El Botànic contra el retorn del PP: què hi ha en joc el 28-M al País Valencià?

El socialista Ximo Puig aspira a mantenir la presidència sumant amb Compromís i Unides Podem malgrat unes enquestes que situen els populars i Vox a tocar de la majoria absoluta

Ximo Puig i els líders de Compromís i Podem, signant l'últim acord pressupostari de la legislatura
Ximo Puig i els líders de Compromís i Podem, signant l'últim acord pressupostari de la legislatura | Europa Press
24 de maig del 2023
Actualitzat a les 20:38h

El 28-M, a banda de les eleccions municipals, també seran un moment per mesurar l'ordre de forces quan només falta mig any per als comicis estatals. El torcebraç Sánchez-Feijóo és un dels punts clau d'aquestes eleccions, i si hi ha un escenari que pot ser una premonició per imaginar qui pot ser el pròxim inquilí de la Moncloa, aquest és el País Valencià. L'acord del Botànic, que en els últims anys ha garantit un govern d'esquerres, es veu amenaçat per un PP a l'alça i les enquestes apunten que podria sumar majoria absoluta amb l'extrema dreta de Vox. El pes que tingui Podem per sumar amb Compromís i els socialistes serà determinant.
 

Qui és el president del País Valencià i com aspira a ser reelegit?

Ximo Puig és el president del País Valencià gràcies a la suma entre el seu partit, el PSPV, amb les forces progressistes. És el pacte que li va valdre per fer el salt a la Generalitat valenciana el 2015, després de 20 anys de governs del PP, i que va poder reeditar el 2019. Per ser reelegit president per tercer cop consecutiu, Puig i els partits amb qui ha governat reivindiquen l'obra de govern dels últims anys. En destaquen principalment els avenços socials aconseguits i la creació de llocs de treball. La gestió de la pandèmia i la crisi econòmica arran de la guerra a Ucraïna també han convertit el candidat socialista en un líder ben valorat entre la ciutadania. Tot i no ser còmplice de l'ascens de Sánchez a la Moncloa -en el passat havia donat suport a Susana Díaz quan la batalla al PSOE era sagnant-, Puig s'ha alineat amb l'agenda política del president espanyol, sense defugir les reclamacions d'un millor finançament per als valencians. Hi ha coordinació entre presidents.
 

Quin és el principal aspirant a rellevar Puig?

El popular Carlos Mazón és el principal aspirant a rellevar Puig. Fa quatre anys, la fragmentació del vot de la dreta va fer perdre suports al PP en benefici de Ciutadans i Vox, però els tres partits van quedar-se a només tres escons d'arribar a sumar majoria absoluta. Ara, però, les enquestes apunten a una victòria clara dels populars, en gran part gràcies a l'enfonsament de la formació taronja, i es troben a poques dècimes d'aconseguir sumar amb l'extrema dreta. Una clau que marcaria el tomb al País Valencià.

Quines són les principals novetats respecte a les últimes eleccions?

El gran canvi polític que s'ha produït al País Valencià en els últims quatre anys és la fi, per ara, de la trajectòria política de Mònica Oltra. La líder de Compromís i vicepresidenta de la Generalitat valenciana va presentar la seva dimissió tant de càrrecs de govern com de partit l'estiu passat, investigada per haver encobert, presumptament, els abusos sexuals del seu exmarit a una menor tutelada. Oltra al·legava que no volia "comprometre el projecte de canvi" al País Valencià i que no seria la "coartada" per fer fora Compromís del govern. Ara, la rellevarà com a candidat el portaveu del partit al Congrés dels Diputats, Joan Baldoví. Arran d'aquest canvi, també es produirà una casualitat: Puig serà l'únic candidat que repeteix quatre anys després.
 

Quins seran els grans debats en la campanya al País Valencià?

En la pràctica, molts dels debats que es tracten en la campanya al País Valencià recorden als que protagonitzen la resta de l'Estat. I és que en el fons, es contraposa el projecte social del govern progressista, amb principis com el dret a l'habitatge o la potenciació dels serveis públics, amb la proposta de la dreta, que parla d'infern fiscal i situa la rebaixa d'impostos com a punt principal. I com no, potenciant allà on poden el discurs de la inseguretat. A escala provincial, a grans trets, la ceràmica protagonitza el debat a Castelló, la indústria de l'automòbil el marca a València i la gestió del riu Tajo és important per a Alacant.
 

Quins pactes hi poden haver després del 28-M?

L'ordre de pactes del 28-M dependrà de quin dels dos blocs pugui sumar. Si les esquerres són majoria, la porta està clarament oberta per reeditar la fórmula que va fer Puig president i que es va mantenir el 2019. Per contra, si les dretes sumen és de preveure que el PP pugui tornar a la presidència valenciana després de vuit anys amb el suport de Vox, que podria fins i tot augmentar representació i trencar amb la dinàmica a la baixa que li marquen les enquestes estatals. Quedarà per veure també si, en el cas que es produís aquest segon escenari, l'extrema dreta tindria funcions de govern o només donaria suport a la investidura popular.

Fitxa tècnica del País Valencià
 
  • Quants habitants té? 5.057.353 persones.

  • Quants diputats hi ha en joc? 99 diputats.

  • Quin va ser el resultat de les últimes eleccions? El PSPV va guanyar les eleccions amb 27 diputats i el PP va quedar segon amb 19 representants, seguit de Ciutadans, que només en va obtenir un de menys. Compromís va tancar la part alta del repartiments d'escons, amb 17, mentre que Vox amb 10 i Unides Podem amb vuit van tancar els representants a la cambra valenciana.

  • Hi va haver algun pacte després dels comicis? Puig va ser investit president del País Valencià amb els vots del PSPV, Compromís i Unides Podem. El pacte de govern incloïa cinc conselleries per als socialistes, quatre per a Compromís i dues per a Unides Podem.

 

I als ajuntaments?

A banda dels comicis autonòmics, al País Valencià, com a la resta de l'Estat, també se celebren eleccions municipals aquest 28-M. Aquests són els resultats de les votacions locals del 2019 als ajuntaments de les capitals de les tres províncies:
 
  • València: Compromís 10, PP 8, PSPV 7, Ciutadans 6, Vox 2. L'actual alcalde és Joan Ribó, de Compromís.
  • Castelló de la Plana: PSPV 10, PP 7, Ciutadans 4, Compromís 3, Unides Podem 2, Vox 1. L'actual alcaldessa és Amparo Marco, del PSPV.
  • Alacant: PP 9, PSPV 9, Ciutadans 5, Unides Podem 2, Compromís 2, Vox 2. L'actual alcalde és Luis Barcala, del PP.