Gay reivindica el compromís feminista de Sánchez, Illa i Collboni

La candidata del PSC treu pit de les lleis d'igualtat impulsades pel govern espanyol i es compromet a fer política "real i no de manual" per protegir els drets de les dones

Maria Eugènia Gay, Raquel Gil i Marta Villanueva, aquest dimarts en un acte del PSC
Maria Eugènia Gay, Raquel Gil i Marta Villanueva, aquest dimarts en un acte del PSC | PSC
23 de maig del 2023
Actualitzat a les 14:31h


Davant d'un públic majoritàriament femení i sense Jaume Collboni, algunes de les dones de la candidatura del PSC a l'Ajuntament de Barcelona han protagonitzat aquest dimarts un acte per desgranar la proposta socialista en matèria de feminisme. La número dos de la llista, Maria Eugènia Gay, la número sis, Marta Villanueva, i la número deu, Raquel Gil, s'han compromès a "posar les dones al centre" amb un feminisme que sigui "real i no de manual", i que fugi de dogmatismes. Gay ha ressaltat la importància d'avançar "conjuntament, homes i dones" en la lluita feminista, i per això ha reivindicat el "privilegi" de tenir tres homes liderant el partit a Espanya, Catalunya i Barcelona. Segons Gay, tant Pedro Sánchez, com Salvador Illa, com Collboni, són homes "compromesos amb les dones i amb la lluita feminista".

La número dos de la candidatura socialista ha detallat algunes mesures, sobretot encaminades a millorar la seguretat de les dones a l'espai públic, com ara millorar l'enllumenat, garantir rutes segures i posar especial èmfasi en els entorns dels centres d'oci nocturn o en el reforçament de xarxes ciutadanes que sàpiguen identificar situacions de risc. Gay ha tret pit també de les lleis d'igualtat impulsades pel govern espanyol, concretament la llei de paritat, que s'aprova aquest dimarts al consell de ministres i que ha de garantir la presència igualitària d'homes i dones en òrgans de decisió. També ha reivindicat la llei del consentiment -la llei del "només sí és sí"- i ha assegurat que "posa el consentiment al centre" malgrat que el Ministeri d'Igualtat ha denunciat que, amb la reforma pactada amb el PP, això no és així. 

També Marta Villanueva i Raquel Gil han detallat algunes propostes, tot i reconèixer que en alguns àmbits l'Ajuntament no hi té competències. Villanueva ha ressaltat la importància de visibilitzar la feina de cures i ha dit que és "antidemocràtic" que aquesta recaigui en les dones. També ha ressaltat la importància de tenir les mateixes oportunitats que els homes i ha plantejat enfortir la coeducació de tots els agents socials de la ciutat, visibilitzar les dones al món de l'esport, trencar estereotips de gènere i generar referents per a les dones joves. "La democràcia no s'entén sense igualtat real entre homes i dones", ha afirmat Villanueva.

En l'àmbit del treball també hi ha feina per fer i Raquel Gil ha plantejat algunes iniciatives que es poden dur a terme des de l'Ajuntament, que en aquest darrer mandat ja ha estat paritària. Després de repassar algunes dades que mostren els problemes que encara hi ha en el món laboral -les dones pateixen més atur de llarga durada, tenen més dificultats d'accés o pateixen la bretxa salarial-, Gil ha reivindicat la reforma laboral del govern espanyol, que ha permès més contractes indefinits, o la legislació per regular els drets de les treballadores de la llar o l'increment del salari mínim. A l'Ajuntament, que no té competències en l'àmbit laboral, el PSC ha defensat que pot "empènyer" perquè les coses canviïn i la candidata ha proposat un pacte per a la igualtat laboral amb el sector tecnològic.