Judit Martín, Tortell Poltrona i 313 personalitats més demanen el vot per Colau

Entre els noms presentats en un manifest que reivindica el projecte de BComú s'inclouen també altres figures prèviament significades, com la cantant Andrea Motis, l'actor Antonio de la Torre o l'activista Samantha Hudson

Jordi Martí, Javier Pérez Royo, Ada Colau, Tanit Plana i Carlos Zanón, a primera fila, aquesta tarda
Jordi Martí, Javier Pérez Royo, Ada Colau, Tanit Plana i Carlos Zanón, a primera fila, aquesta tarda | Europa Press / David Zorrakino
22 de maig del 2023
Actualitzat a les 19:58h

La candidatura d'Ada Colau a les eleccions municipals ja té llista de suports explícits, un tràmit gairebé obligatori que la resta dels seus rivals en la disputa electoral ja havia presentat. Els comuns, però, s'han esperat fins a l'última setmana per fer aquesta exhibició de noms -la majoria coneguts simpatitzants- amb l'incentiu de deixar alguna sorpresa. Entre les novetats, de fet, hi ha dos noms vinculats al món de l'art i la comèdia. Un d'ells és el de l'humorista Judit Martín, fa poc protagonista de l'actualitat per un gag sobre la Verge del Roció. Un episodi pel qual Colau va defensar la llibertat d'expressió. L'altra figura és la del pallasso Tortell Poltrona, que en el passat també va donar suport al Procés Constituent de Teresa Forcades i Arcadi Oliveres. 

Entre la llista -que primer havia de ser d'unes 200 personalitats i ha acabat recollint 315 suports- presentada per Barcelona en Comú també es troben el dramaturg Guillem Clua, l'escriptora Rosa Regàs, la cantant Andrea Motis o els actors Juan Diego Botto, Carlos Bardem, Alberto San Juan o Antonio de la Torre. També hi ha la cantant i activista Samantha Hudson, o la periodista i humorista Ana Polo. En la llista de signants del "Manifest per una Barcelona que obre camí" igualment es pot comptar amb la presència de l'escriptor Carlos Zanón, l'humorista Facu Díaz o l'escriptora Elisabeth Duval.
 

Manifest per una Barcelona que obre camí



El contingut del manifest situa una dicotomia entre fer "marxar enrere" tornant a "models del passat" i votar la candidatura d'Ada Colau. En el mateix sentit, es projecta la necessitat de "seguir avançant, mirar al futur amb optimisme i consolidar el canvi amb Ada Colau al capdavant d’un govern progressista". Unes referències constants a la idea més repetida per la candidata de Barcelona en Comú les darreres setmanes: el risc a l'aparició d'un govern que inclogui Xavier Trias. 

Tanmateix, cap confrontació escrita retrata de manera més gràfica la diferència entre els espais de Colau i Trias que un repàs a l'estètica dels seus acompanyants als actes de presentació dels suports a la candidatura. Si en la trobada del candidat de Junts, celebrada un mes enrere, la sala era plena d'homes de mitjana edat en amunt amb uniforme inequívoc de camisa, americana i sabates, a l'acte dels comuns el vestuari que ha omplert les cadires de plàstic del Jardí dels Tarongers barrejava boines, camises obertes, samarretes i vambes, moltes vambes.

Entre el cava i els carquinyolis oferts a taula, Colau s'ha deixat acompanyar per desenes de convençuts que empenyen perquè s'enfili per tercera vegada a l'alcaldia de Barcelona. Al seu costat, el número dos de la candidatura i mà dreta de l'alcaldessa durant el mandat, Jordi Martí, treia pit de la xifra orgullós. 315 signants. Cap altra candidatura ha sumat tants noms de suport, reivindicava. La petita trampa d'aquests recomptes, que altres llistes de suports també han practicat, és que una part d'aquestes personalitats -com Alberto Garzón, Facu Díaz o Pamela Palenciano- no viuen a la ciutat. Dit d'una altra manera, s'empeny pel relat, però no podran dipositar el vot de Colau a l'urna el diumenge 28 de maig.