Colau i Díaz fan una crida a «concentrar» el vot progressista per frenar el pacte PSC-Junts

L'alcaldessa i la vicepresidenta espanyola reivindiquen els governs de coalició a Barcelona i l'Estat davant el "risc real" que Collboni s'asseguri l'alcaldia amb una aliança amb Trias

Ada Colau, amb Yolanda Díaz al darrere, en l'acte dels comuns al Carmel.
Ada Colau, amb Yolanda Díaz al darrere, en l'acte dels comuns al Carmel. | Barcelona en Comú
20 de maig del 2023
Actualitzat el 21 de maig a les 8:59h

Yolanda Díaz té tarifa plana a la campanya de Barcelona. Va ser el primer dissabte de cursa electoral a Nou Barris i avui ha tornat a pujar a l'escenari amb Ada Colau, aquest cop al barri del Carmel. La vicepresidenta espanyola -candidata de la plataforma Sumar- no es juga el pa en aquestes eleccions municipals, però necessita projectar-se de cara a les espanyoles de finals d'any: només tindrà futur si es pot formar un govern d'esquerres a l'Estat. Interessos compartits amb els comuns, que en aquest 28-M són davant una cruïlla que marcarà el seu futur polític: la continuïtat de Colau a l'alcaldia, amenaçada pels possibles pactes postelectorals. A punt d'entrar en l'esprint final de la batalla de Barcelona, Díaz i Colau s'han centrat en el "risc real" d'aquestes aliances. Per això, totes dues han fet una crida a la mobilització per "concentrar el vot progressista" que eviti un pacte de Jaume Collboni amb Xavier Trias a la capital catalana. 

El missatge de l'alcaldessa ha estat diàfan. Malgrat transmetre que és "optimista" amb l'escrutini i subratllar que se sent orgullosa de l'obra de govern dels darrers vuit anys, Colau ha admès que existeix el perill que el projecte quedi truncat pels acords postelectorals. "Per a la gent progressista és incomprensible que el PSC de Collboni es plantegi un pacte amb Trias. I aquest és un risc real", ha expressat. "Vull liderar quatre anys més un govern progressista i estenc la mà als votants progressistes per evitar aquest pacte". "Parleu amb tothom. Aquesta ciutat es juga si continua obrint camí o torna al passat", ha insistit per demanar una mobilització dels electors d'esquerres.

Colau no s'ha pogut estalviar retrets explícits a Collboni, amb qui ha compartit el govern en els dos darrers mandats i amb qui té una relació personal marcada per la fredor. Ha assenyalat que el líder del PSC va abandonar l'Ajuntament quatre mesos abans de les eleccions i que marca distàncies amb les polítiques desplegades amb els comuns durant dos mandats. "Barcelona no pot tenir candidats a l'alcaldia que no siguin honestos, que no diguin la veritat i que no reivindiquin l'obra de govern", li ha etzibat al candidat socialista.

A diferència del que passa amb Collboni, la sintonia entre la líder dels comuns i la vicepresidenta espanyola és absoluta. S'ha demostrat en el relat desplegat per Díaz, amb concordança en els detalls amb Colau. Díaz també ha fet una crida a activar l'electorat d'esquerres per combatre "la política del no" i de la "destrucció", que ha ubicat en les opcions de dretes. Conscients del pes que poden tenir els pactes postelectorals per desbancar l'alcaldessa si aconsegueix ser la candidata més votada, Barcelona en Comú i les veus que li donen suport, com Díaz, intenten alimentar el vot útil. "Els altres candidats no tenen projecte de ciutat. El que tenen en comú tots aquests homes és derrotar Colau", ha afirmat la vicepresidenta espanyola. "Us demano concentrar el vot progressista en Colau", ha reblat Díaz, després de recordar que Alberto Núñez Feijóo ja ha ofert els vots del PP per desbancar els comuns: "Feijóo no regala els vots", ha afegit per alertar de com està en perill l'agenda política de l'esquerra.

Amb quatre dones a l'escenari -a l'acte del Carmel també hi han participat les eurodiputades María Eugenia Rodríguez PalopSira Rego-, la líder de Sumar ha elogiat l'aposta per superilles, la lluita contra l'emergència climàtica i la inversió social que ha desplegat Colau. I ha establert un vincle entre la proposta dels comuns i les apostes fetes pel govern espanyol. Ha citat, per exemple, el salari mínim interprofessional o la reforma laboral. "Representem la gent treballadora", ha dit. El 28-M dictarà sentència. Però, com en el futbol, l'alcalde o alcaldessa de Barcelona no es decidirà fins que el VAR dels pactes postelectorals intervingui.