Aquests són els noms més comuns arreu dels Països Catalans, segons l'any de naixement

Les modes sobre com anomenar els fills i filles varien molt al llarg de les dècades, però també entre territoris

Els noms d'una generació de persones respecte la següent pot variar molt.
Els noms d'una generació de persones respecte la següent pot variar molt. | Adrià Costa
16 de maig del 2023
Actualitzat a les 17:26h
El nom d'una persona pot donar molta informació d'ella. No en marca la personalitat, però sí que dona indicis del lloc de naixement i de l'edat. Alguns noms són comuns arreu dels Països Catalans i d'altres són més presents a unes zones que d'altres, però allò que fa variar més la preeminència d'uns o altres és l'època en què es van decidir. Les modes canvien molt i alguns que eren molt presents durant algunes dècades, després poden quasi desaparèixer. El següent gràfic permet consultar els 50 noms més comuns a cadascuna de les províncies de Catalunya i el País Valencià i a les Illes Balears, així com els 20 més habituals per a les dones i homes nascuts a cada dècada.

Els noms més habituals als Països Catalans, segons la dècada de naixement
Les dades que es mostren és la freqüència d'aquest nom per cada 1.000 persones, però clicant o passant el cursor per damunt de cada barra apareix el nombre absolut d'habitants que el tenen
 


Entre les dones, el nom més comú clarament és Maria (tot i que l'INE no té en compte els accents i, per tant, no permet diferenciar aquells noms que en català i en castellà es diferencien per un accent, com és el cas). Només se situa en segona posició a la província de València, per darrere de María Carmen, el qual és la segona opció a Tarragona, Alacant i Castelló, un lloc de plata reservat per a les Montserrats a Barcelona, Girona i Lleida i per a les Catalines a les Balears. I és a partir de la tercera posició on encara es veuen més clares les diferències entre territoris.

Tot i això, la primacia de les Maries no és homogeni en el temps. És habitual entre la gent més gran, fins a les nascudes als anys 1930 i, des de llavors, les tornes canvien, imposant-se les Montserrats a Catalunya, les María Carmen al País Valencià i les Catalines a les Balears, almenys fins als 1980. I aleshores, més canvis, tornant a agafar força el nom de Maria, però també emergint els de Laura, Cristina, Núria i, les últimes dècades, Paula, Júlia, Lucía, Martina o Sofia.

En el cas dels homes, també hi ha força diversitat. Antonio és el nom més habitual a Barcelona, Alacant i les Balears, Jose s'imposa a Tarragona, Castelló i València i Jordi guanya a Girona i Lleida. Vicente és el segon més comú, com no, a València, així com Manuel ho és a Castelló i Juan, a les Balears. En tot cas, cal tenir en compte que es tracta dels noms que consten als padrons i, per tant, molts d'ells es van castellanitzar durant el franquisme i després no s'han corregit. Si se sumen les xifres de Jose i Josep, el resultat és el nom més habitual a tot Catalunya.

I com en les dones, la diferència és evident al llarg de les dècades. Fins als nascuts a la del 1930, Jose és el més posat arreu excepte a les Balears i, mentre segueix sent molt habitual a Catalunya, a Castelló i València pugen després amb força d'altres com Vicente. I les dècades posteriors hi ha gran varietat, amb l'Antonio a l'alça, però també Ramon, Manuel, David Jordi. La dècada del 1990 és per als Marcs a Catalunya i, al País Valencià i les Balears, són més habituals els Alejandros, tot i que Marc acaba imposant-se després a quasi tots els Països Catalans. Últimament, però, competeix amb Jan, Leo, Pol, Martín, Mateo o Pau.