Aragonès va intentar reunir-se amb Obama: «Els contactes no van fructificar»

L'expresident nord-americà va visitar Barcelona la setmana passada per assistir al concert de Bruce Springsteen i va tancar el periple a Catalunya a Montserrat

Barack Obama i Steven Spielberg al Moco Museum de Barcelona.
Barack Obama i Steven Spielberg al Moco Museum de Barcelona. | Cedides pel Moco Museum a l'ACN
02 de maig del 2023
Actualitzat a les 14:24h
La maquinària del Palau de la Generalitat es va posar en marxa tan bon punt es va conèixer la intenció de Barack Obama, expresident dels Estats Units, de visitar Barcelona per assistir a l'inici de la gira europea de Bruce Springsteen. La intenció era tancar una trobada amb el president Pere Aragonès, però els contactes "no van fructificar". Així ho ha assenyalat aquest dimarts la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, que ha indicat que l'executiu va estar "a disposició" del consolat nord-americà per atendre qualsevol demanda que arribés d'Obama.

Fonts de la Generalitat sostenen que hi va haver col·laboració amb la delegació, i insisteixen que des del primer moment es va constatar que es tractaca d'una visita privada i no pas institucional. És per això que, remarquen, amb la intenció de protegir aquesta privacitat, no es va plantejar ni proposa formalment una trobada. Aragonès, per cert, no va anar al concert de divendres, el qual Springsteen va arrencar fent una salutació a Catalunya.

L'expresident va ser a la capital catalana acompanyat del director de cinema Steven Spielberg, i van aprofitar per menjar en alguns dels restaurants amb més renom de la ciutat, així com també per visitar el Moco Museum. Dissabte, l'endemà del concert a l'Estadi Olímpic, Obama i Spielberg es van desplaçar a Monsterrat, on van visitar el monestir i van veure de prop la Moreneta. En el concert de diumenge, els focus van estar posats en l'actor Tom Hanks.

En el transcurs de la visita al monestir, d'uns 25 minuts, de fet, els visitants han visitat la basílica, la sagristia i el cambril, el lloc on hi ha la Verge negra. Una mare de Déu per la qual Obama s'ha interessat molt, preguntant detalls de com va ser trobada i per què era negra. L'abat Manel Gasch va explicar als Obama la significació de l'abadia, religiosa, però també cultural i nacional i com n'està d'entroncada amb la història de Catalunya. Els monjos han explicat que el 2025 se celebrarà el mil·lenari de l'abadia. Els Obama van escoltar amb interès.