carles Puigdemont va provocar el distanciament amb els republicans que es va concretar el juliol de 2021 amb la marxa del govern dels quatre regidors d'ERC.

 Qui ha guanyat avui? Josep Andreu ha tornat a guanyar les eleccions, ara al capdavant de Montblanc Progressa, llista vinculada a Junts. En segona posició han empatat Junts per Montblanc –candidatura lligada al PDECat- i ERC, els excompanys de l'històric alcalde.

 I ara què? Malgrat la victòria de Josep Andreu, un pacte entre la llista vinculada al PDECat, ERC i socialistes o independents, podria forçar el canvi a la capital de la Conca de Barberà.

 

25. El Prat de Llobregat

 Què va passar el 2019? El Prat de Llobregat sempre ha estat governat pel mateix espai polític: PSUC, ICV i ara els comuns. Lluís Mijoler va rellevar l'històric Lluís Tejedor –alcalde des de 1982- mantenint els 11 regidors. Tal com passa des del 2003, ha governat amb el suport del PSC.

 Qui ha guanyat avui? Els comuns han repetit victòria al Prat, però han perdut dos dels 11 regidors. Els socialistes, amb qui han compartit govern, també han reculat de 7 a 6 representants. ERC repeteix com a tercera força en uns comicis on destaca l'entrada de la llista Jóvenes y Pensionistas Decidimos amb dos regidors.

 I ara què? Lluís Mijoler té tots els números per revalidar l'alcaldia en un consistori molt fragmentat, amb fins a set forces polítiques.