Fre als eixos verds, radars flexibles i seguretat: les 80 primeres mesures de Trias si és alcalde

La candidatura planteja retirar els elements "innecessaris" de l'urbanisme tàctic, es compromet a substituir l'arquitecte municipal i el responsable de mobilitat, i nomenarà un comissionat sobre llengua per impulsar l'ús del català

La candidatura de Xavier Trias, en campanya.
La candidatura de Xavier Trias, en campanya. | Junts
25 de maig del 2023
Actualitzat a les 12:06h

La pluja ha impedit que l'acte matinal d'aquest dijous de la candidatura de Xavier Trias se celebrés a Plaça Catalunya, on l'alcaldable tenia intenció de presentar les seves propostes pensades per propiciar el "canvi" a Barcelona. "El canvi és molt important a la ciutat, no podem continuar així. Cal un canvi ordenat, sinó que estigui basat amb la consciència", ha remarcat Trias des de la seu electoral acompanyat de Neus Munté i Jordi Martí, números dos i tres de la candidatura, respectivament. Entre tots tres han presentat 80 propostes per dur a terme en els primers 80 dies de mandat, en cas que l'exalcalde aconsegueixi tornar al càrrec.

Entre aquests plantejaments hi ha "aturar" els eixos verds de l'Eixample per repensar-los, recuperar els xamfrans per facilitar les tasques de càrrega i descàrrega i retirar els elements "innecessaris" de l'urbanisme tàctic practicat en els últims anys. En aquest sentit, la llista planteja substituir el responsable de mobilitat i també l'arquitecte municipal. En clau de seguretat, Trias apostarà -en cas de ser escollit- hi haurà un pla de xoc específic, i es convocarà de manera urgent la junta de la ciutat per desenvolupar-lo de manera coordinada amb la Generalitat. Pel que fa als radars instal·lats en zones escolars, la candidatura defensa que siguin "flexibles" en funció de les franges horàries, és a dir, que el límit a 30 quilòmetre pes hora no sigui perenne.

Munté ha posat l'accent en la creació d'un comissionat per la llengua per tal de promoure l'ús del català, que segons totes les enquestes ha patit una davallada al llarg dels últims anys. Només un de cada quatre joves de la ciutat té el català com a llengua més habitual, quan el 2015 ho era en més del 35% dels casos. Per contra, el castellà és la llengua preferent de cada vegada més joves. Si fa set anys ho era en el 56% dels casos, ara ja ho és per a gairebé dos de cada tres enquestats (62,1%). També es crearà una oficina del català a la Casa de les Lletres. Es pretén que el català sigui una política transversal a tot l'Ajuntament.
 

Collar les concessionàries per la neteja

"Amb la neteja, farem exactament el que ja vaig fer el 2011: convocar totes les concessionàries, explicar la meva vida i els posaré exemples de ciutats netes. Bilbao, per exemple, està neta. El primer que han d'explicar les empreses és què hem de fer per tenir Barcelona neta, i després em venen a explicar el pla de neteja. Si els falten diners, tindrem la segona part de la discussió: si el que paguem dona per això, o si s'ha d'augmentar", ha apuntat Trias, que sempre posa l'accent en aquesta qüestió. Hi haurà una persona responsable de "controlar" que la neteja de la ciutat funcioni, perquè el candidat sosté que està "bruta"

El candidat ha indicat que el "pitjor" que li podria passar a Barcelona és que continuï l'alcaldessa Ada Colau en el càrrec. En les últimes hores, Colau s'ha mostrat molesta per com s'ha desenvolupat la relació amb el cap de files de Junts al llarg de la campanya. En l'últim debat celebrat a TV3, l'alcaldessa i el seu predecessor es van enganxar per les dades de contaminació, i Trias la va acabar acusant de "mentir" i "enganyar" en relació a la contaminació i les superilles. El candidat ha ressaltat que Colau no es pot queixar que se l'acusi de mentir si així ho fa.
 

Trias x BCN: 80 propostes pel canvi by naciodigital on Scribd