1 de 10
Eleccions municipals 2023

ERC crida els votants independentistes a evitar que la Moncloa «mani» a Barcelona

Crits d'independència i molta unitat: els republicans omplen la Sala La Paloma en l'últim míting de campanya per a les eleccions municipals i fan una crida a concentrar els vots republicans per combatre el "bipartidisme sociovergent"

Acte final de campanya d'ERC a La Paloma de Barcelona | Marc Puig / ERC
per Carme Rocamora, Barcelona | 26 de maig de 2023 a les 22:12 |

En l'inici de la campanya de les municipals d'enguany, en plena etapa de postprocès, res indicava que la independència tornaria a ser un dels eixos centrals, com ho va ser l'any 2019. Però sorprenentment, la primera intervenció d'ERC en l'acte d'inici de campanya, de mans del president Oriol Junqueras, va ser un míssil contra Junts, a qui va acusar d'haver "abandonat" el Govern durant l'1-O. Arran d'aquest primer pas, els crits d'independència s'han reproduït en alguns actes d'ERC durant aquests 15 dies, i també han estat els protagonistes en l'inici i final del míting final de campanya, que ha aplegat centenars de militants i candidats a la Sala La Paloma de Barcelona. ERC ha ressuscitat la independència davant la "sociovergència" que podria representar, a parer dels republicans, un govern de Xavier Trias i Jaume Collboni, però també per evitar un "candidat ocult" com creuen que és el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Concentrar el vot independentista en ERC és la fórmula que reivindiquen, en definitiva, per evitar que la Moncloa "prengui les decisions" sobre Barcelona. 


Així ho han expressat tant el president de la Generalitat, Pere Aragonès, com el del partit. "Hem d'alliberar Barcelona. No pertany a aquells que la volen subsidiària de Madrid, no pertany als que la volen com una ciutat província. Ha de pertànyer a tota la ciutadania", ha reivindicat Junqueras. Aragonès ha assegurat que l'única manera per construir república és dipositant els vots en ERC, i no en aquells que no especifiquen quins pactes faran. En aquest punt, ha recordat el pacte de la Diputació del 2019 entre Junts i PSC, i, concretament, s'ha referit al bipartidisme "sociovergent". "Catalans i catalanes, si voleu república, voteu ERC!", ha proclamat. "Visca Catalunya lliure" ha estat el seu últim clam sobre l'escenari.

Ernest Maragall, que ha pujat a l'escenari amb una forta ovació i crits d'"Ernest, t'estimem"  i "alcalde", ha assistit a la cita acompanyat de la seva dona, filles i nets. Emocionat en diversos moments de l'acte, ha demanat la confiança de la gent de Barcelona per evitar la continuïtat "horrible" de Colau i Collboni, però també per combatre la "sociovergència". No ha aprofitat la seva intervenció per fer un discurs purament polític, sinó que s'ha fos en agraïments per la feina de tot el seu equip, i ha assegurat que si calgués, iniciaria un nou mes de campanya, convençut que ERC ha de guanyar perquè és "un diamant per a la ciutat". "Som el motor d'impuls de la gran Barcelona, i ho farem amb totes les conseqüències", ha afegit. 

 

Ernest Maragall i Pere Aragonès. Foto: Marc Puig (ERC)



També ha intervingut Gabriel Rufián, alcaldable de Santa Coloma, que ha assegurat que el "PSOE i els seus mercenaris", en referència al PSC, està "enrabiat i cabrejat" a l'àrea metropolitana per la voluntat d'ERC de declinar la balança i fer més forat, amb el fitxatge, precisament, d'ell mateix com a candidat metropolità més enllà de Santa Coloma. "Heu preocupat i cabrejat a tot un règim", ha reclamat. La portaveu del partit, Marta Vilalta, que ha recorregut el país durant aquests 15 dies en múltiples ciutats malgrat no ser candidata, ha erigit ERC en el "vot útil" per avançar cap a la independència, i ha reivindicat les polítiques impulsades com la reforma del codi penal o la proposa per l'acord de claredat: "Som el vot de la transformació republicana. El que ens juguem és molt simple. O guanya ERC o guanyen els que han manat sempre". 

 

Acte final de campanya ERC, a La Paloma. Foto: Marc Puig (ERC)


L'acte final de campanya ha estat, sense cap mena de dubte, el més participat durant tota la campanya dels republicans. Hi han participat unes 500 persones, i totes elles s'han fos en múltiples aplaudiments després de cada discurs. Però no només això. Per sorpresa, al final de l'acte, Gerard Gómez del Moral, exdiputat i cap de campanya de Maragall, ha pujat a l'escenari i, guitarra en mà, ha entonat la cançó de campanya, 'Som Barcelona Republicana'. Aragonès, Junqueras, Vilalta, Maragall i molts altres han demostrat, amb més i menys èxit, la seva coordinació sobre la pista de ball. 

 

Amb les enquestes en contra

El punt de partida per ERC Barcelona en aquesta campanya no ha estat gens senzill, tenint en compte que són la força que va guanyar el 2019 i que ara totes les enquestes situa en quarta posició per darrere d'Ada Colau, Jaume Collboni i Xavier Trias. És un dibuix que no ha agradat gens al partit, que fins i tot ha fet declaracions per desacreditar aquesta eina que fotografia l'opinió de diversos moments. Ja passa que quan una enquesta és favorable a un candidat aquest la magnífica, i viceversa. "L'aliança conservadora que vol conservar els privilegis d'uns pocs es torna a activar en contra del canvi, de la modernitat, de l'equitat i la llibertat", deia el 14 de maig, poc després de començar la campanya, Junqueras en un míting a Horta-Guinardó. Més enllà de la crítica, els republicans esperen que l'efecte Trias es dissolgui el 28-M i no ser quarta posició amb la claredat que ho dibuixen, a hores d'ara, tots els escenaris.

Fort desplegament de Junqueras i Aragonès

La presència del president de la Generalitat i del partit, a més de consellers del Govern, estava planificada des d'un inici en els actes de campanya tant de Barcelona com de la resta del país. Junqueras sobretot ha participat en actes fora de la capital catalana, però Aragonès ha intensificat, sobretot en la segona setmana de la cursa, la seva presència als actes de la capital catalana per abrigar Maragall i el seu equip. De fet, damunt agenda, només estava prevista la participació del cap de l'executiu el primer cap de setmana de campanya, en un acte a l'Eixample. Però finalment Aragonès ha fet acte de presència en actes a la Barceloneta -amb passejada i porta a porta al barri inclosa- i al Poble-sec. La reivindicació d'ERC com a vot útil per frenar l'intent de ressuscitar Convergència, en referència a Xavier Trias, ha estat un dels puntals del discurs del màxim representant institucional dels republicans. 

Poca assistència però molt porta a porta 

Si una cosa ha sorprès durant tota la campanya ha estat l'assistència més bé poc multitudinària als actes dels republicans durant aquesta campanya a Barcelona, en comparació a la gentada que han aplegat els altres principals partits que batallen la cursa per l'alcaldia. De fet, la primera punxada va ser en un acte a Nou Barris, on amb prou forces es van presentar 30 persones per escoltar Maragall, però també Rufián. En general a Barcelona, la mitjana d'assistència als actes ha estat d'una cinquantena de cadires, lluny dels centenars d'assistents a actes dels comuns, PSC i Trias. Per contra, els republicans han apostat fort en aquestes eleccions per la política de proximitat i de petit format, amb actes de petita escala com les trobades de Maragall amb sectors concrets en sales d'estar de llars -Maragall a casa-, o amb una estratègia de porta a porta que ha picat la porta de fins a 15.000 llars barcelonines. Junqueras i Aragonès s'hi han bolcat.

[naciodigital]2/256921[/noticiadiari]

Pactes: ambigüitat amb Colau i cop de porta a Collboni

El tret de sortida de les eleccions va ser un "tots contra Colau" excepte Maragall, que no va entrar en el cos a cos contra l'alcaldessa de la mateixa manera com ho van fer Trias, Collboni i els partits de la dreta. Durant els primers dies de campanya els republicans no van voler posar cap línia vermella sobre pactes, però finalment van fer un cop al tauler de joc, anunciant que no hi haurà cap mena d'entesa amb el PSC després del 28-M. De fet, els socialistes han estat a la diana de les crítiques en tots els actes de campanya d'ERC. Maragall, que és exmilitant del PSC, ha assegurat dia rere dia que el partit representat per Jaume Collboni i Salvador Illa ha perdut tota l'essència catalanista, i que ara només és una sucursal del PSOE. Les eleccions a Barcelona i Catalunya no són estrictament locals, sinó que també representaran una fotografia del futur del PSOE a la Moncloa. 

Consolidar l'hegemonia i fer forat a l'àrea metropolitana 

Barcelona és pal de paller en qualsevol cita d'eleccions municipals i la victòria del 2019 va ser il·lusionat per ERC després d'anys i anys de victòries socialistes i convergents. Però més enllà del que passi a la capital catalana, els de Junqueras volen mantenir l'hegemonia arreu del territori i tornar a ser el partit guanyador a tot Catalunya en aquestes municipals. Aquesta fita estarà estrictament relacionada amb la força que aconsegueixi el PSC, en auge, als comicis. Més enllà de mantenir alcaldies en ciutats com Tarragona o Lleida, l'objectiu dels republicans també és continuar obrint forat al cinturó roig. Així, serà especialment significatiu veure què passa amb les majories absolutes que té el PSC a ciutats com Santa Coloma de Gramenet, l'Hospitalet de Llobregat i Cornellà de Llobregat. Serà suficient l'efecte Rufián per trencar l'hegemonia socialista?

 

Mostra el teu compromís amb Nació.
Fes-te'n subscriptor per només 59,90€ a l'any, perquè és el moment de fer pinya.

Fes-te'n subscriptor

 

Participació