Camí del 28-M: què hi ha en joc a l'Hospitalet de Llobregat?

L'alcaldessa socialista Núria Marín busca revalidar la majoria absoluta de fa quatre anys després d'una legislatura marcada pel cas del Consell Esportiu

Façana de l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat, en una imatge d'arxiu
Façana de l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat, en una imatge d'arxiu | ACN / Àlex Recolons
05 de maig del 2023
Actualitzat a les 16:26h

El 28-M no es preveu amb grans sorpreses a l'Hospitalet de Llobregat. La segona ciutat més poblada de Catalunya viurà unes eleccions municipalsque, si no hi ha cap hecatombe, vencerà l'alcaldessa del PSCNúria Marín, en un dels grans feus històrics dels socialistes al cinturó metropolità. L'única incògnita és si Marín aconseguirà revalidar la majoria absoluta de fa quatre anys o si haurà de teixir aliances per conformar el pròxim executiu municipal.
 

Qui és l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat i com aspira a ser reelegida?

Núria Marín és l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat des del 2008 i res fa pensar que el seu mandat no s'allargui per als pròxims quatre anys. Regidora des del 1995, va agafar el relleu de Celestino Corbacho el 2008, i des de llavors ha vençut en tres comicis consecutius -2011, 2015 i 2019- aconseguint la majoria absoluta en l'última votació. Reforçada per l'arxivament de la investigació del cas del Consell Esportiu, aspira a ser reelegida reivindicant la seva innocència i l'obra de govern d'aquesta legislatura.
 

Quins són els principals aspirants a rellevar Marín?

Si bé la victòria de Marín sembla més que clara, la competició ha crescut per a les eleccions del 28-M, amb un antic company de partit com a principal rival. Jaume Graells, exregidor del PSC que va denunciar les presumptes irregularitats en el cas del Consell Esportiu, serà el candidat d'ERC a l'alcaldia. Pel que fa a la resta de candidats, Ciutadans repeteix amb Miguel García i el PP fa el mateix amb Sonia Esplugas, mentre que els comuns estrenen aspirant amb Manuel Domínguez.

Quins seran els grans debats en la campanya a l'Hospitalet de Llobregat?

Els grans debats respecte a les últimes campanyes persisteixen: la seguretat i la neteja de la ciutat segueixen sent les dues principals preocupacions dels veïns, tal com marquen els últims baròmetres de l'Ajuntament. A banda, els pròxims quatre anys estaran marcats a l'Hospitalet pel soterrament de les vies i pel macroprojecte al voltant de la Gran Via, on es preveu la construcció d'un parc biomèdic que sigui dels més importants d'Europa i que generi 50.000 llocs de treball. Tot això, també obrirà un debat sobre el model de ciutat, que combina la densitat de població concentrada en un espai petit, i la necessitat de crear espais verds.
 

Quines són les principals novetats respecte a les últimes eleccions?

El cas del Consell Esportiu, juntament amb la pandèmia, són les principals novetats respecte de l'última campanya electoral. L'arxivament de la causa que investigava Marín fa que l'alcaldessa se senti "més forta que mai", però caldrà veure si la ciutadania en castiga el sol fet que inicialment se la impliqués en el cas i que dos exregidors del seu partit estiguin pendents de judici. A nivell nacional, l'escenari de sequera de ben segur que marcarà els punts de confrontació entre els candidats.
 

Quins pactes hi poden haver després del 28-M?

Si Marín assoleix els actuals 14 regidors o més, no hi haurà cap debat: tindrà majoria absoluta i les portes obertes per governar durant quatre anys sense haver de trobar suport per absolutament cap aspecte. Ara bé, si el PSC no aconsegueix aquest resultat, haurà de buscar socis per a la investidura i possiblement també per conformar el govern municipal. En aquest escenari, els comuns es posicionarien com el soci més proper i lògic, malgrat que ERC també podria picar la porta dels socialistes.

Fitxa tècnica de l'Hospitalet de Llobregat
 
  • Quants habitants té? 265.444 persones.

  • Quants regidors hi ha en joc? 27 regidors.

  • Quin va ser el resultat de les últimes eleccions? El PSC va guanyar les eleccions amb 14 regidors. ERC va quedar segon amb 5 representants, un més dels que va obtenir Ciutadans. La representació al consistori municipal la va tancar En Comú Podem amb tres regidors i el PP amb un.

  • Hi va haver algun pacte després dels comicis? No, el PSC va obtenir la majoria absoluta per un sol representant, i Núria Marín va revalidar l'alcaldia del municipi, que ostenta des del 2008, sense la necessitat de conformar aliances per conformar el govern municipal.