Fuga dels regidors de Ciutadans cap al PP a Castelldefels «per 300 vots»

La formació taronja va cessar el seu candidat per a les eleccions municipals del 28-M hores abans que se certifiqués el canvi de partit

Els dos regidors de Castelldefels que han passat de Ciutadans al PP, amb el candidat popular al centre
Els dos regidors de Castelldefels que han passat de Ciutadans al PP, amb el candidat popular al centre | PP
20 d'abril del 2023
Actualitzat el 27 d'abril a les 17:49h

La dreta espanyola es baralla per l'hegemonia a les eleccions municipals i Castelldefels n'ha viscut una nova mostra. Els dos regidors de Ciutadans -un d'ell nomenat candidat de la formació per als comicis del 28 de maig- s'han fugat cap al PP perquè, segons diuen, només queden "300 vots" perquè el candidat popular Manu Reyes aconsegueixi la majoria absoluta.

Tot va començar aquest dimecres al migdia, quan, de manera imprevista, el Comitè Autonòmic de Ciutadans va decidir prescindir del regidor Guillermo Massana com a candidat a l'alcaldia del municipi del Baix Llobregat. La formació taronja va al·legar una suposada pèrdua de confiança cap al seu alcaldable per "falta de lleialtat" i "incapacitat de construir un projecte solvent". 

Massana va ser candidat de la formació el 2015, quan va irrompre al municipi amb dos regidors que va poder mantenir el 2019. Ara, però, segons explicaven fonts de Ciutadans a l'ACN, el regidor feia setmanes que no responia als seus missatges i trucades per preparar les eleccions. Tot feia sospitar del transfuguisme que es va confirmar hores després de l'actuació del Comitè Autonòmic de la formació d'Inés Arrimadas.

A última hora de la tarda d'aquest dimecres, el PP feia oficial que els dos regidors de Ciutadans, el mateix Massana i Cristina Corona, s'integraven a la candidatura de Reyes com a independents perquè les enquestes diuen que només queden aquests tres centenars de vots per assolir la majora absoluta a Castelldefels. Actualment, el PP suma vuit regidors, quan per fer majoria absoluta en necessiten 13.

El PP i els dos exregidors de Ciutadans asseguren que "aglutinar tot el vot en un sol partit amb opcions reals d'aconseguir l'alcaldia". No hi ha cap factor ideològic de pes. L'únic argument per canviar de partit és evitar el "pacte de perdedors" que ha evitat que el PP, malgrat guanyar els comicis en les últimes tres ocasions, només hagi pogut ocupar l'alcaldi en el període entre 2011 i 2015. Des de llavors, la batllia ha estat per Movem (candidatura propera a ICV i els comuns) durant dos anys i en els últims sis pel PSC.

El moviment no és casual. Castelldefels és un dels punts on el PP es vol fer fort a Catalunya. El municipi del Baix Llobregat és una de les tres cartes de resurrecció de la formació popular, juntament amb la de Daniel Sirera a Barcelona i la de Xavier Garcia Albiol a Badalona. Actualment, cal recordar que els d'Alberto Núñez Feijóo només governen un municipi català, Pontons.