La Junta Electoral obliga TV3 a entrevistar la CUP i Vox, però no a incloure'ls al debat de Barcelona

Els anticapitalistes no tenen representació a la ciutat comtal ni a Lleida, però al·leguen que cal tenir en compte que sí que en tenen al Parlament i al Congrés. Vox està en la mateixa situació a totes les capitals de província

Basha Changue i Rubén Cobo, els candidats de la CUP a Barcelona i Lleida
Basha Changue i Rubén Cobo, els candidats de la CUP a Barcelona i Lleida | Nació
10 de maig del 2023
Actualitzat el 14 de maig a les 23:54h
La Junta Electoral Provincial de Barcelona, segons ha pogut saber Nació, ha donat la raó a mitges a la CUP sobre el recurs demanant que es rectifiqui el pla de cobertura de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) per les eleccions municipals del 28 de maig, que els exclou -com també a Vox- dels debats electorals a la ciutat comtal perquè no tenen representació a l'Ajuntament. Als anticapitalistes els passa el mateix a Lleida, on la Junta Electoral encara no s'ha pronunciat, i al·leguen que la representació que sí que tenen al Parlament de Catalunya i al Congrés dels Diputats, amb nou i dues cadires respectivament, és motiu suficient perquè hi puguin ser presents. El partit d'extrema dreta es troba en aquesta situació a totes les capitals de província. Ara, l'organisme que arbitra a Barcelona ha determinat que tot i que els alcaldables de les dues formacions no poden ser-hi als debats, la radiotelevisió pública catalana sí que els ha d'entrevistar.

El diputat de la CUP i membre de la Comissió de Control de l’Actuació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals Xavier Pellicer, ha denunciat el "control polític al que està sotmesa la CCMA" i ha destacat que el pla de cobertura ha estat registrat "sorprenentment" a dos dies de l’inici de la campanya electoral. Els anticapitalistes titllen la situació d'"escandalosa" i acusen la CCMA de no garantir els principis de pluralitat política i social, igualtat, proporcionalitat i neutralitat informativa amb el pla de cobertura aprovat, que tampoc preveu entrevistes als seus candidats a Barcelona i Lleida i, segons valoren, "redueix el seguiment de les campanyes al mínim".

En les darreres eleccions al Parlament, Junts i Vox es van trobar amb la mateixa situació, ja que el PDECat disposava dels drets electorals de CiU i eren els primers comicis en què es presentava el partit d'extrema dreta. En aquella ocasió, el consell de govern de la CCMA, encarregat de l'elaboració del pla de cobertura i aleshores presidit per un conseller a proposta de Junts, va decidir incloure les dues formacions als debats. Enguany, però, el PSC, ERC i Junts han optat per deixar fora la CUP. Si la Junta Electoral donés la raó a la CUP, els mitjans públics també haurien de convidar Vox als debats, atès que, com els anticapitalistes, tenen presència al Parlament (12 escons) i al Congrés (52 escons).

Amb tot, TV3 i Catalunya Ràdio no són les úniques que han deixat la CUP fora del seu debat electoral. Per això, la formació també ha presentat recursos contra els plans de cobertura de RTVE i de betevé. De la mateixa manera, l'ACN i l'agència EFE tampoc els han incorporat en la seva planificació de rodes de premsa als alcaldables a Barcelona i Lleida.
 

Pla de cobertura de la CCMA per les eleccions del 28M by edicio naciodigital on Scribd