La JEC estira les orelles d'Aragonès pel discurs de l'acord de claredat però descarta sancionar-lo

L'ens electoral insta el president del Govern a "extremar la diligència" per no vulnerar el principi de neutralitat

El president de la Generalitat, Pere Aragonès
El president de la Generalitat, Pere Aragonès | ACN
Nació
19 d'abril del 2023
Actualitzat a les 20:29h
La Junta Electoral Central (JEC) ha acusat el president del Govern, Pere Aragonès, de no respectar la deguda imparcialitat en procés electoral en l'anunci de l'acord de claredat de l'11 d'abril. D'aquesta manera, la JEC ha estimat parcialment el recurs de Ciutadans, per bé que no ha incoat expedient sancionador.

L'ens ha recordat que la Llei Orgànica del Règim Electoral General (LOREG) prohibeix des de la convocatòria de concursos electorals -en aquest cas els municipals, el pròxim 28 de maig-, qualsevol acte organitzat o finançat pels poders públics que utilitzi expressions similars a les de les campanyes dels partits. Al discurs sobre l'acord de claredat, estima la JEC, Aragonès va fer servir expressions que utilitzen habitualment les formacions sobiranistes.

Durant l'anunci de l'acord de claredat, ha subratllat la JEC, Aragonès va difondre un "missatge legitimador de la causa separatista" a través d'expressions com ara "tenim un conflicte polític amb l'Estat que continua pendent de resoldre's, agreujat per la repressió que es manté sobre representants de la ciutadania catalana que en aquests moments es troben a l'exili o pendents de judici pel compromís amb l'1 d'octubre".

A parer de la JEC, aquesta mena d'apreciacions "són consignes habitualment utilitzades als seus mítings per aquelles forces polítiques que defensen" l'opció sobiranista i, "en difondre-les en el curs d'un acte de naturalesa institucional, el president de la Generalitat va prendre una posició partidista".

En paral·lel, l'acord de la JEC ha subratllat que bona part d'aquestes expressions es van utilitzar durant el torn de preguntes dels periodistes, per la qual cosa ha considerat que van ser "espontànies" i sense "premeditació". Això, ha continuat, "atenua la reprotxabilitat de la conducta". Per tot plegat, la JEC ha apreciat que les manifestacions d'Aragonès van vulnerar la neutralitat deguda en procés electoral, però ha resolt que no procedeix la incoació d'expedient sancionador. No obstant això, sí que ha instat el cap de l'executiu català a "extremar la diligència" en futurs actes institucionals.