Ovelles esgarriades

Barcelona té reptes majúsculs, també el d'evitar que el feixisme arreli en generacions joves enlluernades per la posada en escena ultra. També són notícia la denúncia d'Ada Colau a la Fiscalia, les paraules de Xavier Trias i el cos a cos al Senat entre Feijóo i Sánchez

17 de maig del 2023
Actualitzat a les 7:16h
1200_1684300554Base_el_despertador
1200_1684300554Base_el_despertador

Rep El Despertador cada matí al teu correu

Aquests dies els equips de campanya dormen poc i malament. Pateixen perquè els seus candidats no cometin relliscades, filtren agendes, persegueixen titulars i escruten compulsivament les enquestes. Tenen un guió detallat per a cada dia, perquè tots els detalls importen, encara més si el duel electoral és ajustat i depèn dels indecisos, com passa a Barcelona. Succeeix, però, que els plans dels equips de campanya, a vegades, queden en segon pla per notícies grotesques, que solen ser només una espurna de debats de fons més preocupants. I el titular quixotesc d'aquest dimarts el va protagonitzar el fill del candidat de Vox a la capital catalana -que també es diu Gonzalo de Oro-Pulido-, denunciat pels Mossos d'Esquadra després d'haver estat caçat amb una porra extensible a les protestes de la Bonanova.

La marxa en què van detenir el fill del dirigent de la formació d'ultradreta era un reducte de la manifestació alimentada per Desokupa davant dels edificis ocupat d'El Kubo i La Ruïna, on fa setmanes que partits de la dreta espanyola s'hi concentren per treure'n rèdits polítics. La irresponsabilitat d'aquestes formacions -llegiu aquesta crònica de Pep Martí sobre la presència recorrent d'Anna Grau a la Bonanova- han donat ales a la necessitat de protagonisme de Desokupa i han servit un decorat idoni per a l'expressió de l'extrema dreta. Una extrema dreta que dijous passat va exhibir proclames i salutacions nazis a Barcelona, que l'Ajuntament de Barcelona no està decidit a tolerar. De fet,Joan Serra Carné i David Cobo avançaven que el govern d'Ada Colau ja ha tramitat una denúncia a Fiscalia per la simbologia feixista i els insults que es van proferir en la protesta a la zona alta de la ciutat.   

La campanya electoral a Barcelona ha entrat en la fase de l'anàlisi dels pactes postelectorals -que seran tan importants com els mateixos resultats electorals- i de les aliances que se'n derivin, la ciutat prendrà un rumb o un altre. Però Barcelona també té al davant un altre repte majúscul, el d'evitar que el feixisme arreli en generacions joves enlluernades per la posada en escena ultra. Potser el primer pas seria assenyalar la irresponsabilitat política i també la complicitat mediàtica. Els energúmens criden, però l'odi s'amplifica amb altaveus. És el soroll que escolten les ovelles esgarriades.  
 

Avui no et perdis

»Colau denuncia a la Fiscalia les proclames nazis i els insults de la manifestació de la Bonanova; per Joan Serra Carné i David Cobo.

»El fill del candidat de Vox a Barcelona, caçat amb una porra extensible a les protestes de la Bonanova; per David Cobo.

» Ciutadans se'n va a La Ruïna; per Pep Martí.

» Entrevista a Xavier Trias: «Si jo quedo segon, no seré alcalde»; per Ferran Casas i Oriol March.

» Jordi Hereu, l'exalcalde més implicat en la campanya de Collboni; per Bernat Surroca.

» Pòquer de campanya: «Contra ETA es vivia millor»; per Oriol March.

» El ball de bastons per Bildu porta al límit la tensió Sánchez-Feijóo a les portes del 28-M; per Oriol March.

» Entrevista a Pau Juvillà: «Hem de parlar amb els votants de Vox i intentar convèncer-los»; per Àlvar Llobet.

» La veu de Nació: «Un dia de partit»; per Joan Serra Carné.

» Opinió: «La millor (candidat) és Colau»; per Joan Foguet.

»
Augmenten a quatre les denúncies per assetjament sexual al professor de Blanquerna; per Maria Rabella i Irene Montagut.

»Com es pot produir nova aigua equivalent al doble del consum anual de Barcelona?; per Arnau Urgell.

»Aquests són els noms més comuns arreu dels Països Catalans, segons l'any de naixement; per Roger Tugas i Vilardell.

»Jordi Cruyff se suma a Mateu Alemany i també deixarà el Barça a final de temporada.

 
Ferran Casas i Manresa
subdirector de Nació

Vols que t'arribi El Despertador de Nació cada matí al teu correu electrònic? 
Fes clic aquí per rebre'l