De Primo de Rivera a la Casa Blanca

Sánchez exhibeix l'agenda internacional i marca el ritme mentre esquiva al Congrés la fotografia de la reforma de la llei del "només sí és sí" amb l'aval de la dreta. També són notícia el conseller Carles Campuzano, Josep Maria Fusté i les vigílies de Sant Jordi

21 d'abril del 2023
Actualitzat a les 7:13h
1200_1682053752Base_La_brixola
1200_1682053752Base_La_brixola

Rep el butlletí cada matí al teu correu

El títol d'aquest butlletí exigeix, primer, un aclariment. Pedro Sánchez no farà campanya a la llotja del Santiago Bernabéu. Per molt que el poder de Florentino Pérez sigui omnipresent, el Madrid ja sigui a semifinals de Champions i hàgim dedicat la setmana a discutir una obvietat, com si ara fos discutible quin va ser l'equip que el règim franquista va protegir i impulsar amb tota mena de favoritismes. Que li preguntin a Enric Martí Carreto, el president del Barça a qui li van robar el fitxatge d'Alfredo Di Stéfano.

El que dèiem, l'encapçalament d'aquest text es refereix a l'astúcia -amb dosis rellevants de fortuna- que han permès que el president espanyol pugui encetar la campanya de les eleccions municipals amb una visita a Joe Biden a la Casa Blanca. La invitació del president dels Estats Units permetrà al líder del PSOE exhibir el 12 de maig una altra fotografia que l'impulsa, com la que ja va protagonitzar amb Xi Jinping a Pequín.  

Sánchez serà a Washington i no va ser ahir al Congrés dels Diputats, on el seu govern va aprovar, amb l'ajuda de la dreta de l'arc parlamentari, la reforma de la llei del "només sí és sí". Una reforma discutible per transmetre que es posa fi a una alarma social -la de les revisions de condemnes d'agressors sexuals-, que recupera el concepte de violència i dilueix la centralitat del consentiment amb l'argument que s'han de revertir els efectes "no desitjats" de la reforma.

A la cambra baixa es va fer explícit el divorci entre el PSOE i Podem per una de les normes estrella de la legislatura. Es va encarregar de verbalitzar-ho la ministra d'Igualtat, Irene Montero, que va alertar del "greu retrocés en els drets de les dones" que implica la reforma avalada amb els vots de la dreta. Montero, que va dir haver viscut el "dia més difícil" com a ministra, es va abraçar a Ione Belarra, totes dues amb tons liles a la seva indumentària, un detall poc casual.  

L'estampa esquivada per Sánchez es produeix després d'uns dies en què la Moncloa ha preferit posar el focus en les promeses en matèria d'habitatge, encadenades a l'acord per la llei d'habitatge i la regulació dels lloguers, tot deixant en segon pla el desacord amb el Ministeri d'Igualtat. Mal dia per a Podem el d'aquest dijous. Perquè, poc minuts després que el Congrés desconstruís la llei dissenyada per Montero, el darrere baròmetre CIS va certificar que la plataforma Sumar obtindria més vots que el partit morat en un eventual escenari electoral. Tot plegat en plena ruptura entre Yolanda Díaz i Pablo Iglesias, que continua exercint com a tòtem de la formació en la seva condició de tertulià, columnista i presentador.

El president espanyol, que no surt malparat del CIS, necessita que l'experiment de Sumar funcioni prou bé per fer viable una nova coalició sense restar pes electoral al PSOE. Però sap que no pot governar la crisi a l'espai polític que se situa a la seva esquerra. El que té el seu abast és transmetre a l'opinió pública que el seu perfil és més presidenciable que el d'Alberto Núñez Feijóo, que pot haver trobat una mina en el combat entre Sumar i Podem.

Per això Sánchez es dedicarà d'aquí a finals d'any a treure suc a l'agenda internacional, aprofitant l'aparador afegit de la presidència de torn de la Unió Europea. La de la Casa Blanca és una parada lluminosa en el trajecte per retenir la Moncloa. I ja se sap que el líder del PSOE és especialista a jugar les seves cartes per resistir. Si cal, utilitzant el comodí afortunat del calendari, com en l'exhumació de Primo de Rivera, que aquest dijous va treure protagonisme al serial de la llei del "només sí és sí".   
 

Avui no et perdis

»El govern espanyol fa explícit el divorci per la llei del «només sí és sí» i el PSOE aprova la reforma amb la dreta; per Bernat Surroca.

»La irrupció de Sumar dispara el suport a l'actual majoria al Congrés, segons el CIS; per Roger Tugas Vilardell.

» La Moncloa exhumarà Primo de Rivera.

»Bolaños torna a tancar la porta a l’acord de claredat: «Espanya no vol entrar en un bucle del passat».

» Quan la llei fa curt i els plans d'habitatge de Sánchez, tard: l'Adela contra el seu desnonament; per David Cobo.

» Primícia: Ciutats mitjanes ja assagen reduir la pressió a la xarxa en lloc de talls d'aigua si la sequera s'agreuja; per Arnau Urgell i Vidal.

» Tanca el Canal d'Urgell per primera vegada a la història en plena campanya de reg.

» Ciència en Societat: «Així ha canviat el clima a Europa, el continent que s'escalfa més ràpid»; per Cristina Junyent i Rodríguez.

» Opinió: «Una política més intel·ligent?»; per Francesc-Marc Álvaro.

»El Parlament reprova Campuzano per la promesa electoral de Santa Coloma de Gramenet; per Carme Rocamora.

»Fuga dels regidors de Ciutadans cap al PP a Castelldefels «per 300 vots»; per Lluís Girona.

» La Paeria de Lleida retira la pancarta de suport als presos i exiliats.

» Secció Garlem!: «Per Sant Jordi estem més contents que un gínjol»; per Míriam Martín Lloret.

» On estaran ubicades les parades de Sant Jordi a Barcelona?; per Irene Montagut.

» Sant Jordi, un patró internacional; per Lluís Girona.

» La veu de Nació: «El tresor cultural de Sant Jordi»; per Germà Capdevila.

» Canvi pels professors interins: ja no podran triar municipi, només comarca.

» La defensa d'Alves demana l'alliberament del futbolista.

» El coet Starship, el més potent de la història, explota poc després d'enlairar-se.

» Mor Josep Maria Fusté, llegendari jugador del Barça dels anys seixanta; per Lluís Girona.

» Opinió: «Hooliganisme al poder»; per Marina Fernàndez.

 
Joan Serra Carné
redactor en cap de NacióDigital

Vols rebre els butlletins de Nació cada matí al teu correu electrònic?