Embolic polític per unes «superilles» aprovades a Barcelona a l'últim moment del mandat

ERC i PSC critiquen el tràmit anunciat per l'Ajuntament, mentre que al consistori remarquen que són noms i projectes sorgits de propostes veïnals i que els regidors socialistes eren a la comissió de govern que ho va aprovar, sense oposar-s'hi

Imatge d'arxiu d'una pacificació a Barcelona
Imatge d'arxiu d'una pacificació a Barcelona | Ajuntament de Barcelona
14 de maig del 2023
Actualitzat a les 20:13h

El foc creuat de la campanya electoral no només colpeja el passat i el futur de la ciutat, sinó que també té un ull posat en el present. I és per això que ERC ha alçat la veu els darrers dies per retreure als partits a l'Ajuntament, comuns i PSC, que unes hores abans que comencés la campanya electoral -la mitjanit de dijous a divendres- s'aprovés un petit paquet de transformacions urbanes: dos d'ells anomenats "superilla", al Farró i al Camp de l'Arpa del Clot, i un altre, "pacificació", a Sants. "Tots tres tenen en comú que proposen la pacificació del trànsit de vehicles en l'espai públic, prioritzant l'accessibilitat dels vianants, i que afavoreixi les relacions socials i el comerç de proximitat", deia el comunicat inistitucional que anunciava l'avenç del tràmit. 

Els tres projectes sumen menys d'un milió d'euros de pressupost municipal i són iniciatives proposades per veïns i votades en els portals de participació, però han despertat crítiques per la gestió comunicativa del consistori. La nota informativa explica els projectes i no es menciona que tinguin catalogació d'eix verd ni es diu que sumin vegetació en cap dels casos. Tanmateix, Esquerra Republicana, divendres al vespre, va assenyalar la institució per "anunciar des del servei de premsa de l'Ajuntament i en el primer dia de campanya la construcció de tres nous eixos verds". Igualment, en un míting a Nou Barris, Ernest Maragall (ERC) va defensar que era "un abús electoral absolut" i que s'estaven "usant les eines de l'Ajuntament per fer campanya".

"Em sembla indecent que un govern pensi que pot abusar així de l'ètica col·lectiva", va arribar a reblar Maragall. En aquest sentit, fonts de la formació republicana asseguren que han portat els fets a la Junta Electoral perquè valori si hi ha alguna mena d'infracció.


El PSC, també crític

No va ser l'única veu discordant, amb el cas, i fins i tot el PSC -part d'aquest govern municipal- hi va confrontar. Una de les incomoditat expressades per la tinenta d'alcaldia socialista Laia Bonet és per la denominació de "superilles", segons va explicar a El Periódico. "És una operació de màrqueting, posen el nom "superilla" a qualsevol millora de l'espai públic com les que es fan des de fa 40 anys a la ciutat", deia Bonet.

Fonts de l'Ajuntament insisteixen que els títols de les iniciatives van ser escollits pels veïns i que les actuacions corresponen als projectes més votats. Davant d'això, la també número tres de la candidatura socialista a les pròximes eleccions lamentava que al marge del nom, el consistori -amb majoria dels comuns- fes pública l'aprovació d'aquests petits projectes amb la voluntat de "diluir la imatge" d'haver fet actuacions de transformació urbana "a l'Eixample"

Des del consistori barceloní, al marge de les interpretacions polítiques, es concreta que la comunicació d'aquests tres plans es va fer immediatament després que el govern municipal les aprovés. Sobre aquest tràmit, que es dona en comissió de govern, també es detalla que hi havia tots els regidors socialistes presents i que ningú no s'hi va oposar. Alhora, les mateixes fonts de la institució remarquen que el calendari ve marcat pels tempos administratius habituals del procés participatiu, ja que l'Ajuntament no s'atura les setmanes prèvies a unes eleccions. "És un tràmit administratiu i és compatible amb el període electoral", sentencien. Ara, però, s'haurà d'esperar que la Junta Electoral s'hi posicioni.


Els projectes: urbanisme tàctic

Al marge d'aquest embolic, els projectes presentats deixen clar que no tenen l'entitat dels eixos verds en marxa a carrers com Consell de Cent, Rocafort o Girona, un dels temes habituals de la campanya electoral. Sobretot, impliquen canvis o renovació del mobiliari urbà, l'aparició de pintura per senyalitzar i intervencions urbanístiques a voreres o places.

En detall, el projecte "Pacifiquem Sants Antic" inclou actuar al voltant de la plaça d'Ibèria, instal·lant-hi elements de joc, fent modificacions en el mobiliari i habilitant nous espais per a caminar, delimitant el pas de cotxes. A l'entorn de la "Superilla al Farró" es preveu fer voreres passants i cruïlles elevades, així com intervenir a la plaça Sant Joaquim -i a altres interseccions- per restringir el trànsit de vehicles i crear nous espais d'estada. Per últim, amb la iniciativa "Fem una superilla al Camp de l'Arpa del Clot" es planteja guanyar espai per al vianant amb dues actuacions: el nou mobiliari urbà i la disposició de pintura senyalitzadora, d'una banda, i la construcció de plataforma única als carreres Degà Bahí i Eterna Memòria, de l'altra. A més, també s'hi contempla la construcció d'un espai esportiu, a l'àmbit. Tot plegat té un pressupost de 930.000 euros que provenen dels 30 milions dedicats als pressupostos participatius.