1 de 10

​La Generalitat s'alinea amb la Comissió Europea per rebaixar els límits de contaminació

Acció Climàtica es desmarca de la xarxa de regions de la qual forma part que havia rebutjat la nova normativa ambiental

Contaminació a Barcelona, en una imatge d'arxiu | Víctor Fernández / Europa Press
per Arnau Urgell i Vidal, Barcelona | 26 de maig de 2023 a les 23:12 |
La Generalitat de Catalunya dona suport a la proposta de nova directiva de qualitat de l'aire que preveu rebaixar els límits de contaminació. Aquesta és la posició oficial del Departament d'Acció Climàtica després que en les darreres hores hagués transcendit que una xarxa de regions, de la qual Catalunya forma part, rebutjava la nova normativa ambiental.

En un moment on Catalunya està definint el seu nou pla de qualitat de l'aire –que per primera vegada abastarà el conjunt del país i no només la conurbació barcelonina-, va sorprendre la notícia que, juntament amb la Comunitat de Madrid i altres regions europees, s'oposava a l'objectiu de la Comissió Europea de rebaixar els límits de contaminació.


Aquest posicionament el va manifestar Attilio Fontana, president de la Llombardia com a representant de la xarxa AIR –sigles en anglès de grup de  Qualitat de l'Aire de les Regions- aquesta setmana al Parlament Europeu. El Departament d'Acció Climàtica, en una carta a la qual ha tingut accés Nació, ha manifestat a la Comissió Europea el seu “suport total” a la nova directiva, tot i admetre que en alguns punts caldria “flexibilitat” per complir amb els nous valors allargant els terminis previstos.

En una segona carta adreçada a la xarxa AIR s'ha transmès una queixa formal demanant explicacions i advertint de la possibilitat de deixar formar part de l'entitat “si les posicions deixen de ser compartides”. “La intervenció al Parlament Europeu ha provocat confusió i perjudici a la feina i la credibilitat de la Generalitat de Catalunya”, assenyalen a la missiva.


En aquest sentit, qualifiquen la intervenció del president de la Llombardia de “desafortunada”. Consideren que no està alineada amb la posició comuna de la xarxa, recollida en un document el passat octubre que, tot i que demanava certs mecanismes de flexibilitat, en cap cas reclamava derogar cap element de la nova normativa.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació