La batalla descarnada pel vot de l'espanyol de dretes

El PP i Ciutadans pugnen en una campanya cada dia més agressiva per un segment electoral pel qual també competeixen Valents i Vox

Daniel Sirera, amb candidats del PP i exdirigents de Ciutadans que li donen suport.
Daniel Sirera, amb candidats del PP i exdirigents de Ciutadans que li donen suport. | PP
23 de maig del 2023
Actualitzat a les 10:15h

La campanya de les municipals de Barcelona serà d'infart els darrers dies. La principal incògnita no està aclarida per les enquestes i quatre candidats aspiren a l'alcaldia amb possibilitats. Però més enllà de la pugna entre Ada Colau, Ernest Maragall, Xavier Trias i Jaume Collboni, una altra batalla es decidirà en aquests darrers dies de campanya. És el torcebraç que lliuren, descarnat i sense contemplacions, quatre sigles: PP, Ciutadans, Valents i Vox, per emergir en el seu camp ideològic. És la batalla pel vot de l'espanyol de dretes.

La majoria de les enquestes assenyala un ascens moderat del PP mentre que Ciutadans i Valents quedarien lluny d'obtenir representació. La possible entrada de Vox al consistori és una incògnita, però apareix en diverses enquestes. La lluita en el terreny de la dreta espanyola és descarnada com poques, perquè en molts casos es tracta d'un pols a vida o mort. El partit que quedi per sota del 5% pot veure accelerada la seva fi.
   

PP: rascar en les restes de Ciutadans

Des de l'inici de la campanya, el PP ha tingut clar que havia de fer de la crida al vot útil la seva principal estratègia. L'equip de Daniel Sirera ha volgut eixamplar el ventall de votants potencials. Ho va fer en la configuració de la seva candidatura, integrant, per "l'esquerra", perfils catalanistes provinents de la Lliga. Santi Fisas, exdiputat europeu i antic militant, tanca la llista. Sirera s'ha passat la campanya parlant de "moderació i seny". Però el PP sap que necessita sumar el 2%-3% de possibles votants potencials de Ciutadans. El mateix Feijóo va ser molt explícit en el vot útil en el seu míting a Barcelona.

El fitxatge de Paco Sierra, regidor de Ciutadans fins ara i antic home fort de l'organització dels taronja, ha estat el cap de pont d'una operació que dissabte es va plasmar en el suport donat per catorze exdirigents de Ciutadansa Sirera. Paco Sierra s'ha abocat a la tasca d'atreure quadres, molts d'ells consellers de districte. Sirera porta mesos treballant a fons aquest flanc i en alguns casos ha dut personalment algunes gestions d'aproximació. Així ha estat amb la històrica de Ciutadans Carmen de Rivera, que li dona suport tot i no entrar a militar al PP.   


Ciutadans: endurir el populisme antipolític    

El partit d'Anna Grau i Carlos Carrizosa es juga la supervivència a l'Ajuntament de Barcelona. A les eleccions catalanes, ja va veure reduït el seu grup parlamentari de 36 a 6 diputats. Ara la perspectiva és perdre la seva presència. Molt enfurismats per l'OPA hostil del PP, els dirigents de Ciutadans han respost amb un discurs radicalitzat i cada dia que passa més antipolític. Grau només va congregar dissabte una cinquantena de persones en l'acte central als jardins de Can Xiringoi. Amb res a perdre, es va quedar a gust etzibant contra els polítics en general, però apuntant als rivals del PP i Vox, i referint-se a "traïdors, corruptes i cutrefatxes". Les intervencions de Grau els darrers dies de campanya prometen no decebre. 


Valents: seduint el votant voxista

El partit de la regidora Eva Parera, que va arribar al consistori de la ma de Manuel Valls el 2019, ha optat per un discurs cada cop més agressiu, fregant en alguns casos el terreny de l'extrema dreta. Valents ha enarborat el discurs més extrem antiocupa i ha contribuït a caldejar l'ambient davant els edificis ocupats de la Bonanova. En l'acte de dissabte a l'estació de França, Parera clamava que volien "rescatar Barcelona d'un govern comunista". El rebuig del PP a una mena de Catalunya Suma va deixar Valents desorientat i concentrat a captar tots els ex de Ciutadans -i alguns del PP- que ha pogut, com l'exdiputat Jean Castel.  


De no parlar de Vox a les primeres crítiques

El partit d'extrema dreta, amb 11 diputats al Parlament però fora del consistori, treu el cap amenaçador en diverses enquestes. Fora dels debats, fins ara la resta de partits no s'hi havien referit, però això sembla que està canviant els darrers dies. Sirera va fer-hi una al·lusió en el míting amb Feijóo de dijous passat, quan va assegurar que l'ocupació "no es combat amb porres extensibles". El fill del candidat ultra, Gonzalo de Oro-Pulido va ser identificat amb una arma il·legal davant d'El Kubo

Des de Ciutadans, Carrizosa ha atacat aquests dies Vox, titllant-lo de partit "extremista disfressat de liberal cabrejat" i qualificant el seu vot com a "inútil". Els darrers dies oferiran un ventall d'atacs creuats entre les quatre sigles que aspiren a ser mereixedores del sufragi de l'espanyol de dretes.