La CUP recupera Anna Gabriel per tornar a l'Ajuntament de Barcelona

Els anticapitalistes iniciaran la campanya a Nou Barris i l'acabaran al Poblenou; reclamen a la resta de formacions que facin públic el seu pressupost per la cursa electoral

Anna Gabriel, en una imatge d'arxiu.
Anna Gabriel, en una imatge d'arxiu. | Adrià Costa
05 de maig del 2023
Actualitzat el 08 de maig a les 18:45h

Les eleccions municipals a Barcelona, ajustadíssimes pel fort empat entre quatre candidats -Ada Colau, Jaume Collboni, Xavier Trias i Ernest Maragall- que podrien arribar a l'alcaldia, són una incògnita també pels partits que històricament han tingut menys presència. Un d'ells és la CUP, que l'any 2019 no va aconseguir entrar al consistori barceloní. Aspira a recuperar presentació amb la candidatura de Basha Changue, i durant la campanya també hi tindrà una important presència l'exdiputada cupaire Anna Gabriel, que ha viscut els últims anys a l'exili pels preparatius de l'1-O. Serà present a diversos actes de campanya, com també hi seran altres exdirigents de la CUP coneguts com David Fernández.

Després de gairebé cinc anys a Ginebra, Gabriel va tornar a l'estat espanyol el passat 19 de juliol, personant-se voluntàriament al Tribunal Suprem. De fet, una de les persones que més ha estat al seu costat durant tot aquest temps d'exili i a l'hora d'ajudar-la amb el seu retorn ha estat Fernández. Tots dos exdiputats van tancar la llista de la CUP a les eleccions del 14-F al Parlament de Catalunya. En aquesta ocasió, Fernández tanca la llista de la formació dels cupaires a Sabadell: la Crida. També Gabriel s'ha deixat veure donant suport a la formació dels anticapitalistes a Sallent, Fem Poble

Més enllà d'aquests noms coneguts entre les files cupaires, també participaran en la campanya de Barcelona diputats actuals, càrrecs electes d'altres poblacions i caps de llista de l'àrea metropolitana de Barcelona. El primer acte de campanya serà el dijous 11 de maig amb una trobada amb la militància a la plaça de la República, al districte de Nou Barris, on resideix Changue, amb un sopar popular i una enganxada de cartells. 

La campanya continuarà amb actes a diferents barris de Barcelona, on s'incorporaran els imputs de la campanya que se centren en la defensa dels serveis públics, l'habitatge, la independència, el català o els drets. L'acte central de la CUP en l'àmbit nacional serà el dissabte 20 de maig, i se celebrarà simultàniament a Barcelona i Palma -on els anticapitalistes presenten llista per primera vegada-. A Barcelona, se celebrarà a la plaça Can Fabra, al districte de Sant Andreu. L'acte final de campanya serà a la plaça Can Saladrigas del Poblenou el dijous 25 de maig.

Una de les peticions de la CUP a les portes de l'inici de la campanya és que tots els partits i candidatures que concorren a les municipals de Barcelona que facin públic el seu pressupost de campanya abans que comenci. Creuen que és "indispensable" per garantir la transparència i explicar als veïns a què es destina els diners dels partits.