Xavi calma la set de títols del Barça: així s'ha llaurat una Lliga entre turbulències

Els blaugrana guanyen el 27è campionat domèstic per trencar tres anys de desencisos en un curs marcat per la crisi econòmica i les polèmiques extraesportives

Aficionats del Barça celebrant el títol de lliga a Canaletes
Aficionats del Barça celebrant el títol de lliga a Canaletes | Lorena Sopena / Europa Press
14 de maig del 2023
Actualitzat el 15 de maig a les 11:09h
El Barça ha recuperat el tron de la Lliga després de tres anys sense fer-ho, i superant així, d'alguna manera, la crisi que persegueix el club des dels últims dies de Josep Maria Bartomeu al capdavant de la presidència. Xavi Hernández ha silenciat els detractors amb el 27è trofeu del campionat domèstic, un triomf llaurat gràcies al domini exercit després del Mundial de Qatar. El tècnic de Terrassa ha aconseguit que la plantilla s'aïllés de la situació extraesportiva, marcada per la crisi econòmica que pateix el club i el dany reputacional vinculat al cas Negreira.

Després d'una primera temporada a la banqueta del Barça sense massa marge de moviment -Ronald Koeman va deixar l'equip a punt de ser eliminat de la Champions League i fora de llocs europeus-, el tècnic blaugrana ha aconseguit afermar el projecte. Xavi ha sabut adaptar la seva idea de joc a les circumstàncies del moment, amb l'explotació dels recursos d'una plantilla molt superior a la que es va trobar quan va arribar al Camp Nou des de terres qatarianes.

La gestió del mercat estival per part de la junta de Joan Laporta -amb l'activació de les famoses palanques- ha estat clau en la temporada del Barça, que també ha recollit una Supercopa d'Espanya guanyada al Reial Madrid amb un domini incontestable. Les incorporacions de Robert Lewandowski i Raphinha han estat dues de les peces claus en la consecució de la Lliga. El polonès, de més a menys; el brasiler, de menys a més, però agafant un rol protagonista quan no hi ha estat Ousmane Dembélé.

A tot això, cal sumar-li la consolidació de molts futbolistes que han passat de promeses a estrelles destacant especialment a Ronald Araújo, amo i senyor de la defensa del Barça menys golejada de la història -per ara, només 11 gols encaixats en tot el campionat-; i altres productes de la Masia, com Gavi o Alejandro Balde. Les notes negatives de la temporada han estat les eliminacions europees -primer a la Champions i després a l'Europa League- i la desfeta a les semifinals de la Copa del Rei contra el Reial Madrid al Camp Nou, en un duel marcat per les baixes. Precisament, millorar l'aspecte físic és una de les carpetes pendents de l'equip tècnic. En el tram final de la temporada no s'ha pogut comptar amb peces tan importants com Pedri, Dembélé o Frenkie de Jong.
 

Del cas Negreira a la Champions

Però el verdader mèrit de Xavi, més enllà de sumar més punts que la resta, també ha estat evitar que el cas Negreira afectés la dinàmica del vestidor. Els pagaments a l'exvicepresident dels àrbitres han protagonitzat les portades d'aquí i d'allà durant els últims mesos i, des de Madrid, s'ha vist com l'oportunitat de donar la puntada definitiva a la delicada situació econòmica que viu el club.

Un cop la Lliga ha tornat a les vitrines del Camp Nou, el repte de Xavi és ampliar objectius. Un cop tot sembla indicar que la UEFA encara no decidirà sobre el cas Negreira, després que Laporta calmés el seu president, AleksanderČeferin,el Barça necessita tornar a lluitar per la Champions, també per exigències econòmiques. La mala fortuna no pot tornar a ser una excusa. I molt més en la pròxima edició, que el Barça partirà per primer cop en quatre anys amb els campions de la resta de lligues i evitarà un bon munt de rivals de gran envergadura.
 

Sense Alemany... i amb Messi?

Però, per això, a ningú se li escapa que calen reforços. L'onze titular, sense ningú lesionat, és dels millors d'Europa -a partir de l'any que ve, sense Sergio Busquets-, però aquesta temporada ha estat una demostració que l'equip troba a faltar el fons de banqueta que tenen altres gegants d'Europa. El club haurà de fer un bon mercat estival sabent que s'acomiada una peça clau fins ara en la direcció esportiva del club: Mateu Alemany. Per a molts, el cap pensant de la creació d'aquest nou Barça, que ha decidit finalitzar la relació amb el club al final de curs i fitxar per l'Aston Villa, tot i que s'ha compromès a completar el mercat d'estiu.

Si bé s'al·leguen motius personals, Alemany no era partidari del retorn de Leo Messi, la gran patata calenta d'aquest estiu a can Barça. Sobre la decisió de l'argentí girarà qualsevol planificació esportiva: si es torna a vestir de blaugrana, el club haurà de vendre, fins i tot jugadors importants. Si Messi accepta altres ofertes, les portes de sortida d'alguns futbolistes es tancaran. De nou, equilibris per garantir la supervivència d'un projecte que ha de funcionar a llarg termini, però també de manera immediata.