Vuit veïns del Raval, en risc de presó per boicotejar una ruta de Vox al barri

La fiscalia s'adhereix a una de les peticions de la formació d'extrema dreta, que és que es condemni els manifestants per un delicte d'odi, mentre els investigats ho veuen com "el món al revés" davant l'argumentari xenòfob dels ultradretans

El Bernat, el Santi i l'Ana, tres dels veïns denunciat per Vox per una protesta al Raval
El Bernat, el Santi i l'Ana, tres dels veïns denunciat per Vox per una protesta al Raval | Ricard Novella
22 de maig del 2023
Actualitzat a les 22:41h
El dos de setembre de 2020 Vox encara era una anècdota als marges de la institució a Catalunya. Si bé era evident el seu ascens, després d'haver collit vot reaccionari a les eleccions estatals de l'any anterior, la seva presència als barris d'arreu del país era gairebé inexistent. Més encara al Raval de Barcelona, un punt de la geografia catalana amb un alt percentatge de migrants de rendes baixes barrejat amb un teixit social vigorós. Vox va titllar el barri de "femer multicultural" i s'hi va desplaçar per preparar "un documental", amb una comitiva que aplegava figures com la d'Ignacio Garriga o Rocío de Meer. La reacció de desenes de persones del teixit ravalenc va ser organitzar una protesta per fer retrocedir la visita de l'extrema dreta. Gairebé tres anys després d'aquell episodi, vuit dels implicats en aquella acció s'enfronten a un judici en què se'ls arriba a demanar sis anys de presó.

L'acció va ser publicitada amb relats contraposats des de diversos comptes a les xarxes socials, tant per part dels antifeixistes com dels membres de la formació d'ultradreta. Però existeix un consens en què, davant la visita de Vox, col·lectius del Raval van concentrar-se al carrer i van pressionar per reclamar que marxessin. Superats per la protesta, els membres dela formació d'extrema dreta van refugiar-se a l'hotel Raval House i van tancar-ne el porticó. Mentre eren a dins, s'hi van llançar ous contra la façana, es van encendre petards a peu de carrer i es van obrir pots de fum com acostuma a passar a les manifestacions.
 

L'Ibrahima, un altre dels investigats per boicotejar Vox. Foto: Ricard Novella


Això, segons la fiscalia, constituiria cinc delictes de coaccions, tres delictes lleus de maltractaments, un delicte lleu de maltractament d'obra i un delicte lleu de danys amb agreujant de discriminació ideològica contra Vox. Tot plegat porta el fiscal a demanar una multa de 7.300 euros a pagar per cadascun dels veïns, a més d'una compensació de 700 euros als membres de Vox i la prohibició d'apropar-se a ells o a qualsevol acte de la formació en tres anys.


Sis anys de presó demanats: el mateix per tothom

El to dispara la duresa si es llegeix la petició de l'acusació, comandada per l'advocat Juan Cremades, el mateix lletrat que va portar l'acusació popular del partit d'extrema dreta contra el president Quim Torra en el judici que va acabar amb la seva inhabilitació. A la descripció dels "fets punibles" es menciona que els veïns del Raval portaven una pancarta amb el lema "fora feixistes dels nostres barris", i que també ho van clamar. Afegeix que duien "banderes estelades, antisistema i antifa".
 

Tres dels veïns investigats, a l'Antiga Escola Massana Foto: Ricard Novella


Finalment, s'arriba a escriure que aquest grup -que comptava amb militants polítics d'espais com la CUP, però també comerciants o veïns indignats- va perseguir-los i llançar-los "pots de fum, bengales, ous, lleixiu i llaunes". Fet que hauria implicat, segons la versió de Vox, que es tanquessin a l'hotel del carrer Hospital fins que van arribar els Mossos per escortar-los. Així, tot i reconèixer que hi havia desenes de manifestants, finalment s'acusa a vuit dels presents. Ara bé, a tots els fa responsables d'un "setge violent" en conjunt i proposa una pena homogeneïtzadora: sis anys de presó 4.500 euros en multes per a cadascun dels denunciats.


Un relat "imaginari"

Els veïns se'n fan creus. "És un relat imaginari i exagerat. I la justícia hi dona ales. És molt greu. La idea és desmobilitzar", valora Santi González, un dels assenyalats per Vox. El mateix veí recorda aquell dia com una resposta del Raval a una estratègia de l'extrema dreta que consideraven que s'havia de denunciar. I ho van fer mínimament organitzats, alguns, i d'altres de manera totalment espontània. "Jo estava comprant pel barri. Vaig veure el que hi havia i m'hi vaig sumar. Perquè els de VOX són uns racistes", exposa una altra de les denunciades, l'Ana, membre del col·lectiu Putes Llibertàries. 
 

L'Ana conversa amb una altra veïna implicada en el teixit del Raval, a l'antiga Escola Massana Foto: Ricard Novella


"No va haver-hi contacte físic en cap moment. Teníem pancartes i els fèiem fora, i tant, però ja està", comenta González, que puntualitza que ni tan sols recorda l'existència de la lleixiu esmentada per la fiscalia i Vox. També recorda que els veïns mobilitzats eren molts més que els set membres de la comitiva d'extrema dreta, i que en cap moment es va fer ús de la superioritat presencial per entrar a l'hotel ni fer cap més acció més enllà de la protesta. "Parlen de llançament de pirotècnia... Saps què era la pirotècnia? Uns petards minúsculs que un nen de vuit anys portava i vam llançar a terra per fer soroll. I així amb tot", menciona Santi González.

Els que es trobaran aviat davant d'un jutge per haver boicotejat l'acte de Vox veuen com una "loteria dolenta" la selecció de noms que ha arribat finalment als jutjats. Asseguren que no entenen perquè han estat cridats aquests vuit noms, més enllà de ser coneguts al barri. Creuen que això ha col·laborat en la investigació policial. "Allà ningú no ens va identificar. Ens ho hem anat trobant després", recorda González. "Amb les companyes que també hi eren ho parlem i no ho entén ningú. No vaig fer res de diferent. I mai no he tingut cap problema similar abans", expressa l'Ana. De fet, ni ella ni la resta d'investigats tenen cap mena d'antecedent penal en el seu historial. Únicament hi ha una excepció, i en aquest cas l'antecedent no té cap incidència en el cas que se'n derivi. 

El teixit associatiu del Raval ja fa temps que denuncia el cas i ha mostrat la solidaritat amb els investigats. S'han signat manifestos de suport -amb presència de col·lectius com els sanitaris del CAP Raval Nord o l'eix comercial del barri- i encara s'organitzen actes per recordar a què s'exposen els afectats. El judici l'havien d'afrontar aquesta setmana, però a l'últim moment un aspecte tècnic els hi ha suspès el procediment: serà més endavant i a l'Audiència Provincial de Barcelona. "Potser ens volen desgastar, però seguirem sense por. Fa molta ràbia, però por no", remarca l'Ana. 
 

Preparatius d'un acte per recordar el cas dels veïns del Raval denunciats per Vox Foto: Ricard Novella


Un dels aspectes més preocupants per al col·lectiu Alerta Solidària, que porta el cas, és que hi hagi unes sol·licituds de pena tan altes i de manera uniforme. També neguiteja als investigats que la fiscalia especialitzada en delictes d'odi els carregui l'agreujant de "discriminació per ideologia" a ells, davant una ruta de Vox que pretenia estendre el seu argumentari xenòfob. És el que, amb una campanya estesa els darrers mesos, han valorat com "el món al revés". Ara, això quedarà en mans d'un jutge. Fins llavors, el Raval seguirà recordant que hi ha vuit veïns que s'arrisquen a sis anys de presó per uns fets que tenien al focus expulsar del barri l'extrema dreta més gesticuladora. 
Arxivat a