Per què Collboni no ha pogut guanyar a Barcelona?

El candidat del PSC queda a les portes de la victòria perquè no ha pogut captar el votant progressista descontent amb Colau ni els moderats, que s'han decantat per Trias

Acte del PSC a Nou Barris.
Acte del PSC a Nou Barris. | Adrià Costa Rifà
28 de maig del 2023
Actualitzat a les 23:02h


El missatge durant tota la campanya ha estat clar: el PSC és el favorit per guanyar les eleccions. El cert és que les enquestes somreien els socialistes, que el partit va a l'alça a Catalunya, que valora positivament l'obra de govern a Espanya. De tota manera, això ha estat insuficient perquè Jaume Collboni guanyi les eleccions a Barcelona, on s'ha imposat Xavier Trias amb 11 regidors.

No n'hi ha hagut prou amb la intensa presència de ministres del govern espanyol ni l'arribada de Pedro Sánchez per tancar la campanya, ni tampoc els intents de captar el votant progressista descontent amb Colau, els moderats espantats per l'unilateralisme de Junts, i els votants de Ciutadans i Valents que han saltat del vaixell davant la desaparició de les seves formacions.

El candidat Collboni era optimista, però no ha pogut convèncer prou votants progressistes i també s'ha vist penalitzat per la divisió del vot moderat, que s'ha decantat per Trias. La crescuda de Vox, ha deixat el candidat del PSC sense la primera posició i amb poques opcions de governar a Barcelona. La desintegració de Ciutadans i Valents tampoc ha beneficiat els socialistes tant com preveien, i els vots espanyolistes podrien haver beneficiat l'extrema dreta -Vox irromp a l'Ajuntament- i el PP, que millora resultats.

La maniobra de Collboni d'abandonar el govern municipal ara fa quatre mesos, un moviment que li ha estat retret en campanya, no ha acabat de convèncer els votants. Collboni va vendre l'estratègia per poder fer campanya amb més llibertat, però no ha servit per guanyar. Els mals resultats del PSOE a Espanya -Barcelona era la principal aposta dels socialistes- tampoc han beneficiat el PSC. L'escàndol per la presumpta compra de vots en diversos punts de l'Estat podria haver espantat algun potencial votant socialista.
 

Un pacte d'esquerres, l'única opció per a Collboni

El candidat del PSC es troba ara en situació complicada, tot i que no s'han esvait encara totes les opcions per ser alcalde. Podria buscar un pacte d'esquerres -amb els comuns i ERC- per sumar majoria absoluta i apartar Trias. Collboni haurà de canviar, això sí, el criteri exhibit en campanya. "En democràcia, si no guanyes, perds; i si perds, vas a l'oposició", ha dit més d'una vegada. Xavier Trias ha guanyat les eleccions malgrat "l'onada socialista", que sí que s'ha visibilitzat a la resta del país amb victòries importants a les principals capitals.

El tripartit d'esquerres és viable numèricament. Els comuns sí que podrien acceptar investir Collboni per impedir un govern de Trias. La gran pregunta a partir d'ara és si ERC es prestarà a aquesta operació, que suposaria cedir la capital del país al PSC i desmarcar-se de l'estratègia dels últims anys de confrontar els socialistes a Catalunya. L'aritmètica al Parlament, on ERC governa amb 33 diputats, i al Congrés, on Sánchez necessita els vots dels republicans, pot ser decisiva a l'hora d'avaluar pactes postelectorals.