Imputen Judit Martín, Toni Soler i Jair Dominguez pel gag de la Verge del Rocío

Dominguez avança que no es presentarà a declarar mentre Podem demana la derogació del delicte contra els sentiments religiosos

24 de maig del 2023
Actualitzat a les 20:02h
El gag de la Verge del Rocío al programa 'Està passant' de TV3
El gag de la Verge del Rocío al programa 'Està passant' de TV3 | TV3
Els col·laboradors Judit Martín, Jair Dominguez i el conductor Toni Soler, de l'Està Passant de TV3 ja saben el dia en què s'hauran d'asseure al banc dels acusats per declarar sobre el gag de la Verge del Rocío. Serà el pròxim 27 d'octubre a dos quarts de deu del matí al Jutjat 5 de Sant Feliu de Llobregat, data escollida per la magistrada al capdavant del cas, tal com ha avançat Eldiario.

Se'ls investiga per un delicte d'injúries i escarni als sentiments religiosos, un tipus penal contrari a la Constitució. Aquesta citació és el pas immediatament posterior a l'acceptació de la querella del grup d'ultracatòlics Abogados Cristianos, acceptada per la jutgessa. L'entitat també serà acusació popular en el cas.

En la denúncia el grup d'ultracatòlics incloïa diversos fragments de les frases que es van dir durant el gag i imatges del moment. Segons Abogados Cristianos, algunes de les frases eren clarament vexatòries i ofensives, sobretot les de contingut sexual. A més a més, la denúncia incloïa les reaccions contràries de diversos polítics, sobretot d'Andalusia, i representants de l'Església, i el fet que Soler no s'hagi volgut disculpar.

La querella recorda que l'article 525.1 del Codi Penal castiga amb multes de 8 a 12 mesos els qui, "per ofendre els sentiments dels membres d'una confessió religiosa, facin públicament, de paraula, per escrit o mitjançant qualsevol mena de document, escarni dels seus dogmes, creences, ritus o cerimònies, o vexin, també públicament, els qui els professen o practiquen". També recorda que la jurisprudència del Tribunal Suprem estableix que l'escarni es pot definir com la "burla o mofa d'allò que es contradiu", "una expressió de menyspreu grollera i insultant" o "befa tenaç que es fa amb el propòsit d'afrontar". I els denunciants conclouen: "l'acte de befa o burla és clar i contumaç".

De fet, l'escrit assegura que els tres protagonistes sabien la reacció que produiria el gag, "no buscaven la transmissió de cap missatge ni van efectuar cap crítica, protesta o acte reivindicatiu".
 

Dominguez no hi anirà: "No penso gastar benzina"

En una piulada a Twitter, Dominguez ha estat el primer a reaccionar. Ha anunciat que no es presentarà voluntàriament a declarar. De fet, ha assegurat que per realitzar la compareixença judicial l’hauran de portar amb un cotxe policial perquè no pensa “gastar benzina per anar a declarar”.
Per la banda política, la primera a respondre ha estat la secretària general de Podem i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, que també a través de Twtter ha recordat que el 2021 el seu partit, Podem, ja va proposar al Congrés dels Diputats la derogació del delicte contra els sentiments religiosos perquè al seu entendre "vulnera la llibertat d'expressió". Segons Belarra, això és justament el que està passant aquest dimecres amb la imputació dels humoristes de TV3. "Demano al PSOE que deixi de bloquejar la llei", conclou.