Colau tanca la campanya pregant el vot a la «gent socialista»

L'alcaldessa de Barcelona i la vicespresidenta Yolanda Díaz, omnipresent durant el període electoral, han focalitzat el darrer acte polític dels comuns amb un clam a la "mobilització massiva" per contrarrestar el possible pacte Trias-Collboni

Yolanda Díaz i Ada Colau, en l'acte de tancament de campanya
Yolanda Díaz i Ada Colau, en l'acte de tancament de campanya | ACN / Blanca Blay
26 de maig del 2023
Actualitzat a les 21:43h

L'alcaldessa de Barcelona i candidata a la reelecció, Ada Colau, té clar de quina llista pot i té interès a prendre vots en la seva cursa particular per repetir alcaldia. Irònicament, aquesta candidatura que Colau té entre cella i cella és la mateixa amb què ha compartit llit els últims vuit anys a l'Ajuntament de Barcelona. Per això, en l'últim embat polític per demanar el vot ciutadà, encabit en un gran acte al parc de Sant Martí, la líder de BComú ha llançat l'arenga per captar el vot d'indecisos i de votants històrics del PSC: "Gent progressista, gent socialista, hagueu votat el que hagueu votat en el passat, si voleu un govern de progrés, aneu a votar Barcelona en Comú el proper diumenge". 

Al costat de Colau han desfilat figures com la del diputat Jaume Asens -que ha reivindicat "la Barcelona antifeixista" contra la presència "dels nazis de Desokupa"- o Jéssica Albiach, al capdavant d'En Comú Podem. Tanmateix, com ja és habitual en aquesta campanya, el pes pesant de la graella de convidats era la vicepresidenta espanyola Yolanda Díaz, qui ha aparegut per tercera vegada en menys de dues setmanes a Barcelona per fer suport a Ada Colau. Avui, fins i tot, malalta, ha explicat. La salut de Díaz ocupava un segon pla, davant el que semblava una urgència més evident entre els comuns: mobilitzar tant vot com sigui possible el pròxim diumenge. "Us demano que intentem convèncer tres persones que estiguin dubtant", ha proposat Colau.

Yolanda Díaz, al seu torn, ha tornat a posar èmfasi en les "mares i àvies" com a sector primordial alhora de sacsejar els ànims dels indecisos perquè visitin les urnes el 28 de maig. Això ja ho va fer fa dues setmanes a la plaça Major de Nou Barris. En aquesta ocasió, però, el seu discurs ha tingut un matís important. Si dos dissabtes enrere, les seves paraules únicament va ser dirigides a l'amenaça d'una victòria de Xavier Trias (Junts), en aquesta ocasió el seu atac polític ha sumat un nou contrincant: Jaume Collboni (PSC). La vicepresidenta ha assegurat haver estat atenta als intents d'Ada Colau d'esgarrapar a Collboni la claredat sobre si pactarà o no amb l'exalcalde convergent. "Amb tota l'estima del món, quan algú es presenta a les eleccions i no respon aquesta pregunta, és que està disposat a fer-ho", ha rematat Díaz, després de fer un repàs a polítiques de dretes de CiU. 


La campanya de les zero estridències

Sigui com sigui, aquest ha estat el punt i final de la campanya de Barcelona en Comú. I s'ha aproximat notablement a la idea que s'havia transmès des de la formació, els darrers mesos. A l'inici del període electoral, la cursa dels comuns ja es dibuixava com una defensa del model exposat els últims vuit anys i no tant com un nou ventall de noves propostes trencadores. Protegir la casa més que no pas eixamplar el jardí. Als debats, el candidat del PP, Daniel Sirera, ha insistit a punxar Colau caricaturitzant la ciutat com un "laboratori" de "conillets d'índies". Un relat que tant la dreta com el centre han volgut abonar amb diferents intensitats i matisos. Al seu torn, els comuns han volgut esmorteir aquest brunzit

A grans trets, la màxima s'ha confirmat. Els anuncis de campanya que s'han fet han estat molt sectorials, segurament amb l'escola com el focus d'atencions més gran cuidat. S'hi vol posar un psicòleg a cada centre i un sistema de climatització a cada escola primària, el pròxim mandat. Per contra, en l'àmbit urbanístic, es van arribar a presentar "vint nous eixos verds" que, en realitat, apleguen intervencions ja en marxa o conegudes als barris. Per contra, el que hauria estat l'excepció més gran a aquest perfil baix entre els grans temes de ciutat és la proposta de regulació dels lloguers de temporada: una eina pionera que preveu prohibir aquesta fórmula de lloguer a 26 barris de la ciutat. 

Al marge d'aquests apunts, una part important dels asos a la màniga que es guardaven els comuns s'han situat més aviat en el pla simbòlic. Un exemple és l'exhibició dels suports estatals i internacionals al projecte de Colau. I un altre, la voluntat de portar el Mundial de futbol femení del 2031 a Barcelona. Un pla, aquest darrer, que és a les beceroles i que depèn de moltes altres implicacions, com una reunió inicial amb el Ministeri d'Esports que encara no s'ha donat. Tanmateix, l'alcaldessa sap que en el seu capital polític pesa més el que ha fet fins ara que el que pot prometre de nou pels pròxims quatre anys. Conscient d'aquesta realitat, ha orientat una campanya potenciadora del llegat i reductora d'estridències. I a Sant Martí, ho ha tornat a fer. En una comparativa amb la resta de formacions polítiques, Colau ha defensat que la seva és l'única candidatura "que té model, que mira endavant i que no defuig els reptes".