El PSC presenta 615 llistes a les municipals i s'erigeix en el partit «que més creix»

Els socialistes detecten un "canvi de tendència" i justifiquen l'increment de candidatures a les eleccions per la "normalització" de la situació política a Catalunya

Moret, Illa, Sánchez i Collboni, en un míting a Barcelona
Moret, Illa, Sánchez i Collboni, en un míting a Barcelona | ACN
26 d'abril del 2023
Actualitzat a la 13:51h


El PSC afronta amb optimisme les eleccions municipals. Les enquestes els fan preveure bons resultats i han aconseguit presentar més llistes que l'any 2019. Enguany, el partit presenta 615 llistes, un 20% més que en els darrers comicis. "Som el partit que més creix, amb representació a totes les capitals de comarca", ha ressaltat Lluïsa Moret, viceprimera secretària d'Organització i Acció Electoral, que ha constatat el "canvi de tendència" favorable als socialistes, que ja ostenten la presidència del govern espanyol i van ser el partit més votat a les eleccions catalanes. De cara a les municipals, la immensa majoria dels ciutadans, un 95%, podrà votar candidatures del PSC. 

El creixement del partit es veu en pràcticament totes les demarcacions. A Barcelona, el creixement ha estat d'un 15%, amb 46 noves llistes; a Tarragona, és d'un 14%, amb 25 noves llistes; a Girona, d'un 7%, amb 15 noves llistes; i a Lleida, pràcticament el mateix que fa quatre anys, amb un increment d'un 1% i 3 noves llistes. En municipis com Torroella de Montgrí, Sallent, Roda de Ter o Agramunt, els socialistes presentaran nova candidatura, després de no concórrer-hi l'any 2019. Moret ha dit que l’increment de llistes s’explica per la "normalització" del moment polític a Catalunya, un cop s'ha superat el procés. En les darreres eleccions, encara hi havia presos polítics.

Els socialistes tenen com a principal objectiu l'alcaldia de Barcelona, amb Jaume Collboni com a candidat, i reforçar-se a Tarragona, Lleida i Girona, així com en altres ciutats rellevants com Reus o Manresa. "Volem créixer i consolidar-nos allà on estem governant, ampliar majories i aconseguir representació on encara no en tenim", ha afirmat Moret. Ara com ara, un cop fetes les llistes, els socialistes estan ultimant els programes electorals i no volen anticipar quina línia de pactes seguiran després del 28-M. Es tindrà en compte la realitat de cada municipi i també les opcions d'obtenir representació, tant als ajuntaments com en institucions com la Diputació.

L'Àrea Metropolitana de Barcelona és també una zona important per al PSC. Malgrat que reivindiquen la seva proposta com a "projecte de país", els socialistes tenen una presència consolidada i governen els principals municipis de l'AMB. La formació confia a refermar els bons resultats en municipis com l'Hospitalet, governat per Núria Marín; Cornellà, amb Antoni Balmón; Sabadell, amb Marta Farrés; o Sant Boi de Llobregat, amb Lluïsa Moret. Les enquestes els donen bones perspectives malgrat que ERC confia fer forat a l'Àrea Metropolitana, amb l'aposta de Gabriel Rufián per a Santa Coloma de Gramenet, per mirar de restar poder a l'alcaldessa Núria Parlón.

Ja s'ha vist en la precampanya i es veurà també les dues setmanes prèvies al 28-M: el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i els ministres socialistes participaran de la campanya, per fer valdre l'obra de govern a l'Estat i la feina que s'ha fet per a Catalunya. Aquest cap de setmana, amb motiu de Sant Jordi, el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, va passejar amb Collboni per Barcelona.