Aragonès reivindica el govern «útil» d'ERC per frenar l'intent de «ressuscitar Convergència» a Barcelona

El president de la Generalitat cataloga la candidatura de Trias com un "projecte del passat" mentre Ernest Maragall afirma que l'exalcalde "ja ha decidit entregar" el govern de la capital al "socialisme conservador espanyol" de Collboni

Pere Aragonès i Ernest Maragall, a l'acte de l'Eixample d'aquest dissabte.
Pere Aragonès i Ernest Maragall, a l'acte de l'Eixample d'aquest dissabte. | Bernat Vilaró / ACN
13 de maig del 2023
Actualitzat a les 15:20h

ERC té un doble circuit electoral a l'àrea metropolitana: la batalla de Barcelona i la de les ciutats que hi fan de frontera, on manté una pugna intensa amb el PSC. Aquests dos objectius s'han evidenciat aquest dissabte. Mentre Pere Aragonès i Ernest Maragall se centraven en el missatge de la capital a l'Eixample -un districte marcat per la dificultat en l'accés a l'habitatge i canvis en la mobilitat-, Oriol Junqueras i Gabriel Rufián han entomat la pugna pel vot metropolità amb a l'Hospitalet. En l'acte als jardins Duran i Reynals, al costat de l'Hospital Clínic, Aragonès ha reivindicat el govern "útil" d'ERC per frenar l'intent de "ressuscitar l'antiga Convergència" a Barcelona, en un missatge per contraposar el projecte republicà al que encapçala Xavier Trias, punta de llança de l'oferta municipalista de Junts.

El president de la Generalitat, que ha subratllat l'"ambició" d'ERC per posar en sintonia el Govern del país i l'Ajuntament de la capital, ha definit la proposta de Trias com un "projecte del passat". En les invectives a l'alcaldable de Junts l'ha acompanyat el candidat republicà, que ha afirmat que Trias "ja ha decidit entregar" el consistori al "socialisme espanyol conservador", en referència a Jaume Collboni (PSC). Maragall ha reblat que el pacte amb els socialistes és per a Junts la seva "'única via per arribar al poder". "I l'única força que està en condicions de rebel·lar-se contra això és ERC", ha sentenciat Maragall.

En el míting de l'Eixample -el candidat republicà a l'alcaldia ha criticat la gestió que n'està fent Ada Colau, per haver convertit el districte en un "laberint",- Aragonès ha centrat l'atenció en l'habitatge i la mobilitat. De la primera carpeta, n'ha subratllat les inversions del Govern per crear habitatge social protegit i expropiar pisos buits de grans tenidors, una proposta verbalitzada per la Generalitat en els últims dies. "A l’Estat han copiat la llei catalana de regulació dels lloguers", ha dit també en relació a la nova llei espanyola d'habitatge votada per ERC.

I en l'apartat de la mobilitat, el president de la Generalitat s'ha centrat en Rodalies per carregar contra el PSC, a qui ha definit com el "partit de la Renfe". "Ser útils a la gent vol dir que els trens funcionin, i no funcionen. Bé, si que funcionen els de la Generalitat", ha expressat. També hi ha hagut dards per a Colau, de qui Aragonès ha comentat que "centrifuga responsabilitats" de forma permanent. "Volem un govern de Barcelona que no sigui ni sucursal de Madrid ni sucursal dels mercats", ha raonat per completar els retrets als rivals electorals, del PSC fins a comuns i Junts.
 


"Nosaltres no amaguem les sigles"

Tant la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, com la número 2 d'ERC a Barcelona, Elisenda Alamany, també han aprofitat el míting de l'Eixample per carregar contra la figura de Trias. "Som el vot útil independentista. Nosaltres no amaguem les sigles", ha dit la consellera, que ha apuntat les possibilitats que obriria un escenari d'"aliances" amb ERC al govern del país i la capital.

Al seu torn, Alamany ha dit que en l'etapa de Trias com a alcalde, Convergència va "confondre obrir Barcelona amb vendre-se-la". "La solució per a Barcelona no és vendre-la al millor postor", ha insistit, després de lamentar que Colau "no hagi entès la complexitat" de gestionar la ciutat. "Ha acabat parlant només als seus, fent que Barcelona sigui cada cop més petita", ha sentenciat. En aquestes municipals, ERC juga diferents partides: a la capital, a l'àrea metropolitana i al conjunt del país. I el que passi a Barcelona servirà de termòmetre per analitzar el seu moment polític.