Trias demana cessar el responsable del carril bici de Via Augusta perquè «hi ha més pol·lució»

El candidat de Junts esmena a la totalitat l'urbanisme d'Ada Colau però admet que no revertirà eixos de vianants com el Consell de Cent; sobre la unió del tramvia per la Diagonal, insisteix que amb ell com a alcalde no passaria de Verdaguer

Xavier Trias, aquest dijous.
Xavier Trias, aquest dijous. | Junts
04 de maig del 2023
Actualitzat a les 10:09h

"Em presento perquè m'agrada. Malfia't d'un polític que se sacrifica", ha assenyalat Xavier Trias, candidat de Junts a Barcelona, en l'arrencada de la intervenció que ha fet aquest dijous en un esmorzar informatiu organitzat per l'Associació Amics del País i el diari La Vanguardia. Un ambient propici per desgranar un programa que es basa en l'antagonisme respecte del projecte de l'alcaldessa Ada Colau, motiu pel qual va fer cas als qui li demanaven amb insistència que es tornés a presentar i abandonés momentàniament la jubilació. "Si la ciutat funcionés amb normalitat, jo no em presentaria", ha ressaltat Trias, que ha indicat que hi ha "molta feina" a fer, perquè calen "moltes coses per endreçar". "Barcelona necessita un canvi, i això passa per recuperar un urbanisme transformador, que canviï la fisonomia de la ciutat i canviï les maneres de viure, com el pla Cerdà o els Jocs Olímpics", ha indicat el candidat.

El cap de files de Junts a Barcelona, d'aquesta manera, es contraposa a l'urbanisme desplegat per Colau, marcat per les superilles. L'última que s'ha posat en marxa, a Consell de Cent, implicarà "pujades de lloguer" i un "col·lapse programat" que pateixen aquells a qui "no ha tocat la loteria" dels eixos de vianants. "Hi haurà carrers de primera i de segona. La ciutat en surt perjudicada", ha remarcat. També ha posat l'accent en la necessitat de cobrir la Ronda de Dalt, en "reconstruir" el Besòs i en impulsar el primer barri de zero emissions a la zona de la Marina del Prat Vermell. "La ciutat ha d'exercir lideratge per a tots", ha ressaltat Trias, que ha defensat "omplir la ciutat de verd". Tampoc s'ha estalviat crítiques cap a Jaume Collboni, candidat del PSC, que fins fa només unes setmanes formava part del govern municipal. Davant de tot això, ha remarcat que cal posar en marxa un "pla Cerdà del segle XXI".

En el debat posterior moderat per Enric Sierra, subdirector de La Vanguardia, Trias ha indicat que el problema més important de la capital és la "falta d'autoestima". "Només desmuntaré les coses que no tinguin sentit comú. Però no destruiré el que s'ha fet, com els eixos de vianants", ha remarcat en referència a les superilles. "Amb mi, el tramvia no passarà de Verdaguer. La resta és llençar els diners", ha apuntat. Al mateix temps, s'ha compromès a recuperar els xamfrans de càrrega i descàrrega. "I no se m'ocorreria mai fer el carril bici a Via Augusta com l'ha fet l'alcaldessa. S'ha de cessar qui l'ha dissenyat. Crea una dificultat a l'entrada de Barcelona, perquè hi ha més pol·lució", ha apuntat el candidat de Junts a Barcelona.

Pel que fa al turisme, Trias ha defensat que cal acabar amb la "sensació de descontrol", i ha recalcat que Barcelona ha de ser "la universitat d'Europa, i no la discoteca d'Europa". Al mateix temps, ha posat de manifest que la ciutat sigui "la capital de Catalunya" i també de la Mediterrània. "Ara no s'exerceix aquest paper", ha indicat el candidat, que ha lamentat que Colau "no piuli" quan no es compleixen les inversions o quan hi ha incidències a Rodalies. "El que està clar és que no podem continuar així. Hem dividit la gent de Barcelona", ha assenyalat Trias, que ha situat com a prioritat "fer una ciutat millor" a banda de "fer fora l'alcaldessa". "Anem bé. Ho hem de rematar. No és un canvi per mirar al passat, sinó per mirar endavant", ha resumit.

En clau més política, el candidat ha assenyalat que el preocupa que l'Estat vulgui una Catalunya "dependent", i ha defensat l'obtenció de més competències i recursos. De fet, ha posat com a exemple el model de finançament basc. Preguntat sobre la retirada de l'escó de Laura Borràs per part de la Junta Electoral Central (JEC), ha ressaltat que no comparteix la decisió, i ha posat de manifest que la presidenta suspesa del Parlament "se sent represaliada". "Li tinc apreci i carinyo. Ella s'intenta defensar, fa bé de defensar-se, és la seva manera de fer", ha indicat.