Junts examina el futur del projecte amb Trias com a estendard

El candidat a Barcelona es presenta com a únic garant d'un "nou lideratge" que permeti revertir una ciutat "bruta" i amb problemes d'inseguretat i de mobilitat; el partit li reclama una victòria que els permetria recuperar perfil institucional

Xavier Trias, amb els principals dirigents de Junts.
Xavier Trias, amb els principals dirigents de Junts. | Junts
11 de maig del 2023
Actualitzat a les 21:47h

Una ullada al míting inicial de campanya de Xavier Trias, celebrat al Mercat dels Encants, pot aparèixer com un retorn al passat però, si s'ajusta la vista i es té en compte el context, és més aviat un retorn al futur. Per què? La presència de dirigents provinents de l'antiga Convergència -encapçalats pel mateix Trias- és preeminent en la llista barcelonina del 28-M, com ho demostren Neus Munté, Jordi Martí, Joana Ortega, Damià Calvet o bé Ramon Tremosa. Fins i tot Victòria Alsina, que es va fer militant de Junts a la tardor -va intentar evitar, sense èxit, que el partit sortís del Govern-, té un passat ancorat en l'essència convergent. Són noms que conviuen -més entre el públic que a la candidatura- amb l'esperit independent que va servir per fundar la formació ideada per Carles Puigdemont, recuperat en aquesta campanya com a orador en els principals mítings, com el d'aquest dijous al vespre. Si la campanya de Trias és un retorn al futur és perquè, precisament, del resultat de l'exalcalde en depèn el futur del projecte.

Per què? Perquè un triomf del candidat, ancorat en el sector més pragmàtic -el procés i la confrontació, fins ara, han brillat per la seva absència en els discursos-, sumat a la situació delicada de Laura Borràs ja no només com a presidenta del Parlament sinó també com a referent principal de Junts -sempre amb el permís de Puigdemont-, pot decantar la balança interna camí de les eleccions espanyoles i de les futures catalanes. Pel que fa a les primeres, el reglament per triar candidat a Madrid s'aprovarà el 3 de juny, en el consell nacional immediatament posterior a les municipals, i els noms més destacats per ara són Míriam Nogueras i Jaume Giró. Pel que fa a les segones, el perfil de l'exconseller d'Economia continua present en unes travesses en què Josep Rull mai ha desaparegut. Però això arribarà després del 28-M, quan Junts sàpiga exactament quin pes territorial té, quins candidats se n'han sortit -i quins no- i si Trias serà capaç de governar Barcelona vuit anys després.

L'exalcalde té una estratègia inamovible: convertir-se en abanderat del canvi envers Ada Colau, que és qui el va desallotjar del poder en les eleccions del 2015. En l'última enquesta publicada, la del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), Trias queda tercer, per darrere de Colau i del PSC. Amb Artur Mas a primera fila, el candidat ha remarcat que cal un canvi, perquè si no la ciutat "no anirà bé". "Barcelona necessita un nou lideratge, i es necessita fer una nova gestió. Perquè aquesta ciutat no funciona", ha remarcat l'exalcalde, que ha indicat que la ciutat està "bruta" i que existeix percepció d'inseguretat. "I la mobilitat és un problema per als ciutadans: era un problema que no hi era, en aquesta ciutat", ha ressaltat Trias, que ha reclamat sortir a guanyar. "I us asseguro que guanyarem", ha remarcat l'exalcalde.
 

"Només et demano que guanyis"

Puigdemont, en un vídeo gravat, ha indicat que només ha demanat una cosa a Trias: "Guanyar". "Només et demano que guanyis", ha remarcat en un vídeo gravat des de l'exili. També ha posat de manifest que l'exalcalde es va posar al capdavant, temporalment, de la llista de Junts a Europa quan es va impedir, també temporalment, que Puigdemont fos candidat. "Tu hi has estat sempre, i això també es va veure quan eres alcalde", ha assenyalat el líder moral de Junts, que ha indicat que "molta gent" té ganes de "girar full", de "tenir autoestima" a Barcelona, i que té ganes de "mirar al futur" per "liderar" el país. "I també es vol reparar un error històric: se saben els efectes de les clavegueres", ha indicat, sobre l'episodi que va afectar l'exalcalde amb un compte fals a Suïssa. "Una qüestió immoral", ha remarcat el dirigent independentista.