La CUP acusa la Junta Electoral de «racisme» per la impugnació de vuit candidatures

La formació anticapitalista assegura que el motiu de la nul·litat és que inclouen representants migrants o que tenen menys d'un 40% d'homes

Cartells electorals de la CUP, a les eleccions del 2021
Cartells electorals de la CUP, a les eleccions del 2021 | Carlos Baglietto
Nació
02 de maig del 2023
Actualitzat a les 17:52h

Conflicte entre la CUP i la Junta Electoral. La formació anticapitalista ha acusat l'òrgan de "racisme" i "masclisme" per la impugnació de vuit candidatures per a les eleccions municipals. Segons la formació política, el motiu de la nul·litat és que les llistes inclouen candidats migrants o que tenen menys d'un 40% d'homes. La CUP afirma que la JEZ ha declarat inelegibles Mohammed Barrouhou (Rubí), Mohamed El Jelaly (Santa Coloma de Farners), BabaGayeSylla (Súria) i Camila Muñoz Morales (Blanes). En aquest últim cas ha prosperat el recurs del partit i la candidata es podrà presentar als comicis, afirma el mateix partit.

La cap de llista per Rubí, Marina Dolcet, ha denunciat els "motius racistes" pels quals Barrouhou ha estat declarat inelegible. "És purament administratiu: té NIE en lloc de DNI". En aquest sentit, els anticapitalistes han posat sobre la taula la necessitat d'aprovar la Iniciativa Legislativa Popular (ILP) "Regularització Ja!" com un pas més per garantir els drets de les persones migrants. Alhora han demanat que s'aboleixi la llei d'estrangeria i que es reconegui el dret al padró "entès com el drets als drets".

Pel que fa a Blanes, la Junta Electoral de Zona ha invalidat la candidatura de Camila Muñoz Morales "malgrat tenir nacionalitat xilena". Aquest país, recorda la CUP, té conveni de reciprocitat amb l'estat espanyol. "L'únic motiu que ha al·legat la Junta és tenir NIE i no DNI", assegura la formació anticapitalista en un comunicat. El 28 d'abril els cupaires van recórrer la resolució i, segons expliquen, aquest mateix dimarts han sabut que el recurs ha estat acceptat, per la qual cosa entenen que Muñoz podrà ser candidata de la CUP Blanes.

Finalment, a Moià, la Selva del Camp i Valls, la JEZ ha impugnat les llistes per no arribar al mínim d'homes que obliga la llei, que estableix que les candidatures han de presentar almenys un 40% d'homes i almenys un 40% de dones.Capgirem Moià recorda, però, que aquesta norma té per objectiu "pal·liar la infrarepresentació de les dones a les llistes electorals" i considera "totalment absurd" penalitzar una llista per superar el 60% de dones.