Un poble a pocs quilòmetres de Catalunya no podrà votar el 28-M

Mont-roig de Tastavins, a l'Aragó, haurà de prolongar el seu govern municipal en funcions perquè cap partit ha pogut completar una llista electoral

El poble de Mont-roig de Tastavins, a Terol
El poble de Mont-roig de Tastavins, a Terol | Comarca del Matarranya
Nació
26 de maig del 2023
Actualitzat a les 9:29h

Catalunya ja ho té tot preparat perquè els 947 municipis del país triïn aquest 28-M qui serà el seu pròxim alcalde o alcaldessa per als quatre anys que venen. Però a poca distància de les fronteres del nostre territori, a 35 quilòmetres, per exemple, de la Terra Alta, hi ha un petit poble que s'ha quedat sense poder votar aquest diumenge, i no perquè precisament perquè ja tinguin alcalde, com passa a diferents municipis catalans.

El lloc en concret és Mont-roig de Tastavins, a l'Aragó. Aquest poble terolenc de poc més de 300 habitants no ha aconseguit que cap partit pugui presentar una llista completa a les eleccions municipals. Pel 28-M, es van presentar dues candidatures: una del Partit Aragonès, amb un sol representant, i una altra del PSOE, amb tres noms. Però cap sumava els set regidors de l'Ajuntament, una obligació perquè la llista sigui validada.

L'actual alcaldessa socialista ja havia advertit que ni ella ni el seu equip de govern tenien intenció de tornar-se a presentar als comicis, després de la victòria del 2019, però no s'ha pogut construir una alternativa. Tot plegat implica que aquest diumenge no se celebri cap votació perquè, literalment, no es pot donar suport a cap candidat. 

La conseqüència d'això és que l'actual govern municipal prolongarà el seu mandat, en funcions, durant els pròxims sis mesos, i llavors iniciarà una nova convocatòria d'eleccions. Si l'estancament segueix quan s'acabi aquest termini, una gestora depenent de la Diputació de Terol seria qui es fes càrrec del consistori. Això generaria una situació d'excepcionalitat al municipi que s'allargaria fins a les eleccions del 2027.