Les irregularitats per presumpte frau electoral embruten la recta final del 28-M a l'Estat

El degoteig de casos és constant: el PP suplanta la firma digital d'alguns veïns a Huelva, 13 detinguts a Múrcia per compra de vots, un tribunal obre diligències a la Gomera, la JEC anul·la els vots per correu de Melilla i la Fiscalia investiga un cas a Ciudad Real

Tots els casos impliquen irregularitats en els vots per Correus
Tots els casos impliquen irregularitats en els vots per Correus | Europa Press
25 de maig del 2023
Actualitzat el 26 de maig a les 11:47h

Lletja recta final per a la campanya electoral de les eleccions del pròxim 28 de maig. Quan falten menys de 72 hores perquè la ciutadania arribi a les urnes i faci servir la seva veu per decidir el futur polític, tot s'embruta. La trama de presumpte frau electoral que va començar a Melilla fa a penes dos dies es fa més grossa cada dia, i no només això. Li surten branques.

Des de dimarts han aparegut nous casos -aïllats dels de la ciutat del nord d'Àfrica- que dibuixen un entramat d'irregularitats -principalment per part de PSOE i PP- que han agitat els últims i decisius dies abans dels comicis. Anem cas a cas.
 

El PP suplanta la firma digital dels veïns a Huelva

Un dels últims escàndols que ha vist la llum és el que han denunciat els socialistes de Villalba del Alcor (Huelva), que carreguen contra el PP per un presumpte frau en el vot per correu. El PSOE defensa que els seus rivals conservadors han suplantat la firma digital d'una part dels veïns per aconseguir el seu suport. Segons ha avançat Eldiario i ha confirmat l'Agència EFE l'Ajuntament, a instàncies del PP, "ha gestionat directament des d'oficines municipals i de manera digital sol·licituds de vots per correu de veïns del municipi, procedint a signar electrònicament les peticions des dels ordinadors de l'Ajuntament" i això fent ús de la signatura digital de veïns "sense el seu permís".

A més a més, els vots s'haurien remès a dues direccions d'un poble veí, a la d'un regidor del PP i a la del pare d'una exregidora popular. Tot just després de rebre la denúncia, la Junta Electoral ha enviat un requeriment provisional a l'Ajuntament de Villalba perquè no faci més peticions de vots per correu i ha amenaçat d'obrir expedients disciplinaris si aconsegueix acreditar la seva vinculació amb els fets denunciats. Els conservadors ja han presentat al·legacions perquè consideren que, en cap cas, s'ha comès una infracció de la llei electoral en designar un domicili o altre al qual remetre la documentació per votar per correu i justifiquen l'enviament a les localitats veïnes argumentant que l'oficina de Correus de Villalba "només obre dues hores al matí".
 

Almenys 13 detinguts a Múrcia per compra de vots

Paral·lelament, aquest mateix dijous la Guàrdia Civil ha efectuat una nova operació per compra de vots per correu a Albudeite, un petit poble de Múrcia de 1.300 habitants, que s'ha saldat amb dos investigats i 13 detinguts, entre ells l'alcaldable del PSOE a la localitat, Isabel Peñalver, i el número 19 de la llista, Héctor Antonio Martínez. Segons han confirmat a Europa Press fonts de l'Institut Armat, totes les persones a les quals s'ha seguit el rastre han estat posats a disposició judicial per una presumpta trama molt similar a la d'Almeria, en què també es van arrestar candidats socialistes. 
 

Investiguen presumptes irregularitats a les Canàries

L'entramat de presumpte frau s'estén fins a les illes Canàries. El Jutjat de Primera Instància i Instrucció de Sant Sebastià de la Gomera ha obert una investigació sobre el vot per correu al municipi després de rebre la denúncia d'un ciutadà sobre presumptes irregularitats en les eleccions municipals i autonòmiques del 28-M. Això sí, fonts jurídiques han confirmat que el jutjat corresponent ha desestimat la petició del particular d'anul·lar cautelarment els vots emesos per Correus i ha acordat continuar en la recerca dels fets "sense que fins al moment la recerca es dirigeixi contra cap persona en concret".

Fonts fiscals també han precisat que el delegat d'Anticorrupció a les Canàries ja va obrir diligències d'investigació el 19 de maig arran d'una denúncia per presumpte frau en el vot per correu. Aquestes diligències s'han arxivat només tenir coneixement de l'altra denúncia pels mateixos fets. De moment, encara no han transcendit ni detencions ni imputacions, tot i que la titular del Jutjat, la magistrada María Suárez, continua amb les pertinents indagacions.
 

La JEC anul·la els vots per Correus de Melilla

Finalment, la trama amb què es va destapar tot. Melilla. La Junta Electoral Central (JEC) ha declarat no vàlids els vots per Correus trobats aquests dies pels carters de la ciutat autònoma en bústies ordinàries perquè no estan classificats, com es requereix en aquest procediment excepcional de vot. Ni la Junta Electoral de Zona ni la mateixa Correus sabien ben bé què fer i la JEC ha acabat ratificant aquest dijous que aquests vots per correu s'hauran de donar a la Junta Electoral de Zona de Melilla perquè els custodií i no en cap mesa electoral.

Un recent informe de la Junta Electoral de Zona subratllava el context de polèmica que es viu aquests dies a Melilla després de l'irregular augment de sol·licituds de vot per correu, amb un 20,81% del cens, i l'escàs nombre d'electors que el 23 de maig havien dipositat el seu vot a les oficines de Correus, amb només un 16,32% del total de sol·licitants.
 

Possible frau en vot per correu a Ciudad Real

La Fiscalia de Ciudad Real té oberta una investigació sobre un possible frau electoral a Pozuelo de Calatrava, a Ciudad Real, on s'ha registrat un augment del cens electoral. Fonts de la Fiscalia apunten que la investigació es va iniciar el passat mes d'abril quan el PSOE va denunciar que una militant del PP havia rebut al seu domicili 30 sol·licituds de vot per correu. La investigació se centra en possibles casos d'empadronament fictici únicament amb l'objectiu de votar a les eleccions del 28-M.