Un gran propietari convertirà 120 habitatges en un macroedifici turístic a Barcelona

En plena prohibició per obrir pisos turístics a la ciutat, un tenidor d'un bloc del carrer Tarragona troba una escletxa legal per aconseguir una reforma immensa que perjudica veïns i els expulsarà en un futur

L'Eixample de Barcelona, en imatge d'arxiu
L'Eixample de Barcelona, en imatge d'arxiu | Architecture and Travel
Victor Rodrigo
26 d'abril del 2023
Actualitzat a les 11:07h
Un gran tenidor convertirà un bloc de pisos a Barcelona en un macroedifici turístic, en plena prohibició per obrir nous habitatges d'aquestes característiques. Segons ha avançat RAC1 en un reportatge, aquest propietari ha aconseguit llicències per crear tot un edifici per a ús turístic -amb més de 120 pisos-al carrer Tarragona, al mig de l'illa entre els carrers d'Aragó i València. Es troba molt a prop de l'estació de Sants i de la plaça d'Espanya, dos zones on l'afluència de turistes és màxima cada setmana de l'any.

Diverses famílies ja han estat expulsades del bloc de pisos i les que encara hi són pateixen les conseqüències de la transformació: obres a tots aquells habitatges en els quals ja no viu cap veí i s'estan convertint en pis turístic. Això significa pols, sorolls, portes blindades per evitar ocupacions i teclats per posar-hi el codi d'accés, un mètode molt fet servir per plataformes com Airbnb. 

La qüestió, però, és que la propietat, la immobiliària Gallardo, ha trobat una escletxa judicial i legal que els ha permès aconseguir les llicències turístiques per reformar l'edifici sencer. Segons relata RAC1, les van demanar el 2019 just després que la justícia tombés la primera normativa de l'Ajuntament de Barcelona. La sentència, com que no era ferma, va permetre que els jutges donessin la raó a la propietat per fer el que volgués.

Com van aconseguir l'escletxa legal?

La immobiliària Gallardo, fent ús d'una picaresca judicial, va aprofitar aquest buit legal. Barcelona va aprovar prohibir aquests pisos el 2017 però el TSJC va anul·lar aquesta mesura el 2019 per una qüestió formal. És en aquell moment, en aquell limbe, que Gallardo demana les llicències i les aconsegueix. A partir d'aquí comença la reforma al bloc de Tarragona i l'expulsió dels veïns.

Expliquen des de RAC1 que el mètode és simple: cada contracte de lloguer que finalitza no es renova, no hi entra cap altra persona més i es comença a reformar l'habitatge per convertir-lo en un pis turístic. 30 dels 120 pisos ja estarien buits i esperant turistes. Els altres 70, que estan plens de veïns, patiran la mateixa sort en el moment que s'acabin els contractes. Diverses famílies fa més de 20 anys que hi viuen. A més, al primer pis s'estan construint una bugaderia i un gimnàs per acabar de tancar un macroedifici turístic en plena Eixample. 

Preus desorbitats

De la trentena de pisos que "ja estan acabats" es poden trobar a internet anunciats. Els preus ronden els 200 euros la nit i la immobiliària Gallardo ha explicat a RAC1 que "tot és legal" i que "el negoci arrencarà el mes que ve", al maig. No ha tingut cap problema en admetre a la ràdio privada que, en el cas d'omplir els pisos cada dia, trauran fins a sis vegades més beneficis que amb el lloguer d'una família. En esdeveniments -per la proximitat en zones clau de Barcelona- trauran encara més diners. Asseguren que amb el concert de Coldplay, per exemple, podran fer 600 euros per cada pis. Només per una nit en un pis turístic de l'Eixample.

Arxivat a