Inquietud a Blanquerna per les denúncies a un professor acusat d'assetjament sexual

Els estudiants es conjuren per mantenir tota la informació relacionada amb el cas portes endins per por a possibles represàlies; dos alumnes parlen amb Nació des de la protecció de l'anonimat: "Fa anys que saben com és i mai ha passat res"

Maria Rabella / Irene Montagut
11 de maig del 2023
Actualitzat el 16 de maig a les 9:07h
La biblioteca de la Facultat de Comunicacions i Relacions Internacionals Blanquerna
La biblioteca de la Facultat de Comunicacions i Relacions Internacionals Blanquerna | Blanquerna FCRI
La Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna, adscrita a la Universitat Ramon Llull, viu aquesta setmana un episodi de tensió entre els estudiants i l'equip directiu. Un professor va ser denunciat per assetjament sexual el setembre passat per una alumna, tal com ha confirmat el degà de la Facultat, Josep Lluís Micó, a Nació aquesta mateixa setmana. La queixa es va fer mitjançant la mediadora del centre i va obligar a activar el protocol d'assetjament sexual de l'entitat. 

"Els fets eren prou greus per activar una investigació", detalla Micó. Així, sempre seguint els documents de referència -el protocol d'assetjament sexual i el règim disciplinari de Blanquerna-, el degà va sancionar-lo com pertocava. De fet, així ho detalla un comunicat difós per la universitat aquest dimarts: "L'acusat havia incomplert el règim disciplinari de Blanquerna". Tot i no detallar en què consisteix la sanció, Micó assegura que aquesta ja s'ha complert i, per tant, el professor pot tornar a les aules. Aquest dimecres al vespre, però, se'l va torna a apartar cautelarment.

Delegats de tots els cursos i màsters, el coordinador de màsters, el degà i la mediadora -la persona que, a partir d'ara, serà el punt de contacte de referència en successos relacionats- s'han reunit per tractar les novetats en el cas. I és que almenys quatre noies més han denunciat el docent. La voluntat "explícita" de Micó és que "la convivència a la Facultat tingui la màxima qualitat possible", però a hores d'ara el cert és que s'amunteguen damunt la seva taula les acusacions i proves que incriminen el seu treballador. 

De la nova trobada se n'ha derivat l'obertura d'una sola investigació per acumular totes les denúncies d'assetjament contra el professor que, de moment, no tornarà a les aules fins que acabi aquesta prospecció de dades. A més a més, la universitat obre la porta a acomiadar-lo i promet, en un nou comunicat, ser "àgil" en la instrucció. A iniciativa dels representants estudiantils, també crearà un punt lila a la Facultat que, això sí, no té data d'estrena, tot i el nerviosisme dels alumnes que, malgrat tot, no en tenen prou i es manifestaran dimarts que ve per exigir el cap del presumpte assetjador. "És com si ens haguessin fet una roda de premsa. Volem accions a banda de paraules", defensen.
 

"Volen evitar un Me Too"

"Jo ara mateix no t’hauria d’estar explicant res", diu, amb un fil de veu, una alumna del centre a aquest diari. L'hermetisme sobre allò que "fa temps que passa" amb el professor és pràcticament total entre els estudiants, que s'han promès els uns als altres que no diran res sobre el tema fora de la universitat, i ni molt menys als mitjans de comunicació. Per això, estan molestos amb el fet que el cas de presumpte abús sexual hagi vist la llum. Ells voldrien lluitar la batalla contra el docent pel seu compte, però ara es debaten entre els que volen continuar fent com si no hagués passat res de portes enfora i els que creuen que el ressò que pugui fer la premsa és important. "No volem que la universitat es posi en contra nostra", argumenta l'alumna que ha accedit a parlar anònimament amb Nació. Un altre estudiant, present en l'última reunió amb la direcció, ajuda a entendre en declaracions a aquest diari el temor de la seva companya: "La sensació és que a Blanquerna no està agradant el ressò mediàtic. Volen evitar un Me Too".

Més enllà de les quatre denúncies oficials admeses per la Facultat, podrien haver-hi moltes més. El docent tenia un modus operandi molt clar. La mateixa alumna que conversa amb Nació l'ha viscut en primera persona. Seguia a Instagram totes les noies que li semblaven interessants i els comentava publicacions, reaccionava a històries amb icones de foc i "interactuava amb tu en persona i a les xarxes buscant punts en comú". L'estudiant pot confirmar que a dues amigues seves els va fer el mateix. "Així que ves a saber a quantes més n'hi ha", apunta. Ella, però, no ha facilitat cap prova als responsables del centre perquè quan el va deixar de tenir de professor, el va bloquejar. "No vull veure'm en cap sidral. Evidentment, vull que el facin fora, però me'n vull mantenir al marge", detalla, atemorida per les possibles conseqüències.

A més, l'alumna precisa com eren les seves classes: "Em semblava un professor collonut. Ho feia diferent de la resta i era l'única assignatura que no se't feia bola. Era més un amic que un professor, però sí que és cert que era una mica estrany... Sempre anava vestit de qualsevol manera, amb gorres estranyes i collarets. Però, al final, cadascú té els seus gustos". Tot i que ella no ho ha vist en primera persona, en la denúncia de la presumpta víctima d'assetjament sexual s'explica que el docent fumava i oferia marihuana als estudiants durant les seves classes que, a vegades, es feien fora de les instal·lacions de Blanquerna.
 

"Exigim transparència"

Ara, els alumnes estan enfadats perquè, asseguren, fa temps que, tot i que la Facultat ho nega i acusa els mitjans de fer-la massa grossa, la direcció coneix les pràctiques i manera de ser del seu treballador i "mai ha passat res". El seu enuig és encara més gran perquè afirmen que aquest no és el primer cas d'assetjament sexual. Parlen d'un tema estructural i denuncien que el centre sempre actua de la mateixa manera: no els dona detalls del que passa, aparten durant una temporada un treballador i després torna com si res. "Exigim transparència", clamen alumnes a aquest diari. "Sabem que part del que passa és confidencial, però volem una mínima explicació. Blanquerna està fallant a la seva gent, s'ha de posicionar clarament amb les víctimes", argumenten. Els alumnes no volen que la prioritat del centre sigui "preservar el seu honor i rentar la seva imatge". 

A banda de l'assetjament telefònic i els comentaris sexuals inapropiats que el professor que ara està en el punt de mira hauria proferit a diverses estudiants, l'alumna que parla amb Nació assegura que també hi va haver "contacte físic" amb més d'una noia. "Hi ha fotos que ho demostren", argumenta. "Que un professor i una alumna facin el que els dona la gana no té res de dolent, sempre que tu vulguis fer-ho i ho consenteixis. Però en el moment en què hi ha intimidació, s'ha comès un delicte", etziba, contundent. "La universitat no és que ho oculti o ho negui, però no fa res al respecte i aquí sí que té una mica de culpa", conclou.
Arxivat a