1 de 10

Per què després d'un mes de pluges els embassaments no guanyen reserves?

Les precipitacions han estat irregulars i en bona part de país no s'ha arribat a la mitjana habitual del mes de maig

El pantà de la Baells es manté al 25% | Nia Escolà / ACN
per Arnau Urgell i Vidal, Barcelona | 26 de maig de 2023 a les 14:00 |
Aquest divendres els embassaments de les conques internes estan al 25,2% de la seva capacitat. És una xifra que pràcticament suposa la més baixa de l'any –fa uns dies es va arribar al 25,14%- i que sorprèn després d'un mes de pluges més o menys continuades. 

Per què no es guanyen reserves? Els experts de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) i del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) apunten a diversos factors: el dèficit hídric de dos anys ençà és molt important, les precipitacions estan sent força irregulars i, de fet, en bona part del país ni tan sols s'arriba a la mitjana de pluja del maig. La bona notícia és que les setmanes vinents continuarà la inestabilitat. La dolenta, que el juny ja és mala època per tenir episodis extensos i persistents com els necessaris per superar la sequera.

 

Un maig per sota la mitjana

Malgrat que la sensació és que està plovent arreu, la realitat no és ben bé aquesta. La zona amb més precipitacions –entre 100 i 200 litres- ha estat l'Alt Pirineu. També han destacat alguns punts de l'extrem nord del Ripollès que han superat el centenar de litres i han permès que el Ter fos el riu més afavorit.

En canvi, una de les zones on la pluja ha estat molt per sota la mitjana és l'Alt Berguedà i el nord del Solsonès, claus per als embassaments del Llobregat i el Cardener. Aleix Serra, responsable del control de dades del Meteocat, explica que en la majoria d'observatoris d'aquesta zona no es passa dels 40-50 litres, quan la mitjana mensual supera els 100.
 

Evolució % embassament la Baells (Llobregat)


Es dona la circumstància que a la mateixa comarca sí que ha estat un període relativament plujós al Baix Berguedà, zones que queden per sota de l'embassament de la Baells. En aquest sentit, també és molt destacable el potent xàfec que va deixar quasi 90 litres en una hora i mitja a Artés (el Bages), fa uns dies. “En general, les precipitacions més destacables s'han produït a les parts mitjanes i baixes de les conques dels rius, més que a les capçaleres”, apunta el meteoròleg del SMC.
 
Mentre les Terres de l'Ebre estan sent afavorides per les pluges, una de les zones més castigades són la plana de Lleida on tot just aquest maig han caigut entre 5 i 15 litres. “A Lleida ciutat només 7 i també cal destacar registres com el 16 de Roses”, assenyala Serra. “En general, si avui publiquéssim el mapa del maig hi hauria moltes més zones en vermell que en blau”, conclou.

 

Sau quasi duplica reserves, Susqueda en perd

Els embassaments del Ter han estat, en general, els més afavorits pels diversos episodis del mes de maig. Tot i això, bàsicament, s'ha anat corregint l'anomalia que va suposar el transvasament d'aigua de Sau a Susqueda per garantir-ne la qualitat.
 

Evolució % embassament Sau (Ter)


Ara mateix, Sau supera l'11,5%, després que arribés al mínim del segle XXI a inicis d'abril (6,5%). Susqueda, per la seva banda, ja ha perdut tot l'increment que va suposar el transvasament i, després d'arribar al 41%, aquests dies ja se situa al 35,6%.
 

Evolució % embassament Susqueda (Ter)


La Baells, per la seva banda, acumula dies estabilitzat al 25% de la capacitat i les darreres pluges només han permès guanyar alguna dècima. Encara més crítica és la situació als embassaments del Cardener, on la Llosa del Cavall ha protagonitzat un dels descensos més acusats, tot just frenat per les darreres pluges.
 

Evolució % embassament la Llosa del Cavall (Cardener)


“Hem tingut xàfecs arreu, però no han estat ni pluges extenses ni continuades”, assenyalen les fonts de l'ACA consultades per aquest mitjà. A més, recorden, el terreny estava molt assedegat i això va suposar que en els primers dies la quantitat d'aigua que arribés a rius i embassaments fos molt reduïda.

Finalment, cal tenir en compte que el consum mensual de l'àmbit Ter-Llobregat se situa entorn dels 17-18 hm3, una xifra que obliga a desembassar una quantitat significativa dels pantans encara que plogui.
 

Continuarà la inestabilitat

La bona notícia és que, després d'un cap de setmana de sol i calor, la inestabilitat tornarà. “Tot apunta que continuaran les precipitacions i que les temperatures es mantindran a ratlla”, explica Aleix Serra. En aquest sentit, no es repetiran les onades de calor avançades que vam patir l'any passat.

Ara bé, els episodis de precipitacions extensos i continuats que “reclama” l'ACA cada vegada són menys probables. “Són un tipus de situacions pròpies de primavera i ara, amb l'arribada del juny, és temps de fenòmens més tempestuosos”, assenyala l'expert del Meteocat. Això sí, amb la tendència que les precipitacions es concentrin cada vegada més a les capçaleres.

De fet, l'Agència Catalana de l'Aigua ha distribuït una imatge on assenyalen les zones clau on hauria de ploure per tal que els embassaments guanyessin reserves. “Ens caldrien episodis com el d'aquest dijous, però sobretot més llargs”, expliquen des de l'administració hidràulica a Nació.
 
Sigui com sigui, allà on ha plogut ha estat molt beneficiós per al sector primari i sobretot per reduir el risc d'incendis, deixant tot el país amb el nivell 0 del pla Alfa, després d'un abril on el risc es va disparar com si fos l'estiu.

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació