Junts confia en un acord per la sequera malgrat el «sectarisme» del Govern

El secretari general de la formació, Jordi Turull, considera clau el suport d'ERC a la seva proposta al Parlament perquè és l'executiu qui haurà d'aplicar la normativa, i qualifica de "pèssima" la gestió de la consellera Teresa Jordà

Jordi Turull, en una reunió de Junts.
Jordi Turull, en una reunió de Junts. | Junts
02 de maig del 2023
Actualitzat a les 10:03h
La proposta de Junts al Parlament per apaivagar els efectes de la sequera marcarà la setmana política, especialment el ple que arrenca aquesta mateixa tarda a la cambra catalana. En una entrevista al programa Els Matins de TV3, Turull ha demanat que no es "centrifugui" la "incompetència" del Govern cap als ajuntaments. "Igual que amb el coronavirus es va fer front a una emergència, primer s'ha d'escoltar i després actuar", ha apuntat el secretari general de la formació independentista. Turull també ha remarcat que calen 1.400 milions per invertir, i ha indicat que aquestes competències formaven part del paquet en mans d'ERC quan Junts estava dins del Govern. "El que no pot ser és que hi hagi inacció. No podem esperar. Ho denunciem, però ens centrem en les solucions", ha ressaltat el secretari general de Junts.

El dirigent independentista, a banda, ha definit com a "pèssima" la gestió de la consellera Teresa Jordà, titular d'Acció Climàtica ja des de la legislatura anterior. "Hi ha bones paraules, però cal començar per l'autoexigència", ha remarcat el dirigent de la formació, que ha demanat no centrar els esforços en el règim sancionador als ajuntaments, nucli de la discrepància. Malgrat les crítiques -Turull ha qualificat de "sectarista" la gestió de l'executiu-, la formació considera prioritari que ERC faci costat a la proposta, perquè serà el Govern qui l'haurà d'executar. "Ens esforçarem molt perquè donin el seu vist-i-plau", ha remarcat en l'entrevista.

La sequera no ha estat l'únic aspecte de la gestió governamental que ha generat crítiques per part de Turull. El dirigent independentista també ha carregat contra el caos d'aquest dissabte en el marc d'unes oposicions que han causat centenars de queixes per part de qui s'hi presentava. S'ha habilitat una bústia per tal que es facin arribar els problemes de la convocatòria, derivats d'una doble subcontractació de personal. La gestió de les oposicions estava externalitzada en una empresa anomenada Cegos. "S'està institucionalitzant la incompetència", ha assenyalat Turull. La consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, compareixerà a petició pròpia al Parlament per explicar el cas, molt criticat per tota l'oposició. 
 

Defensa de Borràs i tria a Madrid

Pel que fa a l'activitat interna del partit, el secretari general de Junts ha evitat avançar esdeveniment sobre el futur de Laura Borràs, l'escó de la qual penja d'un fil per la condemna per corrupció i les posteriors maniobres protagonitzades per la Junta Electoral Central (JEC). "Batallarem l'escó de Borràs fins a les últimes conseqüències", ha ressaltat Turull, tot i que ha esquivat en tot moment referir-se a què passarà amb la presidència de Junts, que ara està en mans de Borràs i genera debat intern dins la formació. Tots els arguments del secretari general passen perquè, fins ara, encara no s'ha perdut l'escó i no cal "passar pantalles". 

En relació a la tria del candidat o candidata a Madrid de cara a les eleccions espanyoles de finals d'any, Turull ha indicat que el consell nacional del 3 de juny -el dissabte posterior a les municipals- posarà en marxa el procediment intern, que es farà a través de primàries. Hi ha dos noms destacats: Míriam Nogueras, cap de files de la formació al Congrés, i Jaume Giró, exconseller d'Economia. Pel que fa a la tria del candidat a la presidència de la Generalitat -plaça per la qual es tenen en compte els noms de Giró i també de Josep Rull-, ja anirà al 2024.