Villarejo assenyala Rajoy i Fernández Díaz per l'operació Catalunya

L'excomissari assegura que rebia ordres de la cúpula política i policial del ministeri de l'Interior i que María Dolores de Cospedal també "col·laborava" en la trama contra l'independentisme

L'excomissari José Manuel Villarejo, aquest dimecres al Congrés
L'excomissari José Manuel Villarejo, aquest dimecres al Congrés | Nació
10 de maig del 2023
Actualitzat a les 20:45h
Dia fort aquest dimecres a la comissió d'investigació del Congrés sobre l'operació Catalunya. L'excomissari José Manuel Villarejo ha comparegut a la cambra baixa i ha acusat directament Mariano Rajoy i Jorge Fernández Díaz d'estar a la cúpula d'aquesta trama contra l'independentisme. Ha dit que qui dissenya, prepara i estructura la trama és el Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI). "L'operació Catalunya és una de les moltes operacions en què jo, com a agent d'intel·ligència, vaig treballar per al govern de torn, i que tractava d'una part d'Espanya mantingués la possibilitat d'independitzar-se", ha detallat. Ha assegurat que es dissenya des de la presidència del govern espanyol -amb Mariano Rajoy-, que la tira endavant la vicepresidència -amb Soraya Sáenz de Santamaría- i que la Policia Nacional, Guàrdia Civil i el CNI tenien les seves responsabilitats concretes.

Villarejo ha detallat reunions amb María Dolores de Cospedal, que aleshores era secretària general del PP, i que col·laborava en l'operació Catalunya. De tota manera, no s'ha mostrat sorprès pel fet que no estigui imputada per aquests fets. L'excomissari no ha concretat si va parlar amb Rajoy. Les ordres que arribaven des del Ministeri d'Interior, amb Jorge Fernández Díaz. De fet, Villarejo ha detallat que les ordres arribaven "des del ministre cap avall". "Era el ministre directament qui em deia què havia de fer", ha assenyalat. En aquest sentit, ha recordat que en la causa Kitchen li demanen més anys a ell com a excomissari que no pas al ministre. "Sembla com si jo manés al ministre. Tinc sentit de l'humor, però els fiscals s'ho haurien de fer mirar", ha ironitzat. També donaven ordres el secretari d'Estat, Francisco Martínez, i els màxims responsables del Cos Nacional de la Policia, el director i el director adjunt operatiu (DAO).

L'excomissari ha afirmat que el CNI tenia relacions amb alguns dirigents catalans, seguint el disseny que havia fet Sáenz de Santamaría. "S'acostaven més a Unió, a Duran i Lleida, per exemple, que tenia fins i tot passaport diplomàtic i no es controlava quan entrava i sortia", ha afirmat, a preguntes del portaveu d'ERC, Gabriel Rufián. Villarejo ha dit també que, quan el PP va guanyar per majoria absoluta el 2011, alguns empresaris es van queixar perquè CiU havia passat de demanar el 3% de comissió al 7% per obra pública. "Deien que s'havia de preparar la independència", ha detallat. Qui feia això? "L'entorn del clan Pujol, que era qui continuava sent el líder espiritual; Artur Mas era un delegat del senyor Pujol, perquè qui havia de ser el successor era Oriol Pujol", ha dit. Amb tot, ha afirmat que el president Pujol "no era el més independentista".

El policia ha reconegut que amb l'operació Catalunya es van fer "coses xungues". "Era més important pressionar Catalunya perquè deixés de tal, i no es va alertar del risc que hi havia d'atemptat", ha dit. Ha afirmat que el 2015 ell va rebre una informació sobre un imam que havia estat a Bèlgica i que "treballava pel CNI però en realitat treballava per altres interessos". "Quan va arribar aquesta informació, la van llençar a la brossa", ha dit, i ha insistit que quan va arribar l'atemptat ell va dir que "ja ho havia avisat". "El CNI no volia perpetrar un atemptat, però podria haver dedicat més temps per evitar-ho", ha ressaltat. D'aquí, ha passat a parlar de les càrregues policials de l'1-O, i ha dit que van ser un error perquè eren ciutadans que "volien votar".

Enfocant el tema de la comissió -l'operació Catalunya-, Villarejo ha dit que el govern espanyol va enviar personal d'Interior per pressionar les autoritats andorranes per accedir a la informació bancària de dirigents catalans. Aquesta operació va canviar quan van trobar un compte bancari de Juan Carlos I? "No vulgui que quan surti de qui em posin les manilles i no surti d'Estremera", ha respost el comissari, a preguntes de Rufián. Tem per la seva vida? L'excomissari ha assegurat que a la presó el van intentar enverinar però es van esquivar amb la dosi, i ha aprofitat per reiterar que el PSOE és "molt més seriós" i que hi ha treballat molt millor que amb el PP. 
 

Enriquiment amb fons "superreservats"

Villarejo ha fet una defensa de la corona com a "institució fonamental de l'Estat" i que cal "corregir" els seus "errors". Ha afirmat que l'exdirector del CNI Sanz Roldán viatja regularment a Abu Dabi per reunir-se amb Juan Carlos per parlar de comptes opacs. "Dins dels fons reservats del CNI existeixen fons encara més reservats per operacions que són inconfessables", ha detallat. Van servir per enriquir-se? "Aquesta és una de les raons per les quals vaig acabar empresonat, perquè vaig tocar el tema dels diners i de les informacions classificades", ha dit. Ha posat d'exemple que dels pagaments que es fan a terroristes que han segrestat ciutadans espanyols, la meitat es perden pel camí. "Desapareixen, s'utilitzen...", ha dit, i ha insistit que ell va dir que tot això s'havia de corregir. "Jo he estat més observador que protagonista", ha insistit, per intentar treure pes a les seves actuacions, bona part de les quals estan judicialitzades.

L'excomissari ha detallat la seva feina en els contactes amb les autoritats andorranes per obtenir informació bancària sobre dirigents catalans, com Jordi Pujol i la seva família, o Artur Mas. Ha afirmat que volia fer una llista dels líders independentistes que tenien comptes a Andorra, però se'l va "boicotejar". Durant la compareixença, ha protagonitzat un enfrontament amb el portaveu d'Unides Podem, Pablo Echenique, i ha constatat que l'organització que liderava Pablo Iglesias "ha topat amb la realitat" i ha vist que no es pot enfrontar "a determinats poders". Villarejo ha detallat reunions "molt interessants" amb el periodista Antonio García Ferreras. "No tinc mal opinió sobre ell, encara que ell em negui com tots els Judes que he conegut", ha afirmat, i ha recordat que li deu un dinar.
 

"Votaré Pedro Sánchez; és el meu ídol"

El PP ha intentat girar contra el PSOE la comissió d'investigació, i ha preguntat a Villarejo per les converses amb Rubalcaba i dirigents socialistes. "Si arribo viu al desembre votaré Pedro Sánchez, és el president més valent que he conegut", ha afirmat, a preguntes del portaveu dels populars, en relació amb la decisió de cessar l'exdirector del CNI, Félix Sanz Roldán, enemic de Villarejo. "És el meu ídol", ha reblat. L'excomissari ha reconegut que durant molt temps es va voler protegir el "clan Pujol". "Pujol deia que no era independentista, sinó nacionalista, i es va empassar el GAL, el Faisán, i ho podia haver utilitzat", ha recordat. Per això, ha detallat que el PSOE volia tenir "cert control" sobre Pujol, però no molestar-lo "en excés". La cúpula del PSOE sabia que existien aquests controls sobre l'expresident de la Generalitat, però en aquell moment "no convenia judicialitzar el tema". "Això es traslladava al ministeri de l'Interior de Rubalcaba, però no em vaig reunir mai amb Zapatero", ha dit.