Junts no resol la investigació sobre Joana Masdeu, el compte «fake» proper a Borràs

Nació va acreditar que l'usuari de Twitter creat per defensar el diputat Francesc de Dalmases i la presidenta del partit estava vinculat al seu col·laborador Rai López Calvet

Rai López Calvet, Francesc de Dalmases, Laura Borràs i David Torrents en un sopar a Badalona en la vigília de l'1-O de 2022.
Rai López Calvet, Francesc de Dalmases, Laura Borràs i David Torrents en un sopar a Badalona en la vigília de l'1-O de 2022. | @lauraborras
08 de maig del 2023
Actualitzat a les 20:51h
El cas Joana Masdeu queda, per ara, en l'anonimat. Junts ha arxivat aquest dilluns la investigació interna sobre el compte de Twitter de Joana Masdeu, un usuari fals que es feia passar per una periodista parlamentària l'octubre passat. Amb aquest perfil es va defensar el diputat Francesc de Dalmases i la presidenta del partit, Laura Borràs, després que sortís a la llum un episodi intimidatori de De Dalmases a una periodista del FAQS de TV3. Tal com va poder acreditar Nació el mateix dia que va aparèixer Joana Masdeu a Twitter, el telèfon vinculat al perfil era el del col·laborador de la presidenta de la formació Rai López Calvet, també conseller nacional de Junts i membre electe de l'Assemblea de Representants del Consell de la República.

Segons l'informe elaborat per la comissió de garanties de Junts -presidida per Magda Oranich- a què ha tingut accés El Periódico, no es pot demostrar que Rai López sigui l'autor real dels atacs externs i interns fets des del perfil de Joana Masdeu. L'informe no ha pogut vincular el compte amb el militant de Junts perquè aquest va esborrar totes les seves possibles relacions digitals amb el perfil. A més, el document també reclama protocols interns al partit per evitar que atacs d'aquest tipus sota l'anonimat a les xarxes socials -és conegut que hi ha altres comptes anònims a Twitter relacionats amb el partit- no quedin impunes.

El portaveu del partit, Josep Rius, s'ha limitat a firmar que "no és una qüestió que de la qual l'executiva hagi pres una decisió definitiva. Quan tinguem més informació la traslladarem", ha dit a El Periódico, preguntat per la resolució. Ara bé, cal tenir en compte que només la col·laboració de Twitter podria ajudar a comprovar que el telèfon mòbil vinculat al perfil era el de Rai López Calvet.

La repercussió del cas va ser tal que fins i tot l'exsecretari general de Junts Jordi Sànchez va qüestionar la veracitat del perfil, abans que aquest fos tancat voluntàriament, que no censurat per l'aplicació. Sànchez va insinuar que era "un perfil inventat per difamar" i apuntar persones com Albert Batet. "No m’ho crec. La política no es pot fer així. M’ofereixo on i quan vulguis perquè m’entrevistis i portis proves d’on, quan i a qui he amenaçat i insultat", va respondre en un dels tuits Sànchez.