Junts es presenta com a antídot contra la «incompetència» d'ERC i el «sucursalisme» del PSC

El portaveu de la formació, Josep Rius, demana que hi hagi més "responsabilitats polítiques" pel caos en les oposicions, resolt amb la destitució d'una directora general i la repetició de les proves

Josep Rius, en roda de premsa.
Josep Rius, en roda de premsa. | Junts
08 de maig del 2023
Actualitzat a les 14:31h

"ERC està instal·lada en la incompetència institucional, i el PSC vol convertir les municipals en una primera volta de les eleccions espanyoles. Junts és garantia de bon govern", ha assenyalat aquest dilluns Josep Rius, portaveu de la formació que lideren Laura Borràs i Jordi Turull, en la roda de premsa posterior a l'executiva del partit. Rius ha incidit en la idea que cal refer la confiança de la Generalitat després del "desgavell" de les oposicions, tasca que hauria de requerir "responsabilitats polítiques de debò" i no "caps de turc". Una manera d'apuntar cap a la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, i de criticar que només s'hagi destituït l'anterior directora general de Funció Pública, Marta Martorell, pel caos en els exàmens. Pel que fa al PSC, Rius els ha acusat de tenir una visió "sucursalista" de Catalunya.

També els ha criticat com a "responsables", juntament amb els comuns, del "desgavell a Rodalies", del qual ERC no n'és "aliena" perquè és "col·laboradora necessària" a l'hora d'aprovar els pressupostos generals de l'Estat. La setmana passada, Junts ja va indicar que els republicans han posat la "catifa vermella" als socialistes, i que això forma part del substrat de problemes que encadena la xarxa de Rodalies en els últims mesos. La línia R2 Sud de Rodalies va registrar fins a 148 incidents durant tot el 2022. Aquesta xifra equival a pràcticament una incidència cada tres dies. Les dades han estat publicades aquest mateix dilluns a eldiario.es després de realitzar una petició de transparència a Adif. Totes aquestes incidències són considerades com a significatives o greus, fet que van provocar almenys 100 minuts de retard en un o diversos trens. No queden registrades aquelles incidències o retards menors.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, acompanyat del conseller Juli Fernàndez, ha culpat l'Estat de la situació perquè fa "dècades" que s'incompleix en matèria d'inversions, i ha constatat que les Rodalies no han estat una "prioritat política" pels governs espanyols dels últims anys, ja siguin del PP o del PSOE, actualment a la Moncloa i amb qui ERC col·labora activament al Congrés dels Diputats, com demostren tres pressupostos consecutius. Aragonès ha fet aquestes declaracions des de Gavà, epicentre de les incidències dels últims dies. Les Rodalies s'han convertit en munició electoral, i Junts aspira a aprofitar-ho contra ERC i el PSC.