ERC crida els votants independentistes a evitar que la Moncloa «mani» a Barcelona

Crits d'independència i molta unitat: els republicans omplen la Sala La Paloma en l'últim míting de campanya per a les eleccions municipals i fan una crida a concentrar els vots republicans per combatre el "bipartidisme sociovergent"

Acte final de campanya d'ERC a La Paloma de Barcelona
Acte final de campanya d'ERC a La Paloma de Barcelona | Marc Puig / ERC
26 de maig del 2023
Actualitzat el 27 de maig a les 14:58h

En l'inici de la campanya de les municipals d'enguany, en plena etapa de postprocès, res indicava que la independència tornaria a ser un dels eixos centrals, com ho va ser l'any 2019. Però sorprenentment, la primera intervenció d'ERC en l'acte d'inici de campanya, de mans del president Oriol Junqueras, va ser un míssil contra Junts, a qui va acusar d'haver "abandonat" el Govern durant l'1-O. Arran d'aquest primer pas, els crits d'independència s'han reproduït en alguns actes d'ERC durant aquests 15 dies, i també han estat els protagonistes en l'inici i final del míting final de campanya, que ha aplegat centenars de militants i candidats a la Sala La Paloma de Barcelona. ERC ha ressuscitat la independència davant la "sociovergència" que podria representar, a parer dels republicans, un govern de Xavier Trias i Jaume Collboni, però també per evitar un "candidat ocult" com creuen que és el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Concentrar el vot independentista en ERC és la fórmula que reivindiquen, en definitiva, per evitar que la Moncloa "prengui les decisions" sobre Barcelona. 

Així ho han expressat tant el president de la Generalitat, Pere Aragonès, com el del partit. "Hem d'alliberar Barcelona. No pertany a aquells que la volen subsidiària de Madrid, no pertany als que la volen com una ciutat província. Ha de pertànyer a tota la ciutadania", ha reivindicat Junqueras. Aragonès ha assegurat que l'única manera per construir república és dipositant els vots en ERC, i no en aquells que no especifiquen quins pactes faran. En aquest punt, ha recordat el pacte de la Diputació del 2019 entre Junts i PSC, i, concretament, s'ha referit al bipartidisme "sociovergent". "Catalans i catalanes, si voleu república, voteu ERC!", ha proclamat. "Visca Catalunya lliure" ha estat el seu últim clam sobre l'escenari.

Ernest Maragall, que ha pujat a l'escenari amb una forta ovació i crits d'"Ernest, t'estimem"  i "alcalde", ha assistit a la cita acompanyat de la seva dona, filles i nets. Emocionat en diversos moments de l'acte, ha demanat la confiança de la gent de Barcelona per evitar la continuïtat "horrible" de Colau i Collboni, però també per combatre la "sociovergència". No ha aprofitat la seva intervenció per fer un discurs purament polític, sinó que s'ha fos en agraïments per la feina de tot el seu equip, i ha assegurat que si calgués, iniciaria un nou mes de campanya, convençut que ERC ha de guanyar perquè és "un diamant per a la ciutat". "Som el motor d'impuls de la gran Barcelona, i ho farem amb totes les conseqüències", ha afegit. 
 

Ernest Maragall i Pere Aragonès. Foto: Marc Puig (ERC)



També ha intervingut Gabriel Rufián, alcaldable de Santa Coloma, que ha assegurat que el "PSOE i els seus mercenaris", en referència al PSC, està "enrabiat i cabrejat" a l'àrea metropolitana per la voluntat d'ERC de declinar la balança i fer més forat, amb el fitxatge, precisament, d'ell mateix com a candidat metropolità més enllà de Santa Coloma. "Heu preocupat i cabrejat a tot un règim", ha reclamat. La portaveu del partit, Marta Vilalta, que ha recorregut el país durant aquests 15 dies en múltiples ciutats malgrat no ser candidata, ha erigit ERC en el "vot útil" per avançar cap a la independència, i ha reivindicat les polítiques impulsades com la reforma del codi penal o la proposa per l'acord de claredat: "Som el vot de la transformació republicana. El que ens juguem és molt simple. O guanya ERC o guanyen els que han manat sempre". 
 

Acte final de campanya ERC, a La Paloma. Foto: Marc Puig (ERC)


L'acte final de campanya ha estat, sense cap mena de dubte, el més participat durant tota la campanya dels republicans. Hi han participat unes 500 persones, i totes elles s'han fos en múltiples aplaudiments després de cada discurs. Però no només això. Per sorpresa, al final de l'acte, Gerard Gómez del Moral, exdiputat i cap de campanya de Maragall, ha pujat a l'escenari i, guitarra en mà, ha entonat la cançó de campanya, 'Som Barcelona Republicana'. Aragonès, Junqueras, Vilalta, Maragall i molts altres han demostrat, amb més i menys èxit, la seva coordinació sobre la pista de ball.