Anar o no anar a El Kubo? La desocupació divideix la dreta espanyola

Ciutadans convoca concentracions a la Bonanova mentre que el PP se'n desmarca i ho converteix en un senyal de moderació

Anna Grau i altres membres de Ciutadans davant El Kubo.
Anna Grau i altres membres de Ciutadans davant El Kubo. | Cs
10 de maig del 2023
Actualitzat el 16 de maig a les 20:43h

Ciutadans creu haver olorat sang electoral en el tema de l'okupació il·legal d'immobles de cara a les municipals de Barcelona i està disposada a extreure'n tot el rèdit polític que pugui. La situació de dos immobles de la plaça de la Bonanova, El Kubo i La Ruïna, okupats il·legalment des de fa 14 anys i pendents d'una ordre judicial de desocupació que pot ser imminent, ha estat aprofitada pel partit taronja i altres formacions de la dreta espanyola per fer de la lluita contra els okupes gairebé el centre del seu missatge electoral en aquestes municipals. Ciutadans -i també Vox- volen treure profit del clima de tensió entorn El Kubo que aquest dijous viurà una altra jornada crispada. El moviment Desokupa ha anunciat que es presentarà a la Bonanova amb actitud de desallotjament. Els Mossos ja han advertit que ho impediran. Només Vox ha anunciat que demà hi anirà.

L'alcaldable de Ciutadans, Anna Grau, va llançar fa unes setmanes la iniciativa de fer una "Meridiana" de signe contrari, fent una crida a la resta d'alcaldables perquè es plantessin amb ella cada dimarts just davant dels edificis okupats, com a senyal de protesta per l'okupació i en suport dels veïns que reclamen el desallotjament de tots dos immobles. Però tan sols un altre alcaldable, Gonzalo de Oro, de Vox, s'ha afegit a les concentracions a la Bonanova. El discurs de Grau sobre aquest tema s'ha anat endurint. En resposta a preguntes d'activistes socials, ja va voler deixar clar que estava per una política de "zero okupació".  


No rebaixar el to

Grau no pensa rebaixar el to del seu discurs antiokupa. Des que va anunciar que es plantaria cada dimarts a la Bonanova ha rebut alguns missatges de famílies que han tingut problemes amb okupes. El darrer ha estat el d'un matrimoni de la Barceloneta que fa uns dies li va explicar que va estar a punt de patir una okupació il·legal del seu domicili. "Quan fem aquest tipus d'actes i rebem missatges encoratjant-nos vol dir que ho estem fent bé", explicava Grau aquest dimecres.

Precisament en l'acte de presentació del cartell -amb tors nu- i del lema electoral, Allibera't, ha tornat amb el tema dels okupes, exigint assegurant que no donarà "ni un duro en subvencionar okupes" i comprometent-se a crear una unitat especialitzada en antiokupació a la Guàrdia Urbana. Pel que es veu, una de les forces de les quals s'ha d'alliberar Barcelona és dels okupes.


El PP, buscant una antiokupació moderada

Aquesta decisió ha servit també perquè el Partit Popular hagi fet de la seva actitud davant El Kubo una mostra d'una línia diferent a la de Ciutadans. El tema va ser debatut en el nucli dur del partit i va ser una decisió molt personal del candidat, Daniel Sirera, la de no afegir-se a les concentracions, que consideren pròpies de "partits no seriosos". El PP vol escenificar al màxim en aquesta campanya que és un partit de govern i les paraules "moderació" i "assenyat" predominaran en el seu llenguatge..

Des del PP no han suavitzat el to contra les okupacions il·legals. De fet, els atacs contra el govern d'Ada Colau per una suposada tolerància de l'Ajuntament envers els okupes han estat constants en el mandat que s'acaba i formen part també del discurs de Sirera. Però el candidat ha aprofitat el que al PP veuen com una sobreactuació de Ciutadans i Vox per marcar distàncies i buscar situar-se més en el carril central de la política catalana. 

Dilluns passat, Sirera escrivia a Colau per reclamar que fes de mediadora amb els propietaris d'El Kubo i La Ruïna i amb els dos jutjats que estan intervenint en el procés de desallotjament per agilitzar-ho l'abans possible. Sirera denunciava la suposada "inacció" del govern municipal davant actituds hostils dels okupes dels edificis envers alguns veïns. 

Ja en la presentació de la seva candidatura, Sirera va destacar com a mesura programàtica l'oposició a que els okupes s'empadronin en les cases on s'han instal·lat. Va recordar que el PP va presentar en dues ocasions una proposta al Congrés dels Diputats per desallotjar en 24 hores un immoble ocupat de forma il·legal. Valents, per la seva banda, tot i el seu discurs també bel·ligerant contra les okupacions, no ha fet acte de presència a la Bonanova.